Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Odkaz slovenskej vlády: Tehotenská dávka? Ženy roďte, ale len ak ste si platili sociálku
Zdielať na

Odkaz slovenskej vlády: Tehotenská dávka? Ženy roďte, ale len ak ste si platili sociálku

BRATISLAVA / Tehotenská dávka, bola vládou a najmä hnutiami Sme rodina, ale aj OĽaNO, prezentovaná ako pomoc tehotným ženám. Presadzovači obmedzenia interrupcií s ňou často a radi operujú v rámci svojej argumentácie, že táto vláda tehotné ženy podporuje. Je to skutočne tak?

"Tehotným ženám je potrebné podať pomocnú ruku," vyhlásil pred časom expremiér a líder hnutia OĽANO Igor Matovič po tom, ako parlament posunul do druhého čítania novelu zákona, ktorou sa zaviedla nová tehotenská dávka. Počítalo sa s tým, že opatrenie by sa malo dotknúť viac ako 41- tisíc žien. 

Ušlo sa aj študentkám 

„Prišiel čas plniť sľuby. Príspevok bude ešte štedrejší ako sme sľúbili. V prípade nemocensky poistených matiek bude 236 eur a v prípade študentiek bude 200 eur," uviedol v tom čase Igor Matovič. Predseda poslaneckého klubu OĽANO Michal Šipoš vtedy dodal, že  návrh podporila aj opozícia: „Som rád, že sa spamätala aj opozícia a už sa k tomuto návrhu pridala. Vítam tento prístup, že si uvedomila, že je potrebné podporovať tehotné ženy."

noviny.sk/fotosita

Kto má podľa sociálnej poisťovne na tehotenskú dávku nárok?

Na čerstvé živnostníčky nemysleli rovnako, ako na nové absolventky 

Nakoľko je podmienkou dávky to, že žena si musí platiť sociálne poistenie 270 dní, zákon automaticky diskriminuje čerstvé živnostníčky. Práve tie majú totiž v prvom roku tzv. odvodové prázdniny. Na tehotenskú dávku, ktorá by mala budúcim matkám pomáhať, tým pádom nemajú nárok. Pritom ak má práve živnostníčka problematickú graviditu a napríklad musí isť na rizikové tehotenstvo, príjem sa jej zníži na minimum. Takej žene by 200 eur určite pomohlo. 

Profimedia.sk

Zákon je nešťastný, reaguje exminsiter Mihál

Exminister práce sociálnych vecí a rodiny Jozef Mihál (SaS) pre Noviny PLUS uviedol, že rovnako sú na tom aj čerstvé absolventky stredných a vysokých škôl. "Predstavme si, že žena absolvuje školu v júni, potom v júli nastúpi do zamestnania a v auguste, alebo septembri otehotnie. Nemá na dávku nárok," poznamenal s tým, že zákon, ktorý by mal tehotným ženám pomôcť je koncipovaný veľmi nešťastne. "Vypadnúť "zo sytému" by takto mohlo prísť až 10 % žien. Ročne by to mohlo byť okolo 5 až 6 tisíc žien. Možno aj viac," dodal Jozef Mihál a zamyslel sa nad tým, komu má vlastne tehotenská dávka pomôcť. "Ak si totiž vezmeme, kedy študentky vysokých škôl otehotnia, je to zväčša v posledných ročníkoch," zdôraznil s tým, že práve ženy, ktoré sa ocitnú v prechodnom období medzi školou a prácou by pomoc potrebovali rovnako, ako čerstvé živnostníčky.

Exminister zároveň zdôraznl, že živnostníčkam sa neoplatí doplácať si dobrovoľné poistné do sociálnej poisťovne, nakoľko to sa pohybuje okolo 180 eur. Tehotenská dávka je len o 40 eur vyššia. Aké by mohlo byť podľa exministra riešenie? "Špekulatívne," poznamenal a vzápätí dodal: "Čerstvým živnostníčkam by som odporúčal zamestnať sa na dohodu, pokojne za smiešnu sumu, u nejakého známeho. V prípade tehotenskej dávky je totiž jedno či váš príjem dosahoval 100 eur mesačne, alebo 1400 eur," poznamenal bývalý šéf rezortu práce a sociálnych vecí s tým, že teraz je na aktuálnom ministrovi či sa bude snažiť vec napraviť. "Stačili by úpravy a ten zákon by na jeseň mohol vyzerať úplne inak a platiť by mohol napríklad už od januára," uzavrel SaS-kár. 

Dá sa vo vzťahu k dieťaťu dobehnúť náskok, ktorý získajú ženy deväťmesačným tehotenstvom?

Dá sa vo vzťahu k dieťaťu dobehnúť náskok, ktorý získajú ženy deväťmesačným tehotenstvom?

Shutterstock

Rezort zrejme zmenu neplánuje

Rezort práce Milana Krajniaka (Sme rodina) uviedol, že v  súlade s programovým vyhlásením vlády „zaviesť podporu budúcich matiek vo forme tehotenského príspevku“ pripravilo Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR novelu zákona, podľa ktorej sa poskytuje nemocensky poistenej žene tehotenský príspevok a to od začiatku 13. týždňa tehotenstva až do jeho ukončenia. Zákon je v platnosti od 1. apríla 2021.
 
"Tehotenská dávka je vyplácaná zo Sociálneho poistenia, a preto podmienkou tohto nároku je, rovnako ako v prípade materského, aspoň 270 dní nemocenského poistenia ženy v posledných dvoch rokoch, ale aj jeho existencia v deň podania žiadosti na poskytnutie dávky. Keďže nejde o štátnu sociálnu dávku, ktorú dostáva žena aj bez sociálneho poistenia, musia byť všetky nároky pre poberanie tehotenského splnené," citovala zo zákona Michaela Slivková-Kirňáková z tlačového oddelenia rezortu práce. 

"Medzi oprávnene žiadateľky patria všetky zamestnankyne, povinne nemocensky poistené SZČO, dobrovoľne poistené osoby, ale aj každá žena, ktorá má prerušené povinné poistenie z dôvodu čerpania rodičovskej dovolenky (zamestnankyňa) alebo poberania rodičovského príspevku (SZČO). Zákon o sociálnom poistení zároveň nevylučuje súbežné poberanie tehotenského a iných nemocenských dávok," uzavrela Slivková-Kirňáková.

Súvisiace články

Najčítanejšie