Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Exkotlebovci sa inšpirovali u Orbána. Republika predkladá zákon proti "škodlivej propagande LGBTQI"
Zdielať na

Exkotlebovci sa inšpirovali u Orbána. Republika predkladá zákon proti "škodlivej propagande LGBTQI"

BRATISLAVA / Orbánov zákon, ktorý pobúril Európsku úniu inšpiroval extrémistov z poslaneckých lavíc NR SR. Odídenci od Mariana Kotlebu sa ho budú snažiť presadiť aj na Slovensku. Do Národnej rady ho predložili ešte začiatkom júla. Zaradený by tak mal byť na septembrovú schôdzu. Čo na zákon, ktorý EU označila za diskriminačný, hovoria poslanci?

Milan Urban v dôvodovej správe tvrdí, že jeho zákon má zlepšiť ochranu detí a neplnoletých osôb pred hrozbou pedofílie a čoraz agresívnejšej LGBTI propagandy. "Čoraz agresívnejšia propagácia obsahu, ktorý schvaľuje a normalizuje rôzne odchýlky, napr. LGBT agendu či zmenu pohlavia, môže mať za následok vážne ohrozenie duševného vývoja a zdravia neplnoletých, ktorí nedokážu takýto obsah prijímať racionálne a kriticky," uvádza s tým, že tento obsah označuje za škodlivý. Inšpiráciu zákonom Viktora Orbána pritom predkladateľ priznáva priamo v dôvodovej správe

Proti legislatíve, ktorú presadil Orbán v Maďarsku vystúpili aj zástupcovia Slovenska v Európskom parlamente a označili ho za diskriminačný s tým, že by v Európe 21. storočia nemal mať miesto. Podľa europoslancov zákon popiera ideu Európskej únie, kde je diskriminácia skupiny obyvateľstva neprijateľná. 

​Ako zákon vnímajú koaliční poslanci?

Vladimír Ledecký (Za ľudí) sa s takýmto typom zákona nestotožní. "Ak by takýto návrh zákona prišiel do parlamentu, hlasovať budem určite proti," vyjadril sa pre Noviny PLUS. "Nikto nesmie byť diskriminovaný na základe sexuálnej orientácie, národnosti, veku, vierovyznani či farby pokožky," pokračoval poslanec a dodal, že tento zákon považuje za krok späť a zároveň ho vníma ako hrubá porušenie princípov a hodnôt demokratickej spoločnosti. 

Zákon by nepodporila ani liberálne strana SaS. Miroslav Žiak takto volený zákon považuje za neprijateľný. Ako argumentoval? Dozviete sa vo videu. 

Proti zákonu by sa postavil aj poslanec za OĽaNO Tomáš Šudík. "Súčasnú legislatívu považujem za dostačujúcu a nevidím momentálne odôvodnenie ju špecificky upravovať," uviedol pre Noviny PLUS pričom poznamenal, že ak sa chce v tomto smere niečo uvoľňovať, alebo sprísňovať, tak by tomu mala predchádzať odborná a spoločenská diskusia, čo sa v tomto prípade nestalo. Zároveň zdôraznil, že dúfa, že predmetný zákon nenájde ohlas ani v klube OĽaNO. "Nevidím dôvod tento zákon podporiť," dodal na záver. 

O niečo zdržanlivejší bol vo výrokoch predseda poslaneckého klubu Sme rodina Peter Pčolinský, ktorý zákon zatiaľ nevidel. "Určite o ňom bude rokovať koaličná rada tak, ako tomu je pri všetkých citlivých témach, aj opozičných návrhoch, ktoré sú citlivé," vyjadril sa poslanec pre Noviny PLUS. 

Nezaradení poslanci v tom majú jasno

Zákon namierený proti LGBTQI skupine obyvateľstva je nepriechodný aj pre bývalých členov strany Za ľudí Miroslava Kollára a Tomáša Valáška. Zatiaľ čo je Kollár v parlamente ako nezaradený poslanec, pred cca troma mesiacmi vstúpil do strany Spolu Juraja Hipša. "Myslím si, že jasné, aký budem mať k tomuto zákonu postoj," podotkol Miro Kollár pre Noviny PLUS s tým, že sa proti takému návrhu zásadne vystúpi. "Nezostane mi nič iné, než sa s nimi pohádať v rámci rozpravy a hlasovať proti," vysvetlil Kollár. 

"Zákon ani nezakrýva to, že je nenávistný," poznamenal Tomáš Valášek, ktorý nedávno vstúpil do Progresívneho Slovenska, hoci v parlamente je nezaradeným poslancom. Pre Noviny PLUS zároveň doplnil, že "zákon je o šikanovaní a hanobení menšín". Poslanec zdôraznil, že zákon hádže do jedného vreca pedofilov s ľuďmi, ktorí sú legitímnou sexuálnou menšinou. "Mieša hrušky s jablkami a úplne nekompatibilné veci," pokračoval Valášek a dodal, že jediným cieľom tohto zákona je očiernenie sexuálnych menšín. "Je to podlé, hanebné, cez všetky čiary," pokračoval špecialista na zahraničnú politiku s tým, že zopakoval, že rovnaký názor má aj na originál tohto zákona. "Jedna vec je byť konzervatívne ladený a druhá vec je využívať štátne zdroje a štátnu propagandu na zastrašovanie menšín," dodal na záver. 

Súvisiace články

Najčítanejšie