Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Lekári bez hraníc v Afganistane: Cestou do nemocnice čelia guľkám nielen pacienti, ale aj zdravotníci
Zdielať na

Lekári bez hraníc v Afganistane: Cestou do nemocnice čelia guľkám nielen pacienti, ale aj zdravotníci

BRATISLAVA / Afganistan aj po dvoch dekádach medzinárodnej pomoci stále zápasí s nestabilným zdravotníctvom. Podľa nového reportu Lekárov bez hraníc pacienti označujú výdavky spojené s lekárskou starostlivosťou za jednu z najväčších záťaží pre svoju domácnosť.

Afganci musia navyše každý deň prekonávať cesty plné nebezpečenstva, kedy sa prechádza cez bojovú líniu, alebo mínové polia, či cez checkpointy kontrolované ozbrojencami. Riziko podstupujú len preto, aby sa dostali k lekárskej pomoci.

Ohrození sú aj zdravotníci

Počet útokov na nemocnice je jedným z najvyšších na svete. Medzinárodná pomoc pre Afganistan pritom klesá. Namiesto obmedzovania pomoci je potrebné koncepčná reforma tamojšieho zdravotníctva tak, aby reflektovalo skutočné potreby miestnych ľudí.

Lekári bez hraníc už roky poukazujú na neschopnosť afganského verejného zdravotníctva, ktoré je  úplne závislé na medzinárodnej pomoci, adekvátne reagovať na reálne potreby svojich obyvateľov.

"Chabo fungujúce zdravotnícke zariadenia, ceny, ktoré si obyvatelia nemôžu dovoliť, pacienti, ktorí musia podnikať dlhé a nebezpečné cesty. To všetko znižuje schopnosť Afgancov dostať sa včas k lekárskej pomoci, " pomenoval problém Filipe Ribeiro, zástupca Lekárov bez hraníc v Afganistane.

Len minulý rok sa pritom rozhodlo o znížení medzinárodnej pomoci pre zdravotníctvo v krajine zhruba o pätinu, čo zvýšilo tlak na tamojšie už tak preťažené nemocnice. Miestni ľudia však potrebujú kvalitnú a dostupnú liečbu a v blízkosti domova.

Obmedzený prístup k zdravotnej starostlivosti

V reporte Lekárov bez hraníc pacienti popísali, že predtým, než sa rozhodnú lekársku starostlivosť vyhľadať, zohľadňujú celý rad faktorov. Cez 80% z oslovených pacientov vypovedalo, že sa po návšteve lekára ocitlo vo finančnej tiesni.

Pričom ich situáciu ešte zhoršila pandémia covidu-19. Mnoho z nich prišlo o živobytie v dôsledku zatvorených hraníc a obmedzených možností obchodovať. Aby vôbec prežili, je veľa Afgancov závislých na humanitárnej pomoci. Výdavky spojené s lekárskou starostlivosťou sú preto niečím, čo si nemôžu dovoliť.

Keď už ľudia nájdu peniaze na cestu alebo na lekárske vyšetrenie a v poriadku dôjdu na kliniku, ešte nemajú vyhraté - 45% všetkých opýtaných pacientov, ktorí za posledný rok navštívili štátne zdravotnícke zariadenia, nebolo spokojných s starostlivosťou, ktoré sa im dostalo. Veľa ľudí ide radšej na príliš drahé súkromné ​​kliniky - ani to im nezaručí kvalitné ošetrenie. Niekto svoje problémy skúša riešiť tradičným liečiteľstvom, ostatné cestujú dlhé vzdialenosti do nemocníc Lekárov bez hraníc, ktorí svoje služby poskytujú bezplatne.

Ohrození na živote

Finančná záťaž nie je jediným problémom. Cestovanie do nemocníc je nebezpečné kvôli aktívnym bojom, nastraženým výbušninám a hrozbe prepadnutia. Ľudia svoju cestu preto dlho zvažujú, alebo musia chodiť okľukami.

Dôsledkom týchto komplikácií sa zdravotný stav pacienta môže zásadne zhoršiť. Keď sa začiatkom mája v meste Laškargáhu viedli ťažké boje, jedna matka musela svoje dieťa s pretrvávajúcou horúčkou a hnačkou vziať do nemocnice. "Báli sme sa, že umrie. Vyrazili sme za úsvitu. Išli sme náročnou trasou, na ktorej sme museli prekročiť rieku. Naše motorka sa pokazila, tak sme ju nechali tam. Bola vojna, vzduchom lietali guľky. Čakala nás jedna prekážka za druhou," poznamenala rodina s tým, že cesta, ktorá by im bežne zabrala 30 minút, trvala päť hodín.

Úmrtia počas pôrodov

Nedostupnosť zdravotnej starostlivosti sa premieta aj do domácich pôrodov. Do pôrodnice je to ďaleko, ženy tak rodia doma bez skúsených pôrodných asistentiek. Lekári bez hraníc potom často prijímajú ženy vo vážnom stave s ťažkými komplikáciami. Túto skúsenosť má aj česká pôrodná asistentka, ktorá momentálne pracuje na misii v Chost.

"Počas jednej nočnej smeny v marci k nám do privátnej nemocnice, kde sa za liečbu platí, poslali ženu po pôrode. Bola v ťažkom hemoragickom šoku, ktorý vzniká stratou krvi. Doviezol ju autom manžel. Bezvládne žena ležala na zadnom sedadle v zakrvavených šatách, bola bledá, lapala po dychu, tep mala slabý, skoro nehmatateľný. Poslali ju k nám bez ničoho, nemala ani kanylu. Náš tím ju hneď previezol na pôrodnú sálu, gynekologička začala resuscitáciu, privolaní boli aj dvaja anestéziológovia. Ženu sa napriek všetkej snahe oživiť nepodarilo, zomrela na pôrodné krvácanie. Zanechala po sebe osem detí," podelila sa skúsenosti Adála Pártlová. 

Boje nešetria ani zdravotnícke zariadenia

Nemocnice v Afganistane patria medzi najčastejšie napádané zdravotnícke zariadenia na svete. To, že sú terčom útokov, musia nemocnice často riešiť tak, že niektoré zatvoria dočasne, iné natrvalo. Podľa odhadov Svetovej zdravotníckej organizácie nemali k nevyhnutnej lekárskej starostlivosti v minulom roku prístup až 3 milióny ľudí, pričom dôvodom bolo práve uzavretie nemocníc kvôli prebiehajúcim ozbrojeným konfliktom. Rovnako ako pacienti sa s nebezpečenstvom pri ceste do nemocnice stretávajú aj samotní zdravotníci. "Naši miestni kolegovia riskujú život zakaždým, keď opustí svoj domov, aby dorazili do práce," poznamenala Adela Pártlová.

Vlani v máji vtrhlo niekoľko ozbrojencov do pôrodnice prevádzkovanej Lekármi bez hraníc v kábulskej nemocnici Dasht-e-Barchi. Zastrelili 24 ľudí, vrátane 16 matiek, pôrodných asistentiek a dvoch detí. O mesiac neskôr musela organizácia svoj projekt v nemocnici zrušiť, hoci išlo o jednu z najväčších pôrodníc, ktorú vo svete prevádzkovala. Malo z nej úžitok milión ľudí a v roku 2019 sa tam uskutočnilo 16 tisíc pôrodov.

"O našej schopnosti uspokojiť množstvo potrieb v krajine nemáme ilúzie, ale robíme, čo môžeme," hovorí Filipe Ribeiro. "Medzinárodná donori aj politici by si mali uvedomiť nedostatky súčasného zdravotníctva v Afganistane a podieľať sa na tom, aby ho pretvorili v systém dostupný všetkým."

Lekári bez hraníc pracujú v Afganistane od roku 1980. V súčasnosti majú v krajine päť projektov v provinciách Helmand, Herat, Kandahár, Chost a Kunduz. Len vlani tímy zdravotníkov na pohotovostí poskytli 112 453 konzultácií, v ambulanciách ich bolo takmer 83 500, asistovali pri 37 898 pôrodov a vykonali 5 669 chirurgických zákrokov. Organizácia poskytuje lekársku starostlivosť bezplatne. Finančné prostriedky prijíma od súkromných darcov.

Súvisiace články

Najčítanejšie