Skoro jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Blokáda pred parlamentom aj v parlamente. Očkovací zákon brzdí Sme rodina, protestujúci chcú aj prespať
Zdielať na

Blokáda pred parlamentom aj v parlamente. Očkovací zákon brzdí Sme rodina, protestujúci chcú aj prespať

BRATISLAVA / Desiatky protestujúcich sa zhromaždili pred budovou NR SR, aby vyjadrili nesúhlas s protipandemickými opatreniami. Parlament dnes na mimoriadnej 35. schôdzi bude rokovať aj o novele zákona o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia. Ministerstvo zdravotníctva právnou úpravou chce zabezpečiť ústavnú možnosť využitia digitálnych covid pasov.

Krátko pred pol druhou poobede vyzval policajný príslušník, aby protestujúci sa posunuli 50 m od parlamentu. Na miesto dorazili ďalší ťažkoodenci. Protestujúci plánnujú pred budovou parlametu aj nocovať. Na mieste o štvrtej hodine ostala len hŕstka demonštrantov.

Navrhovanou novelizáciou sa má upraviť možnosť Úradu verejného zdravotníctva SR reflektovať GreenPassy, respektíve zaočkovanie, prekonanie ochorenia COVID-19 alebo absolvovanie negatívneho testovania pri tvorbe protipandemických opatrení. Vláda zároveň navrhuje, aby parlament novelu prerokoval v skrátenom legislatívnom konaní. O tom, či sa to podarí sa rozhodne v nedeľu. 

Pozrite si reportáž Lukáša Demína o dianí spred parlamentu:

Protestujúci tak narážajú na tento zákon. Z davu ľudí je počuť heslá ako "otvor dvere", či "my sme tu doma".  Poslanci aj novinári mali pred začiatkom schôdze problém dostať sa do budovy parlamentu. Jedným z nich bol aj poslanec Ján Krošlák z vládnej strany OĽaNO. Vo vzduchu vidieť transparenty s nápismi "Stop diskriminácii", "Ruky preč od našich detí" či "Slobodné Slovensko".   Pred ľuďmi vystúpil aj líder strany ĽSNS Marian Kotleba, následne prišli vchodom pred budovu ťažkoodenci.

Prekvapivé bolo, že hoci protestujúci skandovali Slovensko si nedáme, z reproduktorov, ktoré si na protest priniesli sa ozývali piesne od pravicových kapiel z Českej republiky. 

Pred hlavný vchod vyšli aj poslanci Smeru-SD Ľuboš Blaha, ktorý nazval nový zákon ako  "očkovací fašizmus a očkovací apartheid." Po prednesení reči poslanca sa ozval dav so slovami "neskoro".

Medzitým sa o 10:00 začala schôdoza parlamentu. Predseda Boris Kollár po poslaneckom grémiu informoval, že zasadnutie bude do 22:00, a následne bude pokračovať aj zajtra.

Policajný prezident nariadil prešetriť postup polície. My sme vláda, my sme parlament, odkazujú protestujúci 

K situácií sa vyjadrila aj polícia, ktorá je v prípade hromadného narušeniu verejného poriadku alebo páchaniu inej protiprávnej činnosti pripravená využiť všetky zákonné možnosti na zjednanie nápravy a obnovenie verejného poriadku. "Bratislavská polícia v tejto súvislosti prijala adekvátne opatrenia za účelom zabezpečenia verejného poriadku. Zároveň v rámci opatrenia bol využitý aj Antikonfliktný tím a to na priamu a intenzívnu komunikáciu s účastníkmi zhromaždenia, ktorá po celý čas prebiehala a aj naďalej prebieha. Nakoľko účastníci neakceptovali tento spôsob komunikácie, bola polícia nútená pristúpiť k prijatiu adekvátnych opatrení," uviedla polícia. Protestujúci prostredníctvom megafónu prečítali nahlas správu od príslušníkov zákona.  "My sme vláda, my sme parlament," zareagovali.

Na nepokoje si chce však posvietiť policajný prezident Peter Kovařík.Kovařík v súvislosti s dnešným protestom pred budovou Národnej rady SR nariadil kontrolu a prešetrenie postupu bratislavskej krajskej polície."Prejavy protestujúcich vnímam prostredníctvom médií, nakoľko som na ceste na dovolenku a šoférujem. Taktiež som v kontakte s krajským riaditeľstvom PZ v Bratislave, ktoré má v kompetencii dohliadať na verejný poriadok na zhromaždení. Vyhodnotíme situáciu a potom budeme vedieť odpovedať, či došlo k neočakávaným aktivitám protestujúcich, ktoré polícia mala alebo nemala pod kontrolou. Dal som už vykonať kontrolu, či polícia zvládla dav, či situáciu nepodcenila a vykonala dostatočné bezpečnostné opatrenia. Nebudem vychádzať zo záverov politikov, ale z kontroly, ktorá je na to určená," uviedol policajný prezident.

​Protest ľudí odsúdila vicepremiérka Veronika Remišová, ktorá označila útoky na policajtov za "absolútne neprípustné."

Demonštranti, okrem slovných útokov a pľuvancov na policajtov, zahádzali hlavný vchod do budovy NR SR vajciami. 

Proti agresivite demonštrantov sa postavila aj strana SaS. Radovan Sloboda uviedo že takéto správanie je podľa neho za čiarou. 

Kotleba chcel pozvať niektorých demonštrantov na rokovanie

Krátko po 11:00 hodine vyšiel pred dav ľudí Marian Kotleba. Ten hovoril o zvolaní politického grémia, ktorého by sa "mohlo zúčastniť cca 30 ľudí."  Demonštrantom Kotleba sľúbil aj vodu, načo zareagovali, že rokovania s parlamentom chcú vysielať v televízií. "Dopĺňam naše potreby o horčicu, kečup a vajíčka," vyhlásil protestujúci z Ončianskeho tribunálu. Následne sa pred budovu parlamentu vrátil Kotleba, ktorý informoval o zmarení zámeru Borisom Kollárom.

Minister obrany Jaroslav Naď v reakcií na dnešné protesty vyslovil otázku, či Najvyšší súd vytýčil termín v prípade odvolania Mariana Kotlebu, ktorému Špecializovaný trestný súd pre šeky so spornou symbolikou vymeral trest na 4 roky a 4 mesiace.

Juraj Blanár v rozhovore pre Novinyplus odmieta akúkoľvek zásluhu v protestoch. "Tu je jasný autentický protest," zareagoval Blanár. Viac vo videu.

Nezaradený poslanec Miroslav Kollár vidí problém v správaní a postojoch poslancov NR SR. "Tento typ názorov naozaj nevedú k tomu, aby sme pandémiu porazili," uviedol.

Kollárovci za novelu nezahlasujú

Sme rodina nezahlasuje za novelu zákona o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia, ktorou majú zaočkovaní získať výhody. Vyhlásil to dnes predseda parlamentu a hnutia Boris Kollár (Sme rodina). Zaočkovaní proti ochoreniu COVID-19 by mali mať po novom viac slobody, napríklad pri vstupe do prevádzok či na hromadné podujatia.

Kollár pripomenul, že pred mesiacom predmetnú právnu úpravu vetovali a nedostala sa tak na rokovanie Národnej rady SR. Ako uviedol, tzv. očkovací zákon hnutie nepodporuje aj pre to, že k nemu dostal len prísľuby o tom, že možno budú hradené dva PCR testy a na antigénové testovanie budú musieť ľudia chodiť do nemocnice. "Pýtam sa, ako budú ľudia chodiť 30, 40 kilometrov za 5 eurový antigén," povedal predseda parlamentu s tým, že ide o absolútne obmedzovanie ľudí. Podotkol tiež, že nie je vyriešená ani situácia s pendlermi. Hnutie požaduje, aby pendleri chodili do práce bez akéhokoľvek problému len na základe preukazu pendlera. Ak sa situácia zhorší, potom sa môžu podľa neho pravidlá prehodnotiť. Ak pendlerov štát obmedzí, mal by PCR testy v plnej miere hradiť.

Predseda hnutia Sme rodina opakovane zdôraznil, že očkovanie je jediná cesta k slobode a je za to, aby sa ľudia očkovali v čo najväčšej miere. "Absolútne však odmietame kategorizovať ľudí na dve kategórie, teda tých, ktorí sú očkovaní a môžu všetko a tých, ktorí nie sú a nemôžu nič alebo ich to bude stáť finančné zruinovanie rodín," uzavrel Kollár.

Polícia pri zabezpečovaní protestu pred budovou parlamentu zlyhala, keďže o ňom vedela dopredu. Myslí si to predseda poslaneckého klubu hnutia Sme rodina Peter Pčolinský, ktorý to dnes povedal médiám. Policajný prezident Peter Kovařík by mal podľa jeho slov vzniknutú situáciu vysvetliť.

Pellegriniho dav vypískal

Predseda strany Hlas – sociálna demokracia (Hlas-SD) a nezaradený poslanec Národnej rady SR  Peter Pellegrini vyzval občanov, aby protestovali pokojne, bez použitia násilia. Ako povedal na dnešnej tlačovej konferencii, občania sa môžu stretávať a demonštrovať aj intenzívnejšie a vo väčšom množstve, ale má to byť podľa jeho slov kultivované a pokojné. Doplnil, že polícia pri zabezpečovaní dnešného protestu pred budovou parlamentu zlyhala. "Podporujeme všetky druhy protestov, pokiaľ sú dodržané základné prvky slušného správania a nijakým spôsobom sa nezasahuje do zdravia a majetku ľudí," uviedol Pellegrini. Po príchode medzi dav ľudí bol expremiér vypískaný a označený za zdradcu.

Heger vyzýva na pokojné demonštrácie

Súčasťou demokracie je aj právo vyjadriť svoj názor. Dôležité však je, aby demonštrácie prebiehali pokojne. Uviedol to premiér Eduard Heger (OĽaNO). Reagoval tak na dnešný protest pred budovou Národnej rady SR (NR SR). Podotkol, že je neprípustný akýkoľvek útok alebo agresia voči policajtom. Jeho stanovisko poskytla hovorkyňa predsedu vlády SR Ľubica Janíková.

"Rozumiem, že ľudia sú už z pandémie unavení a nikomu z nás nie sú opatrenia príjemné. Avšak robíme ich preto, aby sme chránili životy všetkých občanov Slovenska. Aj tých protestujúcich," dodal Heger.

Hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) na sociálnej sieti napísalo, že opozičným politikom aj na dnešnom proteste ide o podporu násilia a agresivity, neúctu k ľudským životom a vytĺkanie politických bodov z boja o zdravie a životy ľudí. "Sloboda prejavu a sloboda zhromažďovania je ústavou garantované právo každého. Kým sú opačné názory vyjadrené len slovami a nie fyzickými útokmi, je to v poriadku. No nesmie nám byť jedno, keď skupina povzbudzovaná Blahom a Kotlebom napáda policajtov či novinárov a bráni zamestnancom NR SR vykonávať svoju prácu," doplnilo OĽaNO.

​Plénum sa má venovať aj novele zákona o verejnom obstarávaní. Návrhom sa podľa dôvodovej správy sleduje dosiahnutie štyroch hlavných cieľov. Ide o zrýchlenie a zjednodušenie postupu verejného obstarávania; revidovanie národnej úpravy z pohľadu rozsahu transpozičnej povinnosti vo vzťahu k smerniciam EÚ; zrýchlenie procesu aj z pohľadu uplatňovania práv dotknutých záujemcov, uchádzačov, účastníkov a iných osôb a zlepšenie kontroly verejného obstarávania prostredníctvom automatizácie zadávania a vyhodnocovania zákaziek a zabezpečenia efektívneho zberu a analýzy údajov o cenách.

V druhom čítaní je novela Trestného poriadku od ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej (Za ľudí). Kľúčovú zmenu predstavuje zavedenie päťmesačnej lehoty kolúznej väzby. Kolúzna väzba podľa novely bude môcť trvať aj dlhšie ako päť mesiacov, ak sa zistí, že sa obvinený kolúzne správal, či už sám, alebo prostredníctvom iných osôb. Rovnako to platí pre prípad, keď sa vedie trestné stíhanie pre obzvlášť závažný zločin spáchaný organizovanou skupinou, pre trestný čin spáchaný zločineckou alebo teroristickou skupinou, pre trestný čin založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, trestný čin založenia, zosnovania a podporovania teroristickej skupiny, alebo pre trestný čin, za ktorý je možné uložiť trest odňatia slobody na doživotie. Ďalšou zmenou má byť zavedenie obligatórneho súdneho preskúmavania možnosti nahradiť väzbu inštitútmi náhrady väzby.

Diskusia v rokovacej sále Národnej rady

Očkovanie je jedinou cestou z pandémie. V pléne Národnej rady to zdôraznil Ondrej Dostál (SaS), ale aj ďalší poslanci koalície. Plénum je počas diskusie poloprázdne  a Marek Kotleba (ĽSNS) sa vo svojom príspevku oprel aj o tvrdenia, že očkovanie spôsobuje neplodnosť. Nie je to pravda, nakoľko S proteín v tomto prípade nie je ani podobný. Viac sa dozviete tu. O dôležitosti ľudských práv sa vyjadruje ĽSNS, ktorá pravidelne popiera práva menšín. 

V pléne Národnej rady je aj minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nom. OĽaNO), ako predkladateĺ vládneho zákona. 

Ján Benčík (Za ľudí)označil Kotlebove útoky na hlavného hygienika Jána Mikasa za nemiestne. "V prípade ústavného súdu nejde o žiadne zrušenie vyhlášky," uviedol s tým, že zdôraznil, že Ústavný súd sa ohradil voči výhodám pre ľudí, ktorí sú očkovaní iba jednou dávkou.

Andrej Stančík (OĽaNO) v pléne povedal, že "márne čaká na deň, kedy opozícia príde s nejakým riešením." Zároveň uviedol, že poslanci si vyberajú len informácie, ktoré im sedia. "Klamete svojim voličom," uzavrel Stančík pričom podotkol, že informáciám buď nerozumie, alebo rozumie, čo je ešte horšie.

Dianie v pléne Národnej rady môžete sledovať naživo tu:

Podpora očkovaných mimo parlamentu

Na stranu očkovaných sa postavila aj mimoparlamentná strana Spolu, ktorá má aktuálne v parlamente jedného člena, nezaradeného Miroslava Kollára. "Strana SPOLU vždy stála na strane obrany práv a slobôd garantovaných občanom Ústavou Slovenskej republiky. Sme na strane práva slobodne vyjadriť názor, združovať sa  a zhromažďovať. Demonštrácia je legitímna forma protestu, ale... aj to má isté pravidlá," uviedli v tlačovom vyhlásení. 

"Dav nerešpektujúci pravidlá (napr. vzdialenosť predpísanú legislatívou pre protest pred NR SR), je agresívny a násilný (hanlivé a k násiliu vyzývajúce pokriky, ako aj vajíčka hádzané na vchod do parlament), ešte k tomu burcovaný klamstvami, nenávisťou a neznalosťou je mimoriadne nebezpečný. Ukázalo sa to aj dnes pred NR SR.Odmietame vulgárne prejavy, výzvy k nerešpektovaniu nariadení a zákonov, či dokonca k násiliu," pokračovali s tým, že strana SPOLU je presvedčená, že úlohou politikov zvolených do NR SR je ukľudňovať emócie, vysvetľovať a hlavne dodržiavať príkladne zákon.

"To, čo dnes predvádzajú niektorí politici Smeru, ale aj extrémistických strán je hodné odsúdenia. My sme jednoznačne na strane zodpovedných – teda zaočkovaných občanov. Sme na strane tých, ktorí nielen hovoria o slobode, ale hovoria aj o zodpovednosti. Strana SPOLU je na strane tých, ktorí nielen hovoria o úcte k právnemu štátu hovoria, ale ktorí tak aj konajú," dodali na záver. 

Súvisiace články

Najčítanejšie