Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Gruzínsky novinár podľahol zraneniam z protestu. Zaútočil naňho dav vystupujúci proti LGBT prideu
Zdielať na

Gruzínsky novinár podľahol zraneniam z protestu. Zaútočil naňho dav vystupujúci proti LGBT prideu

BRATISLAVA / Smrť gruzínskeho novinára otriasla verejnosťou. Lexo Lashkavara podľahol zraneniam, ktoré utŕžil od rozvášneného davu. Ten sa vybral prtestovať proti LGBTQI prideu.

O smrti gruzínskeho televízneho kameramana informoval server Radio Free Europe. Na Slovensku správu zdieľalo občianske združenie Ethos a Sebavedomé Slovensko.

"Gruzínsky televízny kameraman, Lexo Lashkarava, ktorý bol jedným z desiatok novinárov napadnutých rozvášneným davom počas potýčok zameraných proti aktivistom LGBT, zomrel na následky zranení, ktoré mu spôsobili agresívni útočníci," uvádza sa v správe s tým, že to potvrdili jeho spolupracovníci a zároveň uviedli, že zomrel na následky zranení, ktoré utrpel počas násilností pred šiestimi dňami. 

"Lashkaravov zamestnávateľ, televízia Pirveli, uviedol, že jeho telo našla 11. júla v jeho dome v Tbilisi jeho matka. Ministerstvo vnútra vo vyhlásení uviedlo, že sa začalo vyšetrovanie jeho smrti," uviedol server s tým, že 37-ročný Lashkaravov bol jedným z takmer 60 novinárov a ďalších pracovníkov médií, ktorí boli napadnutí 5. júla, keď stovky ľudí vyšli do ulíc Tbilisi, aby zablokovali plánovaný sprievod LGBT.

"Pochod sa nakoniec nekonal z obáv o bezpečnosť jeho účastníkov. Agresivitu z homofóbnej propagandy, ktorú žiaľ hojne konzumujú aj ľudia na Slovensku, si dav vybil na prítomných novinároch," uvádzala správa ďalej. 

"Nezmyselné násilie a smrť mladého kameramana nám pripomínajú, aké následky má hra s nenávisťou, ktorú aj na Slovensku rozohrávajú rôzni populisti a mocenské organizácie v snahe cez vášne kontrolovať manipulovateľnú časť spoločnosti a realizovať tak svoje mocenské ambície," uviedlo Sebavedomé Slovensko vo svojom príspevku a zdôraznilo, že je zodpovednosťou každého z nás, čo za nálady v našej spoločnosti posilňujeme.

"Ale povinnosťou je tiež dbať o to, aby hodnoty, ktoré chránia princípy liberálnej demokracie a ochrany práv všetkých osôb neboli prehlušené populistami a zdrojmi nenávisti, na ktoré žiaľ nielen v zahraničí, ale aj tu u nás, reaguje a počúva čoraz viac zmanipulovaných ľudí," uviedli na záver. 

Súvisiace články

Najčítanejšie