Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Ministri pred vládou: Treba počkať kým bude rozhodnutie Ústavného súdu v zbierke zákonov
Zdielať na

Ministri pred vládou: Treba počkať kým bude rozhodnutie Ústavného súdu v zbierke zákonov

BRATISLAVA / Pred rokovaním vlády sa ministri venovali aktuálnym témam. Na pretras prišlo pozastavenie vyhlášky hlavného hygienika zo strany Ústavného súdu, ale aj vládne prázdniny a kritika opozičného Smeru-SD zo strany premiéra Eduarda Hegera.

Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) uviedla, že čo sa týka pozastavenia vyhlášky hlavného hygienika, treba počkať na odôvodnenie, ktoré by sa malo uviesť v zbierke zákonov. Uviedla, že štátny tajomník rezortu Michal Luciak by sa mohol vrátiť do Národnej rady SR ako poslanec. „Možné to je. Všetci štátni tajomníci môžu byť tak vymenovaní, ako aj odvolaní. Je to, samozrejme, aj jeho rozhodnutie," doplnila Kolíková.

​Posun v rokovaniach v strane Za ľudí nenastal. Pred dnešným rokovaním vlády to povedala ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí).

Prázdniny nevyradia celú vládu

Minister Ivan Korčok zatiaľ nevie, ako sa budú prijímať aktualizácie cestovateľského semaforu cez vládne prázdniny Šéf slovenskej diplomacie Ivan Korčok zároveň uviedol, že vládne prázdniny neznamenajú, že vláda nebude v činnosti.

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Ivan Korčok (nom. SaS) uviedol, že zatiaľ nevie, ako sa bude počas prázdnin, ktoré má vláda od stredy 21. júla, prijímať a schvaľovať aktualizácia cestovateľského semaforu. Minister to pre agentúru SITA uviedol pred dnešným rokovaním vlády. Korčok dodal, že si dobre uvedomuje, v akej situácii krajina je. „Vládne prázdniny neznamenajú to, že vyradíme z činnosti celú vládu,“ povedal minister.

Litovský model ústavy

Hnutie Sme rodina navrhlo zmenu ústavy, ktorá by umožnila referendum o predčasných voľbách
Druhá najsilnejšia koaličná strana presadzuje litovský model, ktorý by referendum o predčasných voľbách vylučoval krátko pred nimi alebo po nich. Hnutie Sme rodina navrhlo koaličným partnerom zmenu ústavy, ktorá by umožňovala vyhlásenie referenda o predčasných voľbách do Národnej rady SR (NR SR). Pred dnešným rokovaním vlády to povedal minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak (Sme rodina).

Druhá najsilnejšia koaličná strana pritom presadzuje takzvaný litovský model. Ten by referendum o predčasných voľbách umožňoval, zároveň by však vylúčil možnosť konania referenda krátko pred voľbami do NR SR a krátko po nich. „Tam to majú, myslím, tak, že to referendum môže byť v druhom a treťom roku vládnutia. Nám by takáto predstava vyhovovala a považovali by sme ju za dobrú,“ povedal Krajniak. Dodal, že v rámci koalície zatiaľ v otázke takejto zmeny ústavy dohoda nenastala.

Viac sa dozviete vo videu: 

„Počul som o tom a môžeme o tom diskutovať, ale myslím si, že aktuálne máme na stole dôležitejšie témy, než je táto téma,“ reagoval pred rokovaním vlády premiér Eduard Heger (OĽaNO) s tým, že o referende sa najbližších šesť mesiacov rozprávať nebudú.​

Viac sa dozviete vo videu: 

​Minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) uviedol, že problémy s vyhláškou hlavného hygienika očakával. Podľa lídra Slobody a solidarity je rozdeľovanie obyvateľov na dve kategórie nemiestne.

Viac sa dozviete vo videu: 

Súvisiace články

Najčítanejšie