Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Igor Matovič okolo seba opäť kope. Sú to jeho klasické výhovorky a zrejme aj závisť, reaguje Štefančík
Zdielať na

Igor Matovič okolo seba opäť kope. Sú to jeho klasické výhovorky a zrejme aj závisť, reaguje Štefančík

BRATISLAVA / Minister financií Igor Matovič (OĽaNO) po rokovaní vlády priznal, že peniaze na očkovaciu kampaň dostane ministerstvo ešte tento týždeň, a to prostredníctvom rozpočtového opatrenia. Napriek tomu si nenechal ujsť príležitosť a opäť sa mu pokĺzol jazyk. Slovných narážok sa dočkal nielen minister Lnegvarský, ale aj SaS-ka.

Očkovacia kampaň, ktorú expremiér skritizoval ako nedostatočnú, spúšťal ešte Lengvarského predchodca Marek Krajčí. Hoci s aktuálnou kampaňou má problém a nechce aby sa zbytočne plytvalo verejnými financiami, pôvodnú kampaň detailne nesledoval. Na kampani rezortu zdravotníctva mu nesedeli ceny za reklamný priestor v médiách, ktoré sú podľa neho drahšie než v prípade štátneho Tiposu. Za hanebné označil aj to,že napriek tomu, že sa na očkovanie Sputnikom zapísal ešte koncom júna, stále nemá termín. 

Koaličného partnera Matovič viní z toho, že boli proti navyšovaniu rozpočtu. "Našťastie sme si urobili rezervy na covid o ktorom strana SaS hovorila, že už nebude a netreba si robiť rezervu," poznamenal minister financií a dodal, že rezervu na covid si novelou zákona našťastie schválili. "Osobne sa nazdávam, že nám to stačiť nebude," dodal k téme odškodňovacieho zákona. 

Dlho na seba nenechala čakať ani reakcia strany SaS. "Strana Sloboda a Solidarita sa ohradzuje voči klamstvám ministra financií Igora Matoviča, že sme boli proti odškodňovaciemu zákonu.Už viackrát a opakovane sme sa vyjadrili, že strana SaS súhlasila s navýšením výdavkov štátneho rozpočtu na všetky covidové položky, avšak nie v predkladanej výške," uviedla strana v tlačovom vyhlásení s tým, že ministrovi Matovičovi nezostala nič dlžná. 

"Zdá sa, že treba Igorovi Matovičovi pripomenúť, že navýšenie štátneho rozpočtu o 3,7 miliardy eur mu prešlo 28. mája bez ohľadu na názor a hlasovanie strany SaS. Teda peniaze na odškodňovací zákon má k dispozícii. Navyše, odškodňovací zákon predkladal predseda SaS Richard Sulik viackrát, no bezúspešne," dodala na záver. 

​Sputnik bola Lengvarského stratégia, tvrdí Matovič

Pri otázke, či si v danej situácii môžeme dovoliť míňat na testy, matovič reagoval tým, že je to otázka na ministerstvo zdravotníctva. "To už je na ministerstve zdravotníctva, nech zvolí takú stratégiu, nech v prvom rade naplní svoj cieľ a to je, dosiahnuť rozumnú zaočkovanosť," poznamenal s tým, že Slovensko je "na hanbu štvrté od konca". 

Podľa Matoviča sa niečo urobilo veľmi zle a za nedostatočné očkovanie môže aj okydávanie niektorých vakcín. Namiesto nepreplácania testov neočkovaným, čo presadzoval šéf rezortu zdravotníctva Vladimír Lengvarský, vidí expremiér stratégiu Lengvarského inde. "Pán minister mal stratégiu v prvom rade takú, že odradiť ľudí od očkovania SPutnikom a to sa mu teraz vo veľkom vracia. Myslím si, že môžeme na to ako celé Slovensko doplatiť a doplatia na to aj nezaočkovaný. Oni sa cítili ohrození v istom momente a boli ochotní sa zaočkovať jedine touto vakcínou, ale pán minister bol takým príkladom, že povedal, že on by sa takou vakcínou nezaočkoval a neodporúčal by to ani svojim príbuzným. A tak to dopadlo," uviedol Matovič s tým, že ich nepresvedčí už ani zlaté tela.

Minister Lengvarský však proti Sputniku vystupoval preto, že vakcína nebola schválená Európskou liekovou agentúrou (EMA), čo však expredseda vlády neberie do úvahy. "On ako minister zdravotníctva sa vtedy prihováral aj k ľuďom, ktorí by sa ničím iným nezaočkovali. Ja to považujem za veľmi vážnu chybu, ktorú urobil," uviedol na margo ministra Lengvarského, ktorý je nominantom Matovičovho hnutia OĽaNO. Minister financií zároveň dodal, že Lengvarský spochybnil jedinú vakcínu, ktorou sa chceli dať zaočkovať aj antivaxeri. 

Prečo by slovo ministra zdravotníctva malo zavážiť v prípade Sputnika, keď ho odporcovia očkovania nepočúvajú v prípade bežných vakcín? Matovič argumentuje tým, že Sputnik si boli ochotní vybrať aj z geopolitického presvedčenia. Proti neschválenej vakcíne protestovali podľa expremiéra niektorí ministri, ale aj novinári a dokonca uviedol aj to, že vakcína im bola znechutená spoločnými silami. Argumantoval aj Maďarskom, kde podľa neho proti Sputniku nikto nebrojil. "Antivaxeri nepotrebovali Matovičov politický príklad, aby sa zaočkovali Sputnikom," povedal expremiér. 

Podľa politológa ekonomickej univerzity Radoslava Štefančíka sú to klasikcé výhovorky Igora Matoviča. "Ak by veľmi chcel, mohol by vziať telefón a zavolať na NCZI," uviedol politológ s tým, že zdôraznil predpoklad, ako by podľa neho postupoval človek so skutočným záujmom o očkovanie. "Tí by ho určite nasmerovali," dodal s tým, že naozaj stačilo zdvihnúť telefón a postupovať ako bežný občan. "Určite to je nepoctivé, púšťať do éteru takéto vyhlásenia," zdôraznil politológ, podľa ktorého Igor Matovič opäť hádže ministrovi zdravotníctva polená pod nohy. "Možno mu len závidí to, že je momentálne najppopulárnejší minister tejto vlády," uzavrel politológ. 

Súvisiace články

Najčítanejšie