Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Makó: Ochranu som odmietol, viem ako to funguje. Keď sa má niečo stať, tak aj tak sa to stane
Zdielať na

Makó: Ochranu som odmietol, viem ako to funguje. Keď sa má niečo stať, tak aj tak sa to stane

BRATISLAVA / Najprv bol stíhaný väzobne, dnes už vo viacerých kauzách vystupuje Ľudovít Makó ako svedok. Niektorí o bývalom riaditeľovi kriminálneho úradu Finančnej správy hovoria ako o kajúcnikovi. V rozhovore, ktorý poskytol portálu NOVINY PLUS povedal o systéme úplatkov, o vzťahoch s podnikateľom Böhmom, ale aj o ochrane jeho osoby.

Vy máte teraz k výsluchu pána Bočkaya, kde sú v podstate hlavní organizátori toho skutku príslušníci SIS a jeden policajt. Vy vypovedáte ako svedok a opisujete, ako ste sa dozvedeli o tomto probléme pána Bočkaya a figuruje tam 400 tisícový úplatok. Ešte raz by som sa Vás chcel spýtať, kto Vám vlastne povedal, že takáto vec je na stole a je takáto snaha od konkrétneho konateľa, aby sa zbavil toho majetku.

Mňa o to požiadal v prvom rade svojho času Boris Beňa, tak ako som vypovedal a a na tom ďalšom stretnutí aj Peter Gašparovič, ktorý vlastne hovoril, že to je jeho dobrý známy a vzhľadom k tomu, že mi nevedeli vysvetliť podstatu veci, tak na stretnutí, na ktorom som sa zúčastnil aj ja, pán Bočkay vysvetlil, že mu ide konkrétne o jeho vec, zrušenie predbežného opatrenia, na čo som mu odpovedal, že toto nie je možné.

To stretnutie bolo iba po tej priateľskej línii? Reálne, ak by prišiel za Vami cudzí človek, cudzí konateľ, tak by ste sa s ním takto nestretli?

Určite nie, musel by požiadať oficiálne o nejaké stretnutie na úrade.

Keď ste sa stretli na stretnutí v Towers pri Bajkalskej ulici, čo sa tam vlastne prejednávalo?

Nič iné, ako to, čo som povedal na súde, to stretnutie trvalo možno 13 – 15 minút, pán Bočkay predniesol svoju požiadavku, dostal na to odpovede, ako v súlade so zákonom môže postupovať a to bolo všetko a odišli.

Kto bol hlavný aktér toho stretnutia?

Bol som oslovený pánom Beňom, ale v mene pána Gašparoviča. To znamená, že pán Gašparovič deklaroval, že pán Bočkay je jeho kamarát a v podstate on s ním prišiel aj na to stretnutie.

Ako ste sa dozvedeli o sume 200 alebo 400 tisíc eur, a že z toho má byť, keď to poviem tak pejoratívne, "odsypané" aj pre vás?

O sume som sa dozvedel od pána Lučanského, keď ma informoval, že niečo také beží v Nitre na NAKE a potvrdil mi to, samozrejme, pri tom stretnutí, kde bol Boris Beňa a Peter Gašparovič na stretnutí, ktoré bolo po mojom stretnutí s pánom Lučanským. Potvrdili mi to a Peter povedal, že 200 tisíc euro teda bolo pánom Bočkayom odovzdaných jeho kamarátovi.

Povedal Vám, že koľko z toho má byť pre Vás?

Vtedy sa vyjadril, že oni si to mysleli tak, že to bude rozdelené presne tak, ako som to popísal na súde, po 50-tich tisícoch.

Makó: Samovražda Lučanského je tragédia, nerozumiem prečo to spravil

Vedeli ste v tom okamihu určiť, kto tam rozdáva karty v tomto biznise? V tomto úplatkárskom rozhodnutí pomôcť pánovi Bočkayovi?

Ja som to, kto rozdáva karty, neposudzoval, ani ma to nezaujímalo, lebo ja som nepoznal ani pána Bičana, videl som ho prvýkrát na hlavnom pojednávaní a z toho, čo mi niekto povie, ja to nemusím brať za bernú mincu. To znamená, že tieto informácie som dostal, o tom som vypovedal, nič viac ani nič menej okolo toho povedať neviem, neviem, čo sa tam udialo, neviem sa k tomu bližšie vyjadriť.

Keď spomínate pána Lučanského, pán Lučanský bol človek, ktorý Vás informoval o tom, že ste nejakým spôsobom odpočúvaný respektíve záujmom preverovania Národnej kriminálnej agentúry.

Áno, preverovaný, odpočúvaný nie.

Zaujíma ma, aký vzťah ste mali s pánom Lučanským, a prečo Vám to vlastne povedal?

S Milanom Lučanským som mal veľmi dobrý priateľský vzťah a na základe toho mi aj oznámil túto informáciu. Myslím si, že sa mu javilo, že by to ani nemohlo byť možné, že k niečomu takému by malo prísť.

Je to podľa Vás aj teraz v súvislosti so všetkými skutočnosťami a okolnosťami, ktoré sú Vám známe ohľadom pána Lučanského a jeho trestných vecí, ktoré síce pre úmrtie boli zastavené, ale boli, tak ten jeho zámer Vás takto informovať, bol v poriadku?

Pozrite, v tom čase fungovali tieto veci takto, to znamená, naozaj som s ním bol v priateľskom vzťahu, neviem sa vyjadriť k jeho údajnej trestnej činnosti, ani sa k tomu vyjadrovať nebudem. Ja som s ním mal korektný vzťah a to je všetko, čo k tomu môžem povedať.

S pánom Lučanským je v týchto trestných konaniach prepájaná právna osoba Františka Böhma, ktorého Vy poznáte dlhé roky. Tiež už je po smrti, spáchal samovraždu, napriek tomu už viete aj z tých informácií, ktoré prenikali do médií, že pán Böhm bol človek, ktorý uplácal vysokých top funkcionárov, konkrétne vypovedal aj o Vás, že Vám odovzdal niekoľko miliónov, keď ste boli vo funkcii KÚFS-u.

Áno, s Ferom sme boli rodinní známi, lebo navštevovali sme sa aj ako rodiny, ja som ho bral ako kamaráta, nikdy v živote mi neodovzdal žiadne milióny, nemal mi ich prečo odovzdávať. Čítal som časť tejto výpovede. Je troška vytrhnutá z kontextu, čiže treba to chápať v širšom kontexte, ale táto informácia sa nezakladá na pravde.

Niektoré jeho výpovede ale priamo opisujú, akým spôsobom a kedy Vám vyplatil tie peniaze a konkrétne opisuje, že v spoločnosti JOPI TRADE je konateľ pán Kertész, s ktorým ste Vy osobne nemali dobrý vzťah a on Vám práve cez Böhma poslal tých milión eur, aby mal teda zaplatené to krytie pred daňovými kriminalistami, ktorým ste šéfoval Vy.

Jednou vetou, je to lož.

Tak ste aj vypovedali aj pred vyšetrovateľom, keď sa Vás na to pýtali?

Áno.

Ešte k Böhmovi, ako ste Vy vnímali tú skutočnosť, že spáchal samovraždu počas týchto trestných konaní?

Vzhľadom k tomu, že som Fera poznal dosť blízko, tak mňa osobne, nechcem povedať, že to neprekvapilo, že by som to očakával, ale v podstate tá situácia psychická naňho doľahla, a preto to urobil.

Pán Lučanský tiež spáchal samovraždu, tiež ste s ním boli priateľ alebo kamarát, keď to parafrázujem, ako vnímate toto?

Nerozumiem tomu, prečo to urobil, je to podľa mňa tragédia.

Bol konkurenciou pre Bödöra, preto ho mali navrhnúť do pozície riaditeľa KÚFS

Poďme k tomu systému, Vy ste do KÚFS-u vchádzali a sú to Vaše slová, ktoré budete ešte prezentovať na verejnom pojednávaní, keď k tomu dôjde, že Vás do toho KÚFS-u, možno je to silné slovo, ale dotlačil pán Norbert Bödör a pán Gašpar, pána staršieho Bödöra ste poznali skôr ako pána Nora Bödöra, prečo k tomu došlo, prečo mali takýto záujem obsadiť túto funkciu práve Vami?

Viete čo, ja by som sa nemal k tomu vyjadrovať. Poviem len krátku vetu. Boli v tom dva atribúty, v podstate jeden bol eliminácia môjho pôsobenia na trhu bezpečnostných služieb, lebo tým pádom som opúšťal moju materskú spoločnosť, v ktorej som pracoval desať rokov a druhá bola možno držať veci pod kontrolou alebo mňa pod kontrolou. Mať ma proste na svojej strane. Takto by som to nazval.

A na margo toho, čo ste povedali, znova pripomeniem, že by ste rozkryli celú štruktúru organizovanej zločineckej skupiny alebo aspoň organizovanej skupiny, ktorej na vrchole boli pán Bödor a pán Gašpar, prečo Vás potrebovali eliminovať a prečo potrebovali mať v takýchto úradoch práve takého človeka, ako ste Vy a potom ďalších?

Čo sa týka rozkrytia organizovanej alebo zločineckej skupiny, tu chcem povedať, že si treba uvedomiť, že toto vie urobiť len osoba, ktorá je členom takejto skupiny, lebo nikto z vonka to urobiť nevie. Je to zaužívané v podstate v rámci trestného poriadku a trestného zákona nielen Slovenskej republiky, ale aj iných štátov v rámci EÚ a, samozrejme, aj Ameriky. A prečo chceli eliminovať, eliminácia spočívala podľa môjho názoru v tom, aby som už nerástol v rámci trhu bezpečnostných služieb, nakoľko sme v tom čase s tou spoločnosťou boli dvojkou na trhu.

Vaše schválenie do KÚFS-u podliehalo v podstate aj schváleniu pána Imreczeho, ktorý je momentálne vo výkone väzby. Tiež sa po niekoľkých mesiacoch rozhodol, že bude spolupracovať s orgánmi činnými v trestnom konaní a vypovedá aj na top funkcionárov Smeru, napríklad na pána Kažimíra. S Vašou funkciou ste sa vyjadrili, že ste boli neformálne odobrený aj pánom Kažimírom. Môžete toto opísať, prečo tam vlastne ešte museli byť takéto potvrdzovačky?

V podstate po mojich prvých dvoch – troch stretnutiach s pánom Imreczem mi povedal, že pred vymenovaním do funkcie ma musí schváliť ešte minister financií, u ktorého som bol na schôdzke, ktorá trvala asi 25 – 30 minút, kde sme si povedali základné informácie, kto som, čo som a čo som robil predtým a následne odobril pánovi Imreczemu moje menovanie.

Ale on na to zo zákona nemal žiadny status, aby to urobil. Ako ste si to vysvetľovali?

Nijak som si to nevysvetľoval, tak to fungovalo a nebolo to len v prípade mojej pozície.

To znamená, že vlastne pán Kažimír Vás musel odklepnúť, napriek tomu, že o to mal záujem prezident polície a pán Bödör ako zo súkromného sektoru, čo je nonsens tejto situácie, samozrejme.

Áno.

Ako vnímate to, že pán Imrecze sa dostal do rozporu so zákonom a teraz momentálne je vo výkone väzby a v podstate Vy ste mu povedali, že nie ste jeho človek. Nebudete mať Vy nejakým spôsobom antagonistický alebo problémový vzťah Vy a pán Imrecze, že budete vlastne v inštitúcii finančnej správy a KÚFS-u absolútne blízky partner.

Nijak zle, ja si myslím, že Fero je racionálna osoba, s ktorou som ja vychádzal úplne v pohode aj on so mnou a nikdy sme sa nedostali do žiadneho konfliktu. A nemyslím si ani, že by sme sa do budúcnosti do nejakého mali dostať.

Pán Fico o ňom hovorí, že väzba naňho pôsobí asi takým štýlom, že sa to odzrkadľuje na jeho zdravotnom stave a je pod tlakom, a preto vypovedá tak, aby sa z tej väzby dostal, a keď to budem parafrázovať plus mínus hovorí aj o Vás, že ste kajúcnik, ktorý je už naučený, ako má vypovedať a vykupujete si svojím konaním a výpoveďou aj dajme tomu niektorých členov Smeru aj voči nemu svoju beztrestnosť. Ako na toto zareagujete? 

Ja na to budem reagovať tak, že dôležité je, čo na to hovoríte a či hovoríte pravdu. To neznamená, že niekto, kto je vo väzbe a začne vypovedať o závažných skutočnostiach a trestných činoch, že klame a chce len to, aby bol beztrestný alebo si privodil benefity trestného poriadku. Tieto informácie, ktoré podávajú tzv. spolupracujúci obvinení sú preverované ďalšími a ďalšími dôkaznými prostriedkami. To nie je tak, že niekto príde, povie nejaké dve, tri vety a na základe toho budú orgány činné v trestnom konaní vykonávať nejaké úkony. Takže toto si treba v prvom rade uvedomiť a treba si uvedomiť, že to, čo hovorí pán Imrecze alebo ktokoľvek druhý, by nemohlo byť len na základe toho, že má nejaké zlé podmienky vo väzbe. Vo väzbe má každý rovnaké podmienky. Niekto znáša väzbu lepšie, niekto horšie a je to na individuálnom rozhodnutí toho človeka, či chce alebo nechce spolupracovať.

Makó: Informácie, ktoré som poskytoval Ficovi neboli na hrane zákona

Keď sme ešte pri pánovi Ficovi, keď on hovorí takto o Vás, ako ho vnímate teraz Vy ako opozičného politika, ktorý má v podstate denno-denne tlačovky a útočí na terajších predstaviteľov vlády, na predstaviteľov vyšetrovacích orgánov a kajúcnikov?

Vnímam to tak, že inú šancu alebo možnosť nemá. Ja by som sa spýtal jednu otázku, že pokiaľ teda útočí na orgány činné v trestnom konaní, na ľudí, ktorí vypovedajú pravdu, tak v dobe, keď on bol premiérom, ako to potom bežalo? To je moja otázka za všetko. Túto nech si položia ľudia, nech si na to sami odpovedajú.

Mali ste pocit, keď už bol v opozícii, že chcel od vás nejaké informácie, keď možno mal voči Vám nejakú dôveru, ktoré ste mu mohli poskytnúť a mohli by byť aj na hrane zákona?

Nemyslím si, že to boli informácie, ktoré by boli na hrane zákona. Boli to informácie, ktoré sa dali získať, ale tak ako Vy získavate informácie iným spôsobom ako váš kolega, tak Vy máte niekde dvere otvorené a kolega nemá, tak takto som to myslel.

Týkali sa tie informácie nejakých subjektov alebo politických konkurentov?

Nie, k tomu sa nebudem vyjadrovať.

Je to už predmetom vyšetrovania?

Neviem, to nie je otázka na mňa.

Ste v nejakom trestnom konaní alebo v nejakom preverovaní polície v pozícii buď svedka, alebo nejakej inej procesnej osoby? Toto konanie sa týka pána Fica, alebo nejakých členov opozičnej strany?

Neviem o takomto konkrétnom konaní. Vzhľadom k tomu, že som vypovedal vo viacerých trestných konaniach, neviem, akým spôsobom majú orgány činné v trestnom konaní rozdelené tieto konania, aké sú ich úkony, aké sú ich ďalšie kroky, nemám o nich vedomosť. Pokiaľ je potrebné urobiť nejaké úkony so mnou, som predvolaný štandardne, ako každý iný, to znamená, prídem na úkon, vykonám ho a odchádzam preč.

Ďalším významným kajúcnikom v tomto celom trestnom konaní, ktorý verejnosť pozná ako Očistec, predtým to boli Božie mlyny, Judáš, je Bernard Slobodník. Jeho ste tiež spoznali pred dávnymi rokmi, dá sa povedať. Boli ste priatelia? Kto je dnes Bernard Slobodník pre Vás a kto bol v tom čase?

Boli sme priatelia a priateľmi sme aj dnes. Bernarda Slobodníka som nevidel, myslím si, že rok. V podstate to, čo vypovedá on, je na ňom. On sa k tomu musí vedieť vyjadriť, nebudem komentovať jeho vyjadrenia alebo výsluchy. Tam, kde vypovedáme o rovnakých skutočnostiach, tak to je v podstate všetko, čo viem. Iné jeho výpovede k iným veciam neviem komentovať.

Napriek tomu, u Bernarda Slobodníka, je to skutočnosť, ktorá vás priamo prepája aj s tými peniazmi. V tých výsluchoch, aj v ich výpovediach a tvrdeniach, stále figurujete ako človek, ktorý sa tých peňazí reálne fyzicky dotýkal, čo je závažný problém aj pre vás ako trestne stíhanú osobu. Akú ste naozaj mali Vy tú úlohu pri tých peniazoch?

Neviem, o ktorých peniazoch hovoríte. Vo všetkých prípadoch, v ktorých som ja vypovedal a priznal sa, sú už urobené úkony a som z nich obvinený. Nič viac k tomu povedať neviem.

V prostredí vyšetrovacích orgánov, a takisto aj advokáti na to častokrát upozorňujú, že musíte mať asi extrémne vysoký majetok, podľa toho, čo ste počas tých rokov vedeli robiť a v tom systéme, akým spôsobom sa dokázali podnikatelia, ktorí boli v problémoch, dostať do štádia, že ponúkali úplatky rôznym ľuďom vo vašom prostredí. Tak, aký máte majetok? Deklarovali ste, že váš majetok je asi tak 600-tisíc eur.

Áno, ja som to deklaroval vtedy vo svojej výpovedi. Treba ale rozlíšiť jednu zásadnú vec. To, čo hovoríte, že veľa advokátov a veľa ďalších ľudí deklarovalo, že by tie majetky, alebo čokoľvek s tým spojené, mohli spočívať v nejakom prijímaní úplatkov a tak ďalej, tak ja výrazne deklarujem, že to tak nebolo. Nafukovanie týchto súm a ďalších skutočností, je možno nejaká obranná taktika aj tých ďalších advokátov, prípadne obvinených. Čo sa týka mojich majetkov, moje majetky sú zadeklarované. Keď si aj otvoríte kataster, tak uvidíte, ktoré majetky sú moje a uvidíte, že všetky tie majetky, či už hnuteľné, alebo nehnuteľné, sú zaistené. Ja iné majetky nemám. Nikdy som nemal majetky v Dubaji, nikdy som nemal majetky v zahraničí, a takisto som nikdy nelietal do Dubaja, tak ako bolo popisované a čo pán Fico vykrikoval. Vykrikoval, napríklad, že som vrah a mal by som chodiť papamobilom. Samozrejme, že tieto veci sa ma dotýkajú, ale v podstate, beriem to ako politický žargón a neriešim to.

To, že som spomenul pána Slobodníka a predtým aj pána Böhma, ktorých ste taktiež poznali a boli ste aj kamaráti, tak to bol aj zámer. Ako je možné, že ste dnes v takejto pozícii významného svedka? Ste trestne stíhanou osobou, boli ste vo väzbe, boli ste prepustený a orgány činné v trestnom konaní sa neobávajú vášho prípadného kolúzneho konania a tu narážam na ten podstatný fakt. Vy ste sa počas tohto mali stretnúť s pánom Böhmom, prípadne s pánom Slobodníkom, napríklad, na jeho chate, aj to sa už verejnosťou pretriasalo, respektíve, sa poukázalo na to, že sa môžete takýmto spôsobom dohadovať na vašich výpovediach. Stretávali ste sa? Ako ste od očtk (orgány činné v trestnom konaní) zabezpečili to, že sa určite nebudete stretávať a kolúzne ovplyvňovať?

Pozrite sa, očtk majú svoje skryté formy, aby zisťovali, či nejaké osoby, ktoré by mohli byť v kolúzii, sa stretávajú, dohadujú, alebo nedohadujú. Za seba môžem vyhlásiť, že som sa nestretol s Bernardom Slobodníkom, okrem jedného stretnutia na NAKA na chodbe, asi pred dvoma mesiacmi. S Borisom Beňom som sa stretol pri konfrontácii inšpekcie ministerstva vnútra, s nikým iným som sa nestretával. Treba si uvedomiť jednu zásadnú vec. Keby som urobil takýto krok, tak som hneď okamžite väzobne stíhaný a toto ja určite nechcem dopustiť, takže nemám dôvod sa s nikým stretávať. Ďalším takým bodom je to, že ja som svoje veci, v ktorých vystupujem, vypovedal ešte v minulom roku, to znamená, že akákoľvek ďalšia kolúzia, alebo úprava akýchkoľvek výpovedí, by už nemala ani relevantný význam.

Celú kauzu okolo Dubaja si mal vymyslieť jeden novinár

Prečo Vás spája verejnosť s Dubajom, s lietadlami pod kontrolou CIA a našich bezpečnostných zložiek? Práve to ste naznačili v reakcii pred chvíľou, že takýmto spôsobom ste boli manažovaný ako svedok na výsluch.

Nespája ma verejnosť, spájajú ma novinári. A ten novinár, ktorý toto vymyslel sa volá pán Mego. Myslím, že aj Vy ste boli pri tom stretnutí, keď to prvýkrát vyslovil na prezídiu policajného zboru. Neviem, odkiaľ takúto informáciu vôbec mohol mať. Tieto cesty sú kontrolovateľné, môžete si ich kľudne overiť. Keby ste dali túto otázku na ktorýkoľvek úrad, Vy si nemôžete cestovať do Dubaja len tak, máte nejaké cestovné doklady, máte nejaké príchody, odchody, sú tam nejaké orgány, ktoré kontrolujú vstup a výstup z jednotlivých krajín. Čiže, je to veľmi jednoducho overiteľné. Ja nehovorím, že sa tak nikdy nestalo, naposledy som bol v Dubaji v októbri 2019.

S Dubajom sa spája aj vynášanie obrovských súm peňazí zo Slovenska smerom tam. Pôsobí tam niekoľko ľudí, napríklad, aj významných podnikateľov z Bratislavy, ktorí sú momentálne v trestnom konaní v týchto veciach. Mýtnik 1, 2 – tam máme dvoch bratislavských podnikateľov. Nevyplýva to z toho, že ako šéf kriminálneho úradu ste mali možnosť a podozrievajú Vás z rôznych činností?

Preceňujete postavenie riaditeľa kriminálneho úradu ako takého, lebo oprávnenia kriminálneho úradu sú jasne dané zákonom. Neviem, aké oprávnenia by mohol mať kriminálny úrad v súvislosti s prevozom akýchkoľvek hotovostí, peňazí. Neviem, akým spôsobom by mohla byť takáto hotovosť, teraz sa nebavme vôbec o mne, nosená. Samozrejme, počul som, že lietam súkromnými lietadlami a podobné informácie. V živote som nikde nikdy neletel žiadnym súkromným lietadlom, takže toto sú overiteľné fakty, ktoré sa dajú veľmi jednoducho vyvrátiť a ja ich vyvracať nepotrebujem, lebo viem, že sa nikdy nestali.

Na výpovedi v prípade obžalovaného pána Kováčika, bývalého špeciálneho prokurátora, ste uviedli, opravte ma, ak sa mýlim, že ľudia dosadzovaní na tieto pozície, boli dosadzovaní práve preto, aby boli lojálni, a aby sa s nimi dalo ďalej pracovať, a aby sa nepýtali, ak by mali niečo urobiť, alebo išli automaticky v tom systéme. Ako ste to mysleli?

Celkom presne ste to neinterpretovali, ale v podstate som povedal, že nejaký ten zaužívaný systém bol a do systému vpadali ďalší a ďalší ľudia, ktorých tam niekto nejakým spôsobom dosadzoval a základné kritérium bola lojalita. Ešte som zabudol podotknúť, že tam chýbala jedna zásadná vec, a to je odbornosť, ale to je už vedľajšie. To znamená, že táto celá vec sa postupne odkrýva, nie len mojou výpoveďou, ale výpoveďou ďalších dvadsiatich, tridsiatich ľudí a pokiaľ budú tie dôkazné prostriedky také silné, aké si myslím, že sú, tak nás uvidíte v ďalších hlavných pojednávaniach.

A vy sa dnes ako vidíte? Ako vnímate, že ste v takejto pozícii?

Tak, ako som povedal, buď sa z toho zrútite, alebo bojujete ďalej. Čo sa týka pohľadu verejnosti, pevne verím, že v priebehu nejakého roka, možno dvoch, odhaľovaním ďalších situácii, pochopia, že sa nevyzúvam zo svojich skutkov, ktoré som spáchal, ale tie skutky nekorešpondujú, napríklad s tým, čo sa rozprávalo v novinárskej obci, že som mal vydierať podnikateľa a dnes vidíte, aj na základe tohto hlavného pojednávania, že som nikoho nevydieral, nikdy k tomu neprišlo. Takisto nikdy neprišlo k ďalším vydieraniam, s ktorými som bol spájaný, takisto som nikdy nepripravoval nejakú úkladnú vraždu, alebo vôbec nejakú vraždu a ďalšie veci, ktoré boli smerom na moju hlavu posúvané. Dnes sa otočili a dnes, samozrejme, začína druhé kolo tohto a začínajú sa preverovať situácie, kto spôsobil a kto úmyselne chcel tieto veci posunúť smerom k mojej osobe.

Mali ste pocit, že máte niekedy požiadať o ochranu preto, prečo vypovedáte?

Dostal som dvakrát túto ponuku, odmietol som ju, lebo viem, čo to je ochrana osoby a akým spôsobom prebieha. Tá ochrana je, samozrejme, zabezpečená, ale iným spôsobom. Poviem to tak, že, keď sa má niečo stať, tak aj tak sa to stane. Ja konzistentne vypovedám to, čo som povedal v prípravnom konaní a nikdy to meniť nebudem.

Pán Slobodník sa vyjadril, keď začal chodiť na výsluchy a neskrýval sa už pred médiami, že sa hanbí za to, čo urobil. Zatiaľ nevieme stanovisko pána Imreczeho a ďalších ľudí. Pokorne sa to snažil deklarovať aj pán Beňa, na ktorého aj Vy dnes svedčíte. Ako to vnímate teraz Vy?

Tak ako som pred chvíľou, keď vás tu novinárov bolo viac, povedal, že je mi to ľúto, že sa to stalo. Neviem to vrátiť späť, bohužiaľ. Snažím sa to napraviť aspoň tým, čo robím teraz, ale nič viac už preto, čo sa stalo v minulosti, urobiť neviem.

Najčítanejšie