Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Prezidentka Zuzana Čaputová podporuje inakosť, minister obrany Naď sa čertí pre anticenu, ktorú vyhral
Zdielať na

Prezidentka Zuzana Čaputová podporuje inakosť, minister obrany Naď sa čertí pre anticenu, ktorú vyhral

BRATISLAVA / Prezidentka Zuzana Čaputová sa rozprávala s rodičmi LGBTQI ľudí a ich rodinami o tom, ako sa im žije na Slovensku. Zatiaľ čo prezidentka sa vyjadrila, že maďarský zákon proti LGBTQI by nepodpísala, slovenská vláda svedomito mlčí. Ministra obrany Jaroslava Naďa rozhnevalo, že získal anticenu homofób roka.

Prezidentka sa osobne zúčastnila diskusie Inciatívy inakosť, kde rodičom dúhových detí, ale aj transrodových ľudí poďakovala za ich snahu a lásku, ktorú svojim deťom venujú. "Je úžasné akým darom ste pre svoje deti, pretože nie každé dieťa sa stretne s takýmto pochopením, prijatím a bezpodmienečnou láskou," poznamenala Čaputová s tým, že v aktuálnom nastavení to nie je samozrejmosť a je to to nejviac, čo rodičia mohli pre svoje deti urobiť. 

S prezidentkou v Novej Cvernovke diskutovali Zlatica Maarová a Dagmar Horná, ktorých dcéry s partnerkami vychovávajú svoje deti, a Elena Martinčoková, ktorej syn sa v Luxemburgu oženil so svojím priateľom. Zúčastnila aj Pavlína Fichta Čierna, mama transrodového chlapca Johanna. 

Posledným hosťom bol Waldemar Švábenský, ktorý organizuje festival transrodovej kultúry Svet podľa Gabriela. Švábenský začal festival organizovať po tom, čo jeho syn Gabriel, nádejný umelec a transrodový chlapec, spáchal v marci 2018 samovraždu.

Na pretras prišla aj téma maďarského zákona, ktorý je namierený proti LGBTQI ľuďom. "Nesmierne ma vyrušuje, že sa táto téma, nielen na Slovensku, ale aj v okolitých krajinách, zneužíva ako politická karta," poznamenala prezidentka a dodala, že strašiť inakosťou je nefér a krátkozraké. "Aj pre mňa je najdôležitejšie tú situáciu pochopiť," vysvetlila s tým, že je otvorená načúvať s cieľom témam pomôcť. 

Homofóba roka získal Jaroslav Naď a vôbec sa mu to nepozdáva

Čerstvým držiteľom anticeny Homofób roka získal minister obrany Jaroslav Naď. V tlačovej správe to uviedol inštitút ľudských práv. Laureátom sa minister stal vďaka svojmu výroku o tom, že je za registrované partnerstvá, ale len pre heterosexuálov. Za hnutie OĽaNO v tom však nezostal sám nakoľko len tesne predbehol svojho straníckeho lídra Igora Matoviča, ale aj volebnú líderku OĽaNO a poslankyňu Máriu Šofranko. Nominácia sa ušla aj lídrovi koaličnej SaS a ministrovi hospodárstva Richardovi Sulíkovi. Z opozície ankete dominoval Robert Fico (Smer-SD). 

"Výrok ministra Naďa by bol dobrý vtip, ak by to nebolo také úbohé. Nechcel by pán minister skúsiť armádu, ale bez vojakov? Nemá problém utrácať peniaze z daní LGBT ľudí a pritom takto verejne a vedome výzývať na ich diskrimináciu?“ poznamenala Alena Krempaská z IĽP.

Anketu organizovali pri príležitosti Medzinárodného dňa proti homofóbii (IDAHO) mimovládne organizácie IĽP a Dúhové Slovensko. Poslať nomináciu alebo sa zapojiť do hlasovania mohol ktokoľvek. Trofejou pre víťaza je štylizovaný piktogram, zdeformovaná tvár, ktorá v sebe ukrýva aj nápis štyri percentá, teda tradične chápaný podiel neheterosexuálnych osôb v populácii.

​Jaroslav Naď sa k situácii vyjadril na svojom oficiálnom profile ministra obrany. "Inštitút ľudských práv ma obvinil, že som homofób nie kvôli tomu, že by som na LGBTI komunitu útočil či sa k ich aktivitám negatíve vyjadroval, ale kvôli tomu, že som úprimne odpovedal na otázku moderátora," napísal minister s tým, že Inštitút ľudských práv vlastne zakazuje mať svoj názor a úprimne ho povedať, lebo sa im nepáči jeho obsah.

"Úžasné presadzovanie ľudských práv, naozaj. Kvôli akože podpore jedného typu ľudských práv útočia na základné ľudské právo slobody slova a názoru. Mali by sa teda premenovať na Inštitút vybraných ľudských práv, to by bolo oveľa trefnejšie…," pokračoval ďalej v statuse s tým, že homosexuálov nesúdi, lebo každý je nejaký. 

Na paškál si však šéf ozbrojených vzal aj ďalších ašpirantov na ocenenie. "Mimochodom, už len kandidáti na toto “ocenenie” boli veľmi zaujímavo vybraní: Naď, Sulik, Matovič či Šofranko sa nikdy v minulosti proti homosexuálom nevyjadrili. Neevidujem ani jediný prípad. A Fico mal v minulosti tiež viacero najbližších kolegov homosexuálov a nevadilo mu to nijako,“ uviedol Naď. Dodal, že celú súťaž považuje vzhľadom na nominácie aj vyhlásenie víťaza za trápnu.

SITA

Kto viedol v minulosti?

Víťazmi ankety sa v predchádzajúcich rokoch stali poslanec Štefan Kuffa (nezaradený) za svoj výrok o topení gejov a Konferencia biskupov s tvrdením, že ľudsko-právni aktivisti sú "aktéri kultúry smrti", hovorca Aliancie za rodinu Anton Chromík či predseda ĽSNS Marian Kotleba. Cenu si však odmietli prevziať.

SITA

​Do histórie sa svojimi výrokmi zapísal aj neúspešný prezidentský kandidát Štefan Harabin (Vlasť). Ten na počiatku tvrdil, že si cenu prevezme, ale nakoniec si to rozmyslel. Ako jediný si cenu prevzal bývalý predseda NR SR Andrej Danko (SNS), ktorý po stretnutí s aktivistami pripustil, že v niektorých svojich výrokoch sa mýlil a korigoval ich. Minuloročnou víťazkou bola poslankyňa Anna Záborská (OĽaNO), ktorá v ankete získala viac hlasov, ako krúžkov vo voľbách.

Súvisiace články

Najčítanejšie