Skoro jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Excirkevný sudca Jan Rozek: Dozvedáme sa len o 10 % prípadoch sexuálneho zneužívania kňazmi
Zdielať na

Excirkevný sudca Jan Rozek: Dozvedáme sa len o 10 % prípadoch sexuálneho zneužívania kňazmi

BRATISLAVA / Sexuálne zneužívanie detí a mladistvých je otrasným a celosvetovým problémom, ktorý sa s rímskokatolickou cirkvou ťahá minimálne desaťročia. Podľa bývalého cirkevného sudcu Jana Rozeka, ktorý založil organizáciu Pre čistú cirkev, sa o sexuálne zneužívanie v cirkvi nikto nestará, pokiaľ nie je zasiahnutá jej dobrá povesť.

V rozhovore sa dozviete:

  • Jan Rozek je bývalý cirkevný sudca. Vyštudoval cirkevné právo na pápežskej univerzite v Poľsku a vďaka svojej špecializácii sa mu už podarilo niekoľko sporov s cirkvou vyhrať. O svoju pozíciu cirkevného sudcu prišiel po tom, čo začal pomáhať obetiam cirkvi, ktorú prirovnáva k mafii.
  • Expert na cirkevné právo sa aktuálne venuje najmä obetiam sexuálneho zneužívania zo strany zamestnancov cirkvi a práve sexuálne zneužívanie označuje za najhoršie a najťažšie. Preto, aby pomohol obetiam, ktoré cirkev prenasleduje, založil organizáciu Pre čistú cirkev.Rozek sa v rozhovore pre Noviny PLUS vyjadril, že homosexuálne orientovaných je približne polovica kňazov a podľa svetových prieskumov je pedofilných 7% z nich.
  • Momentálne túži po tom, aby obete sexuálnych zločinov prijal pápež a to počas septembrovej návštevy Slovenska. Listom sa obrátil nielen na hlavu rímskokatolíckej cirkvi, ale aj na Konferenciu biskupov Slovenska a na kanceláriu prezidentky SR Zuzany Čaputovej. Na odpovede zatiaľ čaká.

 Ako môže ľudí napádať, alebo ničiť cirkev?

Úplne rovnako ako mafia a tie spôsoby sú rôzne. Najťažšie je sexuálne zneužívanie, ale potom sú to aj rôzne formy nátlaku. Kňaz je totiž nespochybniteľná autorita a doslova zažratá v krvi veriaceho človeka. V dôsledku toho, ak budete niečo tvrdiť a dokonca na to aj budete mať dôkazy, tak vám i tak nikto neuverí, že hovoríte pravdu. Kňaz je totiž vždy dobrý a vždy je svätý. Aj biskupi to robia tak, že všetky informácie o tom, kde kňaz čo spreneveril, alebo o tom, že si od veriacich napožičiaval milióny, ktoré nesplácal, tak to stopí. Do dnes je to rovnaké.

Dobrou povesťou ste argumentovali aj v podcaste Profil zločinu. Prečo je dobrá povesť tak bytostne dôležitá?

Ja vám to vysvetlím na aktuálnom príklade. Po tom, čo juh Moravy postihlo tornádo sa zmobilizovalo veľa ľudí, ktorí chceli pomôcť či už materiálne, alebo finančne. Zapojilo sa aj veľké množstvo neziskových organizácií, ktoré začali organizovať pomoc. Veľa ľudí, ale neziskovým organizáciám neverí a preto chce peniaze poslať na priamo, napríklad cez priateľov a známych.

Cirkev je na tom úplne rovnako. Pokiaľ jej verejnosť nebude dôverovať ako organizácii, a pokiaľ bude mať zlé meno, tak príde o príjmy na svoju činnosť, ale aj o vplyv na politiku, ale aj o zviazanosť s políciou. Opäť uvediem aktuálny príklad – pandémiu koronavírusu. V Čechách došlo za štyri mesiace, keď ľudia nechodili do kostola k výpadku cez 250 miliónov eur a to len zo zbierok. Tieto straty vyčíslili sami biskupi. Všetko sa totiž začína a končí pri peniazoch. Pokiaľ o cirkvi poviete pravdu a  poškodíte jej dobrú povesť, tak hovoríme o stratách v stovkách miliónov eur, ktoré už cirkev nikdy neuvidí a ľudia ich budú radšej posielať Transparency International, alebo Dobrému anjelovi.

Aj v kanonickom práve to je tak, že veľmi ťažké hriechy kňazov nemusíte postihovať, pokiaľ sa na to nepríde. Ak má teda kňaz so ženou v nejakej dedine dieťa, ale nikto sa to nedozvie, tak sa nič nedeje a všetko je v poriadku. Kňaz bude potrestaný až keď sa o tom celá dedina dozvie.

Je pravda, že kňazi celibát nedodržiavajú? Počula som o prípadoch, že kňazi majú sex pomerne bežne a následne sa z hriechu len vyspovedajú. Je to tak?

Je to presne tak. Vezmite si, že asi polovica kňazov sú homosexuáli a polovica sú heterosexuáli Vezmite si, že cirkev netrestá kňazov, ktorí chodia do gay barov, alebo majú milenca či milenku, ktorá je staršia než 18 rokov.

Ako je to možné?

V katolíckej náuke je to veľmi pokrivené. Tipujem, že ste počuli o predmanželskej čistote a o tom, že by spolu ľudia nemali spať pred tým ako uzavrú manželstvo, ale aj o tom, že rodina má byť otvorená počatiu a teda nemá používať antikoncepciu. Priamo v desatore je dvakrát zdôraznené, že nezosmilníš a nepožiadaš manželku blížneho svojho. Cirkev je voči manželom extrémne prísna a keď sa rozvediete, tak napríklad nemôžete do konca života prijímať sviatosti. Pritom je jedno či sa manželstvo rozpadlo kvôli tomu, že jeden bol alkoholik, alebo gambler, alebo išlo o domáce násilie.

Voči sebe však razí pravý opak. Teraz riešim v Českej republike jeden prípad, kedy obeti neverili, že ju zviedol kňaz len preto, že bola staršia než 18 rokov. Brali to tak, že sa dvaja chlapi spolu vyspali a kňaz nemá ani zákaz kňazskej činnosti. Pohoda a nič sa nedeje. To, čo by bolo v prípade manžela úplná pohroma je v prípade kňaza úplne v poriadku. Tieto kánony o potrestaní kňazov boli vyňaté z kanonického práva a tým pádom im nič nehrozí. Maximálne na nich urobia bububu, ale nič sa im nestane.

Nemali by tieto pravidlá, ale naopak platiť na služobníkov cirkvi tvrdšie?

Ako by ste to chcela zariadiť? Majú celibát o ktorom najviac hovoria tí, ktorí ho nedodržiavajú, rovnako ako proti homosexuálom najviac vykrikujú tí, čo sú sami homosexuáli. Dokonca sú v cirkvi už celé homosexuálne rády.

Pravidlá síce majú, ale ani sami ich nedodržiavajú. To tak proste v cirkvi je. Inštitúcia sa tvári, že sa to dodržiava, pritom to nie je pravda a privierajú sa nad tým oči. Veľmi dobrá kniha vznikla na Slovensku. Volá sa tragédia celibátu mŕtva manželka a autormi sú dvaja mladí kňazi Peter Lucián Baláž a Michal Laicha. Obaja za to boli potrestaní suspendáciou.  

Vezmite si, že celibát a sľuby skladajú chlapci, ktorí majú 18 až 21 rokov. V tom veku síce môžete niečo sľubovať na celý život, ale dodržiavať to asi nebudete. Veď v súčasnej dobe je človek v tomto veku ešte decko. Aj ľudia sa teraz berú až v 30-tke, keď už majú aký taký rozum a aspoň približne vedia čo chcú.

Keď cirkev zistila, že celibát nefunguje, tak prečo sa ho stále krvopotne  drží?

Pretože je to jediná možnosť, ako mocensky ovládať kňazov. Inak to ide pomerne ťažko. Vezmite si diakonov, ktorí môžu kňazom pomáhať už od druhého vatikánskeho koncilu. Títo diakoni môžu byť ženatí, majú svoju prácu, svoj život a kňaz im nič neplatí. Pokiaľ im neplatíte, tak ich nemôžete ani sekírovať. Zároveň kňaza môže biskup prekladať ako sa mu zapáči, ale diakona nie. Keď ho biskup podrazí, alebo sa nespráva dobre, tak diakon sa zoberie a odíde, pretože on tú cirkev nepotrebuje a nie je na nej závislý. To je aj najväčší omyl obetí sexuálnych zločinov, ktoré si myslia, že rehoľná sestra, alebo rehoľník či kňaz niečo na biskupstve zmôže. Je to presne naopak. Biskup zavelí a podriadení sklopia hlavy.

Prečo to tak je?

Lebo kňazi sú novodobí otroci. Ak nebudú poslúchať, tak ich biskup vyhodí a čo budú robiť? Vezmite si takého päťdesiatnika, ktorý ma vyštudovanú teologickú fakultu, ktorá mu je v reálnom živote na nič, nemá žiadne pracovné návyky a nemá ani peniaze, aby mohol začať nový život. Poznám niekoľko kňazov, ktorí spali pár dní, než si niečo našli pod mostom. Dva prípady máte aj na Slovensku. Jeden robí bachara vo väznici a druhý vypomáha kde sa dá, ale to sú ešte mladí chlapi. To isté rehoľné sestry. Ani tie nemajú vlastné peniaze, pretože všetko ide rádu. Tí ľudia kvôli obetiam nebudú riskovať, že prídu o všetko, ale pod nátlakom a vyhrážkami ich radšej zapredajú. Keď totiž chcete takto vojensky riadiť organizáciu, tak potrebujete ľudí, ktorí na vás budú závislí. Najväčšia tragédia je to, že rehoľníci aj kňazi sú otroci. 

To znie, ako keby bola cirkev skôr firma a zamestnanci robia na vrchnosť?

To je firma. Je to najstaršia firma na svete. Je staršia než 2-tisíc rokov. Vezmite si ako je to v Čechách a možno vás to čaká aj na Slovensku, keď dôjde k odluke cirkvi od štátu. U nás musíme odviesť cirkvi napríklad ročne 150-tisíc, ale všetko ide na biskupstvo. Nie je to adresné a pokiaľ aj máte v dedine kňaza a chceli by ste, aby sa viac snažil, lebo inak nedostane peniaze, tak naňho nemáte ako zatlačiť. Je to tak, že farnosti sa skladajú na biskupstvo, kam sa to odvádza ako výpalné.

Mňa šokovala informácia, že čo sa týka sexuálneho zneužívania, tak verejnosť sa dozvie len o 10 % z nich...

Áno, to je pravda, pretože obete sa boja hovoriť. Vezmite si ako na Martinu O’Connor nezaútočila len cirkev, ale aj katolícka verejnosť, ale aj škaredé články zo strany novinárov. Chudera Martina to odniesla veľmi tvrdo. Ľudia sa teda boja o týchto zločinoch hovoriť.

Za druhé, keď to na kňaza poviete, tak vás rodičia prefackajú a zakážu vám o tom hovoriť. V tom momente, keď by sa to dozvedeli ľudia, tak váš rod v tej dedine skončil a nebude sa s vami baviť už ani túlavý pes. Ľudia vás prestanú zdraviť, vidieť, budú po vás zazerať v obchode a div, že si pred vami neodpľujú. To je totálna realita. Stačí len ukázať na kňaza a tvrdiť, že urobil niečo zlé. Dokonca aj keby bol odsúdený, tak vy by ste v tej dedine skončila, lebo vy ste nám zničila kňaza. To je zvyk, čo sme si odniesli ešte od čias boľševika. Každý kto sa naváža do kňaza je socialistická beštia, ktorá chce zničiť cirkev.

Nemali by sme sa ale automaticky postaviť v prvom rade za obete a nemala by to tak urobiť aj katolícka cirkev? Nemala by v prvom rade cirkev chcieť tých kňazov potrestať?

Áno, to chce od biskupov pápež, ale oni naňho kašlú, to si nemusíme klamať. Pápež aj niekoľko biskupov stiahol, pretože to zneužívanie kryli, tutlali to a nenahlásili to Vatikánu. Cirkvi dal dokonca zákony, ktoré sú oveľa prísnejšie než zákony Českej alebo Slovenskej republiky. Oni na to ale úplne kašlú a na oko vytvorili jedno centrum pomoci.

Pritom aj pápež chcel, aby bolo jedno centrum pomoci na každej diecéze a nie jedno na celú krajinu. Aj preto sme založili centrum pomoci obetiam my a je určené pre Českú a Slovenskú republiku. Za to ma aj vyhodili ako cirkevného sudcu. Katolícka cirkev otvorila centrum až po nás a pritom to je reálne pasca, čo mi potvrdzujú aj obete.

Cirkevné organizácie pošlú obete za psychologičkami, ktoré im narozprávajú, že neustoja mediálny tlak, že nič nezmôžu, nie sú pripravené to riešiť a že s tým nemajú nič robiť. Odchádzajú odtiaľ ešte v horšom stave, než v akom tam prišli. Tak to je a dokonca všade na svete je to úplne rovnaké. V Českej republike nám dokonca v Prahe tvrdia, že za dva mesiace nemajú nahlásený ani jeden prípad, pritom ja viem o piatich obetiach, ktoré im písali, ale nijako im nikto nepomohol. Cirkev sa len tvári aká je ľudská a humánna, ale aj keď niečo zničí, tak vytvorí organizovanú skupinu, ktorej cieľom je zase len hájiť dobré meno cirkvi a riešiť, aby to pre ňu nedopadlo mediálne zle.

Vy ste povedali, že na jednej strane pápež František tlačí, aby sa tieto prípady sexuálnych zločinov vyšetrovali, ale na druhej strane im vzal ľudí. Nechce to teda riešiť?

To je PR. Pápeža Františka k tomu prinútili ohromné protesty v Amerike, kde bolo tých prípadov toľko a bol to tak veľký problém, že začali jednotlivé biskupstvá bankrotovať. Vytvorilo sa hnutie obetí SNAP, pretože tam to fungovalo tak, ako všade inde na svete. Je to tak aj v Čechách, že právnici sa stretnú s rodinami, alebo obeťami, ponúknu im napríklad 300-tisíc korún a musia podpísať mlčanlivosť. Nikto sa nič nedozvie a kňaz zneužíva ďalej.

V Amerike sa ľudia tak vzbúrili, že nezažalovali kňaza, ale celú diecézu, ktorá to kryla. Biskupstvá museli predať majetky, ale i tak bankrotovali a americká cirkev prišla o miliardy. V Amerike sa ľudia tak vzbúrili, že nezažalovali kňaza, ale celú diecézu, ktorá to kryla. Rímskokatolícka cirkev vydala na „urovnanie“ právnych prípadov pedofílie a mlčanlivosti obetí sexuálnych škandálov a trestných činov spáchaných jej duchovnými 3,99 miliardy dolárov za obdobie od roku 1950 do roku 2016). Napríklad arcidiecéza Los Angeles do konca roku 2010 vyplatila pravým i falošným obetiam 600 miliónov dolárov. Tým vytvorili na pápeža Františka tlak s tým, že buď to vyrieši on, alebo to vyriešia oni a bez neho. Hrozilo teda aj odtrhnutie od Vatikánu.

Má teda pápež František len dobré PR?

Na jeho mieste sa dá urobiť omnoho viac. Síce píše listy, ktoré sú pro obete balzamom, ale biskupi, ktorí kryli sexuálne zneužívanie sú stále v úradoch. Teda pápež šíri myšlienku a biskupi neposlúchajú, alebo sa smejú.  Zaujímavé bude pozorovať ako sa postaví k prosbe obetí o schôdzku s ním. Na Slovensku sú totiž obete v úplne inom postavení než v USA, alebo v západnej Európe.

Povedali mi to aj vo Vatikáne, že riešiť sa problémy budú len ak bude pošpinené meno cirkvi, ak budú demonštrácie a medializované kauzy. Vtedy toho predstaveného hodí cirkev cez palubu, inak nie. Takto to bohužiaľ v cirkvi je. Na Slovensku je to zatiaľ v bode nula. Jeden slovenský kňaz chcel v Poľsku zneužiť veľmi zraniteľného chlapca, ktorý bol na vozíčku a čo sa stalo? Biskup ho na rok stiahol do Talianska a tam sa opäť venuje činnosti.

Kňaz je totiž nenahraditeľný a má hodnotu niekoľko miliónov eur. To hovorím bez srandy. Nikto sa totiž nemôže postaviť namiesto neho a odslúžiť omšu. Preto sa ho nezbavia ani kvôli nejakej ženskej, alebo decku. A vezmite si, že o to byť kňazom je stále menší a menší záujem. V ČR sú diecézy z ktorých sa tento rok nikto do seminára nehlási. Preto kňaza nepotrestajú, lebo ho nemajú kým nahradiť. Preto prehliadajú kradnutie, zneužívanie a nemajú problém platiť ani alimenty. Budú ich navždy ospravedlňovať.

Chápem to správne, že keď nebude omša, nebudú ani zbierky?

Presne tak. A teraz si predstavte, že je kňazov málo a niekedy má kňaz na starosti napríklad 5 alebo aj šesť dedín.

Ako môže mať jeden kňaz na starosti šesť dedín? 

Tak, že nie sú ľudia a prakticky tak, že nedeľnú omšu odslúži ešte v sobotu večer s nedeľnou platnosťou. 

Keď majú toľkoto práce, tak kedy majú čas na prasačiny?

Viete ako to je. Kto chce, ten si čas nájde. Aj keď chodíte do školy, tak na štúdium čas nie je, ale filmov si stihnete pozrieť habadej. Za ďalšie treba povedať, že kňaz má okrem omší  dosť voľna. Preto treba vždy sledovať peniaze. Keď sa začnú strácať peniaze, alebo pán farár nemá ekonomickú radu farnosti, tak treba zbystriť a je to začiatok niečoho ďalšieho.

Vy ste sa vyjadrili, že kňazi si obete pripravujú roky. Chápem to správne, že svoj čin teda dlhodobo plánujú?

Áno. Je to prístup normálneho predátora a pritom to vôbec nie je zložité. Poviem vám príbeh, ktorý sa stal. Kňaz si vyhliadol dievča, ktoré bolo neobľúbené, trocha pri tele a trocha zakomplexované. Začal sa jej venovať, vyťahovať ju a dával jej robiť činnosti, ktoré môže len kňazov obľúbenec. Môžem vám povedať, že ak vidíte, že celý kostol stojí na jednom chlapcovi alebo dievčati, tak to nie je normálne.

Napríklad mu to vyvolené dieťa môže odomykať auto, nosiť tašku alebo môže v kostole čítať z knihy. Takto si postupne získava dôveru dieťaťa, potom ho vezme niekam na výlet a dieťa je zrazu na výslní, obľúbené a kňaz s ním začne mať prvé  tajomstvá, ako napríklad, že ho pohladil po líci alebo po pleci.

Takto obeť postupne vyčlení z kolektívu a dovoľuje si stále viac a viac, až to napríklad skončí až pri sado maso praktikách. To dieťa má pritom napríklad len 16 rokov, sexualita nie je ešte na plno rozvinutá a to dieťa často len tuší, že sa deje niečo hrozné. Týmto predátorom totiž nejde o sex, ak by šlo len o ten, tak pôjdu a niekde si ho zaplatia. Im ide o moc.

Akých starých detí sa sexuálne zneužívanie týka? Ak teda hovoríme napríklad o týchto sado maso praktikách?

Tam to bolo okolo tých 15 až 16 rokov. Mal som však aj prípad na Slovensku - a teraz sa ospravedlňujem, bude to nechutné - kedy kňaz strkal prsty do vagíny trojročnému dievčatku.

Posledné roky zarezonovali aj prípady zneužívania kňazmi v Poľsku. O čo presne ide?

Ide o to, že zneužívanie tam dosiahlo obludných rozmerov a vyvolalo to veľký hnev nielen medzi laickou verejnosťou, ale aj veriacimi a došlo k masívnemu odlivu veriacich, ktorí sa vypisujú z katolíckej cirkvi. Dokonca vznikla organizácia, ktorá presadzuje, aby ľudia nedávali svoje deti na náboženstvo. 

Tých prípadov bolo toľko, že Vatikán stiahol dole niekoľkých biskupov a to nie preto, že by zneužívali deti, ale preto, že toto zneužívanie kryli. Dokonca museli založiť nadáciu Svätého Jozefa, kde musia dávať peniaze na pomoc obetiam všetci kňazi. Páchateľov začal naháňať dokonca aj štát.

Ani to však nie je novinka, pretože podobnou situáciou si pred pár rokmi prešlo aj Írsko, kde kauzy zneužívanie vyvolali taký odpor, že sa prijala celá rada liberálnych zákonov a to na truc. Sú dokonca liberálnejšie než v severských krajinách. To bola v ultrakatolíckej krajine, akou bolo Írsko, obrovská vec.

V súvislosti s kauzami zneužívania v Poľsku a z toho, čo ste mi povedali mi vychádza, že pápežovi nehovoria pravdu. Je to tak?

To viete, že nehovoria. (smiech)

Poľský cirkevný pohlavári však tvrdia, že za všetko zlo môžu homosexuáli a liberalizmus...

To je dymová clona. Podľa mňa sa snažia odvrátiť pozornosť od svojich káuz sexuálneho zneužívania a tak si hľadajú zástupnú tému. Naozaj, je to len dymová clona, ktorou sa snažia odvrátiť pozornosť.  U nás takto kardinál Duka vykrikoval, že za všetko môže ŠTB.

Ako zlé je zneužívanie detí kňazmi, alebo pracovníkmi cirkvi na Slovensku?

Zrátajte si koľko má cirkev materských, základných, stredných a vyšších škôl. Podľa výsledkov svetových výskumov je pedofilných 7 % kňazov a pracovníkov cirkvi, pričom štandardne je to v povolaniach pracujúcich s deťmi 4 až 5 %. Ak máte 2-tisíc kňazov, tak z nich je cca 140 páchateľov a zrátajte si, koľko tými inštitúciami prešlo za posledných 30 rokov žiakov. Každý páchateľ má približne 6 až 7 obetí. To sa pomerne rýchlo dostaneme k tisícke obetí.

Zaujala ma aj vaša poznámka, že do cirkvi idú aj muži, ktorí neznášajú ženy. Koľko ich je?

Veľa, to by ste sa čudovali. Akurát neviem, koľko ich je homosexuálov a koľko nie. Vychádza to z toho, že Eva zničila raj tým, že odtrhla jablko a podobnými povedačkami. Preto nikdy nedovolia, aby mohli ženy do niečoho zasahovať.

Niekedy ale kňazi ohovárajú ženy a naschvál vyzdvihujú ideál, kedy hovoria o Aristotelovskom a Platónovom Grécku a potom prídu k tomu, že v tom krásnom Grécku sa stretávali muži s mužmi a aké to bolo krásne s tým, že to bolo Božím plánom. Sledujú ako bude dotyčný chlapec reagovať, či zdrhne, alebo bude ticho a bude držať basu. Sú to také testovacie otázky.

Podľa psychológov  môže viesť k nenávisti aj celibát, vďaka ktorému muži popierajú svoju sexualitu a následne to môže eskalovať až do nenávisti voči ženám. Ako protipól sú zase rády, kde až šialene uctievajú pannu Máriu.

Súvisiace články

Najčítanejšie