Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Pomsta opozície? Elitné komando má údajne zadržať prokurátorov a vyšetrovateľov prípadov Očistec, Mýtnik a Judáš
Zdielať na

Pomsta opozície? Elitné komando má údajne zadržať prokurátorov a vyšetrovateľov prípadov Očistec, Mýtnik a Judáš

BRATISLAVA / Prevrat v podaní Smeru a Hlasu. Uvádza sa v správe, ktorá sa začala v nedeľu objavovať na internete. Opozícia sa má snažiť nielen o pomstu, ale aj ovplyvnenie vyšetrovania v najväčších medializovaných kauzách.

Čo tvrdí správa?

V správe sa uvádza, že ide o najnovšie informácie z prostredia polície a prokuratúry, ktoré majú hovoriť o tom, že opozičné strany Smer-SD a Hlas-SD majú pripravovať "odvetu za zatýkanie "našich ľudí".

"Už budúci týždeň je vraj naplánované zatýkanie vyšetrovateľov, prokurátorov a svedkov, ktorí sa podieľajú na rozkrývaní trestnej činnosti v kauzách Mýtnik, Očistec, Judáš atď," uvádza sa v správe s tým, že zadržaný by mal byť aj vyšetrovateľ Ján Čurilla a ďalší policajti z vyšetrovacieho tímu, ale aj prokurátori Ondrej Repa, Peter Kyseľ a Michal Šúrek, ale aj špeciálny prokurátor Daniel Lipšic.  

Zadržanie by sa však malo týkať aj svedkov v týchto kauzách, a to Ľudovíta Makóa či Bernarda Slobodníka a ďalších. "Zadržaných ma byť asi 14 ľudí. Realizovať to má Diana Santusová z inšpekcie ministerstva vnútra, milenka bývalého zástupcu šéfa inšpekcie Zaplatílka. Dozor robí generálna prokuratúra," uvádza sa v správe, ktorá zároveň tvrdí, že v pozadí všetkého je hlavne generálny prokurátor Žilinka.

Televízia JOJ už poslala otázky k uvedenému aj vyšetrovateľke Santusovej, zatiaľ bez odozvy. ​

noviny.sk/fotosita

"Zatýkanie sa ma diať na základe výpovedi bývalého šéfa NAKA Branislava Zuriana, bývalého šéfa operativcov NAKA Jana Kalavského a bývalého policajta Hazuchu. Plán je taký, že generálny prokurátor Žilinka po akcii odoberie všetky spisy akcií Judáš, Očistec a Mýtnik Špeciálnej prokuratúre a stiahne ich na Generálnu prokuratúru," pokračujú ďalej tvrdenia v správe s tým, že vyšetrovanie menovaných káuz má byť odstúpené na NAKA východ. Konkrétne pod Jaroslava Gregu, ktorý bol veľmi blízkym človekom Milana Lučanského a je blízkym človekom aj exšéfa NAKA Branislava Zuriana.

"Všetky kauzy má (Grega, pozn.red) postupne spolu so Žilinkom rozbiť a prepustiť všetkých Ficovych ľudí z väzby. SMER mal na túto vendetu vyčleniť milióny eur pre Žilinku, Gregu, Santusovú, Zuriana, Kalavského a spol. Takže sa mame na čo tešiť. Takto vyzerá ozajstný boj mafie. Žilinka ako trójsky kôň. Prevrat v réžií Smeru," tvrdí správa na záver. 

Na uvedenú správu reaguje pre noviny.sk aj bývalý šéf NAKA Branislav Zurian. "Uvedená sprava sa nezakladá na pravde, voči tímu Očistec som ja nikdy nevypovedal. Nemám vedomosť o tom, na akých prípadoch policajti v tíme Očistec pracujú. Považujem to za vykonštruovanú mocensko-politickú hru ľudí, ktorí sa niečoho boja. Ja nemám žiadne informácie k pripravovaným akciám útvarov PZ alebo MV SR. Osobne nie som v kontakte so žiadnymi policajtmi a už vôbec nie s politikmi. Z politikov poznám len ministra Mikulca a bývalú ministerku Sakovu. Odmietam byt zaťahovaný do týchto mocensko-politických hier, práve kvôli ktorým som ukončil služobný pomer v Policajnom zbore," uviedol Zurian. 

​Zistenia televízie JOJ

Do viacerých slovenských médií prenikli informácie, že k realizácii zásahu príde už v pondelok. Televízia JOJ preverila takmer všetky dostupné informácie, ale k žiadnemu zásahu na vyšetrovateľov a prokurátorov zatiaľ nedošlo. Ďalej sa televízii podarilo zistiť, že napriek tejto skutočnosti, je schválené nasadenie špeciálneho zásahového LYNX komanda s pohotovosťou na nasledujúcich 10 dní. Či to súvisí s uvedenými podozreniami, zatiaľ nie je možné overiť. Nasadenie elitného komanda polícia za žiadnych okolností nekomentuje.

Stanovisko prokurátorov hovorí jasne

Úrad špeciálnej prokuratúry priamo cez špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica televízii JOJ poslal vyjadrenie, že nebude reagovať na informácie, ktoré sa včera objavili v mediálnom priestore o plánovanom zadržaní vyšetrovateľov NAKA a prokurátorov ÚŠP.

"Pred niekoľkými týždňami sme informovali v podrobnej správe GP, z akého dôvodu bolo odňatie spisov na NAKA vykonané v rozpore so zákonom. Radi by sme verili tomu, že vyšetrovací tím na ÚIS bol zriadený za účelom objektívneho preskúmania integrity vedených trestných stíhaní, a nie za účelom zastavenia trestných stíhaní, ktoré postupne vedú k najvyšším poschodiam verejného života a k viacerým oligarchom. Zmarenie týchto trestných stíhaní by znamenalo návrat systému “našich ľudí”," uviedol špeciálny prokurátor Lipšic v stanovisku s tým, že by si v budúcnosti už žiaden vyšetrovateľ, či prokurátor netrúfol ísť proti mocným tejto krajiny.

"To by malo devastačné účinky na spravodlivosť na najbližšie desiatky rokov. Mimoriadne si vážim prácu mnohých vyšetrovateľov, operatívcov a prokurátorov, ale obávam sa, že osud Spravodlivosti na Slovensku v súčasnosti “visí” na tenkom lane, tvorenom niekoľkými vyšetrovateľmi, operatívcami, prokurátormi a sudcami," dodal na záver. 

S Lipšicovým stanoviskom sa stotožňuje aj spomínaný dozorový prokurátor ÚŠP Ondrej Repa. 

NR SR

Na uvedené tvrdenia zareagoval pre TV JOJ aj generálny prokurátor Maroš Žilinka. "Na konšpiračné a špekulatívne informácie, šírené vo virtuálnom priestore, ktoré sú vecnými a právnymi nezmyslami, Generálna prokuratúra Slovenskej republiky reagovať nebude a dôrazne odmieta zaťahovanie Prokuratúry Slovenskej republiky do politických, mediálnych či iných hier. Generálny prokurátor Slovenskej republiky sa v nedeľu stretol so špeciálnym prokurátorom na žiadosť špeciálneho prokurátora. O obsahu rozhovoru nie je dôvod informovať." V danej veci vykonáva dozor Krajská prokuratúra Bratislava. Krajský prokurátor Rastislav Remeta k veci uviedol nasledovné stanovisko: "Vzhľadom na aktuálne štádium trestného konania nie je možné vo veci poskytnúť bližšie informácie."

NAKA namieta zaujatosť vyšetrovateľky ÚIŠ Santusovej

Na uvedenú správu Joj poskytla reakciu aj polícia. Tá tvrdí, že po zaistení vyšetrovacích spisov NAKA vyšetrovateľmi inšpekcie ministerstva vnútra, podal vedúci pracovnej skupiny Očistec podnet prokurátorovi na vyšetrovateľku Santusovú. Či bol podnet dôvodný vraj polícia stále nevie. 

"Vedúci pracovnej skupiny "Očistec" poskytol prokurátorovi Krajskej prokuratúry v Bratislave dňa 11. 6. 2021 aj informácie o možnej zaujatosti vyšetrovateľky UIS, ktorá vykonáva predmetné vyšetrovanie. Bližše informáce o tom, ako bolo rozhodnuté, nám nie sú známe," uviedlo Prezídium policajného zboru v stanovisku. 

K uvedenému došlo deň po tom, ako inšpekcia nabehla na NAKA pre vyšetrovanie údajných podozrení, že sa v prípadoch vyšetrovaných NAKA manipuluje so svedeckými výpoveďami kajúcnikov a obvinených, ktorí sa s vyšetrovateľmi rozhodli spolupracovať. Zásah bol ešte 10. 6. 2021. 

Správu budeme aktualizovať o vyjadrenia osôb, ktoré sú spomínané v správe. 

Súvisiace články

Najčítanejšie