Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
K pápežovi Františkovi sa zdvíha množstvo dúfajúcich rúk: Prijme obete sexuálneho zneužívania zo strany cirkvi?
Zdielať na

K pápežovi Františkovi sa zdvíha množstvo dúfajúcich rúk: Prijme obete sexuálneho zneužívania zo strany cirkvi?

BRATISLAVA / Sexuálne zneužívanie je v crímskokatolíckej cirkvi mimoriadne vypuklým problémom. Jeho dôsledky sa už pred pár rokmi prejavili v Írsku, ale protestom proti sexuálnemu zneužívaniu sa nevyhlo ani susedné Poľsko či USA. Zničené životy obetí sexuálneho zneužívania prirovnal pápež František k "ukrižovaným životom", ale bude ochotný obete počas návštevy SLovenska prijať?

Iniciáciu stretnutia obetí sexuálneho zneužívania zo strany kňazov a zamestnancov cirkve inicioval bývalý cirkevný sudca a zakladateľ organizácie Pre čistú cirkev Jan Rozek. Zo svojho rodiska na Morave sa snaží pomáhať obetiam týchto trestných činov nielen na Morave, v Čechách, ale aj na Slovensku.

Jeho snahov je, aby obete sexuálnych zločinov prijal pápež a to počas septembrovej návštevy Slovenska. Listom sa obrátil nielen na hlavu rímskokatolíckej cirkvi, ale aj na Konferenciu biskupov Slovenska a na kanceláriu prezidentky SR Zuzany Čaputovej. 

"V našom regióne by to bola veľká vec, symbol a nástroj akým zavrieť ústa nielen cirkevným hodnostárom, ale aj verejnosti, ktorá odmieta uveriť, že tie obete sú reálne. Stretnutie pritom vôbec nemusí byť pred kamerami, stačilo by stretnutie s pápežom v súkromí, ktoré by obetiam vlialo nádej. Napísali sme v súvislosti s tým nielen pápežovi, ale aj nunciovi, Konferencii biskupov Slovenska a do prezidentskej kancelárie. Čakáme na ich vyjadrenia, ale ak by sa to podarilo, tak by to bola mimoriadne veľká vec," povedal v rozhovore pre Noviny PLUS. 

Možnosti prezidentky sú obmedzené

Kancelária prezidentky pre Noviny PLUS potvrdila, že predmetný list so žiadosťou od organizácie Pre čistú cirkev obdržala. "Prezidentka v odpovedi na tento list odosielateľov uistila, že citlivo vníma akékoľvek prejavy sexuálneho násilia, odsudzuje ich a aj osobne sa angažuje v téme právnej ochrany obetí sexuálnych trestných činov," uviedol riaditeľ komunikačného odboru Jozef Matej, podľa ktorého prezidentka na program pápeža Františka nemá vplyv. "Požadované stretnutie so svätým otcom však zabezpečiť nemôže, nakoľko program jeho návštevy, s výnimkou stretnutia pápeža v Prezidentskom paláci, organizuje Vatikán v spolupráci s Apoštolskou nunciatúrou a Konferenciou biskupov Slovenska a tento program je už uzatvorený," vysvetlil Jozef Matej. 

Instagram/zuzana_caputova

​Apoštolskej nunciatúre do reči nebolo, KBS sa k téme postavila otvorenejšie

Zástupca Apoštolskej nunciatúry pre náš denník potvrdil, že o predmetnej žiadosti o stretnutie vedia. "Všetko čo bolo v našej kompetencii urobiť, sme v tomto ohľade urobili," uviedol pre Noviny PLUS zástupca Apoštolskej nunciatúry, ktorý však odmietol prezradiť svoje meno. Rovnako odmietol špecifikovať z čoho potrebné kroky pozostávali. "Interné procesy nie sme povinní komunikovať," špecifikoval s tým, že bližšiu informáciu, ktorú by Apoštolská nunciatúra vedela poskytnúť.

Otvorenejšie sa k téme postavila Konferencia biskupov Slovenska, ktorá Noviny PLUS ubezpečila, že stretnutie nevylučuje. "Aj možnosť takéhoto typu stretnutia je súčasťou prípravy návštevy, nezávisle od iniciatívy pána Rozka," informoval Noviny PLUS hovorca KBS Martin Kramara. 

​Podľa Jana Rozka je aktuálne rozhodujúce, kedy sa kompetentní k stretnutiu pápeža s obeťami vyjadria, ale aj kľúč na základe ktorého k hypotetickému stretnutiu prístupia.  

Súvisiace články

Najčítanejšie