Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Reči Borisa Kollára o neočkovaných sú nechutné. Je kam vietor, tam plášť a nadbieha voličom, reagujú odborníci
Zdielať na

Reči Borisa Kollára o neočkovaných sú nechutné. Je kam vietor, tam plášť a nadbieha voličom, reagujú odborníci

BRATISLAVA / Predseda parlamentu Boris Kollár svojimi tvrdeniami pre denník Sme šokoval. Delenie obyvateľov na tých, ktorí sú, alebo nie sú zaočkovaní prirovnal v denníku Sme k segregácii obyvateľstva počas druhej svetovej vojny. Odborník má na jeho výroky jasný názor.

"To sme tu už raz mali," poznamenal Kollár v rozhovore a dodal: "Tí čo nosili žlté hviezdy a tí, čo nenosili, tí čo boli komunisti a tí čo neboli." Kollár odmietol kategorizovanie občanov, ale to, že by porovnával očkovanie a holokaust vzápätí odmietol. "Nevkladajte mi do úst niečo, čo som nepovedal," reagoval s tým, že zopakoval, že je proti vytváraniu kategórií medzi občanmi. Líder hnutia Sme rodina však prišiel aj s ďalším kontroverzným prirovnaním, keď na jednu líniu postavil antivaxerov a LGBTQIA komunitu. 

Kam vietor, tam plášť

Podľa politológa Trenčianskej univerzity Miroslava Řádka, je takýto prístup pre Borisa Kollára typický. "Porovnávanie protipandemických opatrení so zákrokmi verejnej moci proti židom počas Holokaustu je absolútne neprimerané," uviedol politológ s tým, že to, čo sa Boris Kollár snaží nadbiehať občanom, ktorí očkovaniu neveria.

"Nie je to len slovenské špecifikum, pretože podobné správanie zachytávame napríklad z Francúzskej republiky," pokračoval Řádek a dodal, že Boris Kollár inšpiráciu u svojich zahraničných partnerov, ako je Marie Le Pen, určite nehľadá. Reakcie obyvateľstva vo Francúzsku sú však podľa politológa veľmi podobné tým našim. 

"V tomto je Boris Kollár autentický, pretože aj počas svojho vládneho angažmán ukázal veľký cit pre verejnú mienku, a tak trochu aj pre oportunizmus. Častokrát bol aj na niektorých karikatúrach oprávnene znázorňovaný, že kam vietor, tam plášť," dodal Řádek s tým, na toto Boris Kollár inšpiráciu zo zahraničia nepotrebuje. "Stačí mu vnímať verejnú mienku a svojich kolegov," uzavrel.

"Dôležité je, aby sa politici prestali na verejnosti hádať o tom, aké opatrenia zavedú, ale najprv sa dohodli medzi sebou a následne to jednotne komunikovali," dodal politológ s tým, že takéto nadbiehanie väčšinovej populácii nie je šťastné. "Je to v tom, že sa podporujú kadejaké dohody či očkovanie je, alebo nie je správne, čo krajina zaplatí ďalšími obeťami na životoch, ale aj ekonomike," poznamenal politológ pre Noviny PLUS. 

Podľa politológa pomôže už len jediné. "V súčasnosti je jasné, že povinné očkovanie proti vírusu Covid-19 je nereálne. Po roku a pol máme jasné poznatky o následkoch vírusu na ľudské zdravie. Každý človek má zodpovednosť za vlastné zdravie. Teoreticky možno ešte uvažovať o finančnej spoluúčasti ľudí, ktorí by po odmietnutí očkovania vážne ochoreli a potrebovali hospitalizáciu," 

Kollár antisemita nie je, reaguje odborník na fašizmus

Rétorické výroky predsedu parlamentu Borisa Kollára vníma obdobne aj expert na fašizmus Jakub Drábik. "Nemyslím si, že by sme mohli Kollára označiť za antisemitu. Na druhej strane už  dlho nadbieha tým prúdom v spoločnosti, kde antisemitizmus stále prekvitá," vyjadril sa Drábik pre Noviny PLUS. 

Odborník zároveň upozornil, že za pozornosť stoja aj jeho zahraničné partnerstvá. "Jeho identifikácia s novou európskou pravicou typu Marie Le Pen je taká, že lepšie by bolo, ak by nebola," poznamenal Drábik s tým, že ak "Kollár prirovnáva nezaočkovaných k holokaustu, tak je to hlupe, neuctive a celkovo nechutne." Drábik na záver zdôraznil, že až príliš veľa politikov sa na Slovensku bije o rovnakého voliča.

Súvisiace články

Najčítanejšie