Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Koalícia stojí za odborníkmi: Útoky na lekárov sú neprípustné. Kollár by chcel razantnejší prístup polície
Zdielať na

Koalícia stojí za odborníkmi: Útoky na lekárov sú neprípustné. Kollár by chcel razantnejší prístup polície

BRATISLAVA / Vyhrážajú sa im a nezávajú ich vrahmi. Skupinky protestujúcich sa stretávajú pred domovami popredných slovenských vedcov. Tí musia čeliť urážkam a obviňovaniu z ohrozovania verejného zdravia. To všetko len preto, že podporujú očkovanie obyvateľstva.

Takéto správanie je neprípustné, reaguje premiér Heger

Vedcov sa verejne zastal aj predseda vlády Eduard Heger (OĽaNO). "Som mimoriadne znepokojený a zarmútený z útokov skupiny obyvateľstva voči niektorým lekárom a epidemiológom na Slovensku. Cieľom odborníkov je ľudí chrániť," vyjadril sa s tým, že vedci pracujú v záujme ochrany zdravia a života občanov, zdravia našej spoločnosti.
"Dokážem si predstaviť, že ľudia s odborníkmi nie vždy súhlasia, no mali by sme sa rešpektovať. Agresívne ataky na odborníkov sú hlboko neetické a považujem ich za neprípustné. Musím zároveň vyzvať prokuratúru a policajné zložky, aby pozorne sledovali tieto aktivity a dôrazne zasiahli v prípadoch, ak si to bude situácia vyžadovať," uzavrel Heger. 

TV JOJ

Protestovať môžete pred Úradom vlády, odkazuje Remišová

Jasný postoj k otázke zaujala aj vicepremiérka Veronika Remišová (Za ľudí). "​Občanov, ktorí chodia vykrikovať a urážať vedcov a lekárov pred ich súkromné domy vyzývam, aby s tým prestali," uviedla s tým, že toto správanie považuje za neadekvátne rovnako, ako premiér Heger. "Útoky na ľudí, ktorí pomáhali celému Slovensku v čase najhoršej pandémie sú zvrátené, najmä ak smerujú ešte aj na ich rodiny a domovy. Takéto konanie nemá nič spoločné so slobodou a ani s ohľaduplným ľudským spolužitím," uviedla na záver. 

noviny.sk/fotosita

Na strane vedcov stojí aj liberálna SaS

Strana Sloboda a Solidarita (SaS) zdôraznila, že plne stojí za lekármi, vedcami a všetkými zdravotníkmi, ktorí aktívne propagujú očkovanie. „Je za čiarou, aby opozícia a konšpiračné weby neustále živili spochybňovanie lekárov a epidemiológov. Sociálne siete sú pohltené nenávisťou a agresivitou. Rešpekt voči odborníkov ide ruka v ruke s dôverou v demokratické inštitúcie. V demokratickej spoločnosti je neakceptovateľné, aby vyjadrovanie nesúhlasného stanoviska bolo súčasťou osobných útokov. Aj preto vyzývame verejnosť, ale aj predstaviteľov všetkých demokratických parlamentných strán, aby odsúdili podobné prejavy verbálnej agresie, ktoré môžu v konečnom dôsledku prerásť až do fyzického násilia,“ uviedla predsedníčka Výboru NR SR pre zdravotníctvo Janka Bittó Cigániková.

Podľa ministra školstva a podpredsedu SaS Branislava Gröhling je kľúčové, aby sme stáli za vedcami, ktorých máme aj na Slovensku špičkových. „Je nesmierne dôležité, aby od nás vedci počuli slovo ďakujem a nie len neustále spochybňovanie a urážanie. Roky výskumu a práce, ktorú odvádzajú na Slovensku, hovoria jasne v prospech nich. Aj preto verím všetkým vedcom a lekárom, ktorí podporujú očkovanie,“ doplnil minister školstva, vedy, výskumu a športu Branislav Gröhling.

Útoky na vedcov odsudzuje aj Boris Kollár

Na denníku Sme sa k téme vyjadril aj predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina). "Myslím si, že toto je problém a polícia by mala veľmi, ale veľmi rázne zakročiť," poznamenal tvrdo Kollár, ktorý dodal, že je nemysliteĺné, aby sa na takéto vyčíňanie pozerala jedna policajná hliadka z auta. "Keď sa dozvedela, že idú pred dom profesora Krčméryho, tak toto je zlyhanie," poznamenal, že videl hliadku, ktorá bola vzdialená 200 metrov. "Je pre mňa nepochopiteľné, že to minister Mikulec nevie zvládnuť," dodal na záver s tým, že takéto správanie voči osobnostiam vedy je neprípustné. 

Najčítanejšie