Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Expremiér Robert Fico (Smer-SD): Zmarené referendum, prezidentka nevedela čo povedať, bola v kúte
Zdielať na

Expremiér Robert Fico (Smer-SD): Zmarené referendum, prezidentka nevedela čo povedať, bola v kúte

BRATISLAVA / Rozhodnutie ústavného súdu označili za zmarené. Reakcie predstaviteľov vládnej kolície vníma líder strany Smer-SD ako farizejské. Predstavil tri kroky, ktoré chce podniknúť. Vďaka nim by sa referendum malo uskutočniť.

Snaha o novelizáciu Ústavy SR

Dokument však nemieri do Národnej rady, ale priamo predsedovi Borisovi Kollárovi (Sme rodina). Robert Fico zároveň uviedol, že budú trvať na tom, aby sa zmena v Ústave SR udiala v skrátenom legislatívnom konaní. Tento návrh musí schváliť vláda SR. Výzvu teda adresoval aj premiérovi Eduardovi Hegerovi. "Referendum sa musí konať," uviedol Fico. 

Kollár je vraj pripravený sa témou zaoberať s tým, že podľa Smeru-SD by sa zmena týkala viacerých článkov ústavy. "Vychádzame z toho, že ak je výsledok referenda skrátenie volebného obdobia," poznamenal Fico s tým, že predseda Národnej rady SR by ho mal prijať. Dúfa, že vláda prijme návrh poslancov Národnej rady SR už budúcu stredu. 

"22. júla večer môže byť všetko vybavené," poznamenal Robert Fico s tým, že vychádza v ústrety všetkým, ktorí "od včera prelievajú slzy nešťastia." Podľa expremiéra je ich požiadavka v súlade s rokovacím poriadkom NR SR. Tvrdí, že už budúcu stredu môže vláda dokázať, ako veľmi jej na referende záleží. 

Predseda opozičného Smeru.SD tvrdí, že "nie sú tak blbí", že by verili, že by ich návrh zákona prešiel poslancami koalície. Pod ich zmenou by predseda Národnej rady musel vyhlásiť nové voľby do NR SR po tom, čo by sa takýto výsledok ukázal v referende. Zo zmareného referenda viní prezidentský palác a hlavu štátu. Smer-SD ústami Roberta Fica zároveň deklaroval, že podporí všetky zákonné protesty občanov SR. 

​Za otázku je zodpovedný ten, kto ju navrhol, uviedla prezidentka

Prezidentka Zuzana Čaputová vysvetlila problematiku na tlačovej konferencii v stredu (7.júla). "Ústavný súd dnes rozhodol, že referendum s otázkou, ako ju sformuloval petičný výbor, nie je v súlade s ústavou. Rozhodnutie Ústavného súdu je záväzné a znamená, že takéto referendum nemôže byť vyhlásené," uviedla na tlačovom brífingu s tým, že vníma frustráciu ľudí z politického vývoja na Slovensku. "Rozumiem aj dôvodom ich nespokojnosti a tomu, prečo si mnoho občanov želá nové voľby. Chcem preto požiadať všetkých verejných činiteľov, aby túto nespokojnosť nevyužívali na spochybňovanie rozhodnutia Ústavného súdu SR," poznamenala hlava štátu.

"Z úst opozičných aj koaličných predstaviteľov dnes počúvam, že referendum sa malo konať. Keď vidím takúto zhodu môžem skonštatovať, že im nič nebráni, aby želaniu ľudí vyhoveli. Stačí zvolať schôdzu parlamentu, prijať na nej zmenu ústavy o možnosti konať referendum. Následne prijať uznesenie parlamentu, ktorým prezidentku požiadajú o vyhlásenie referenda o predčasných voľbách. Nie teda na základe petície občanov, ale na základe uznesenia NRSR. Takéto referendum neodkladne vyhlásim," dodala k rozhodnutiu Ústavného súdu a zároveň by som chcela uviedla na pravú mieru niektoré informácie ohľadom jej konania. "Zaznamenala som vyhlásenia, že mojou povinnosťou bolo rešpektovať vôľu podporovateľov referenda a vyhlásiť ho bez toho, aby som sa obrátila na Ústavný súd. Ak by som tak naozaj postupovala, vyhlásila by som referendum, ktorého otázka nie je v súlade s Ústavou Slovenskej republiky. Táto skutočnosť by sa skôr či neskôr ukázala, ak by niekto konanie takého referenda či jeho výsledky napadol na Ústavnom súde," uviedla ďalej.

"Ústavný súd by skonštatoval, tak ako dnes, nesúlad referenda s ústavou a výsledok referenda by bol neplatný. Stalo by sa tak po mesiacoch kampane, miliónoch eur vynaložených na organizáciu referenda a po zmarení dôvery ľudí, že svojou účasťou v referende priamo rozhodujú o dôležitej otázke verejného záujmu. Zodpovednosť za to, či otázka referenda je v súlade s ústavou má ten, kto otázku navrhol, nie prezidentka a ani ústavný súd, ktorý o jej neústavnosti rozhodol. Rozhodnutie ústavného súdu ako vrcholného orgánu ochrany ústavnosti, musíme všetci rešpektovať, bez ohľadu na to, či sa nám páči alebo nie," dodala s tým, že verejnosti ale aj verejným činiteľom chce pripomenúť, že každý, kto sa v Slovenskej republike ujal verejnej funkcie musel zložiť sľub, že bude dodržiavať ústavu a zákony štátu. "Dodržanie tohto sľubu preto nemôže byť kritizované ako pošliapanie práv iných. Ako som už verejne vyhlásila, inštitút referenda podporujem a myslím si, že ľudia by mali mať právo aktualizovať svoju vôľu aj mimo štvorročného cyklu. Musí to však byť spôsobom, ktorý je v súlade s ústavou," dodala na záver.

Súvisiace články

Najčítanejšie