Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Dostane zákon o verejnom obstarávaní zelenú? Poslanci majú výhrady. Raši hovoril aj o paškvile
Zdielať na

Dostane zákon o verejnom obstarávaní zelenú? Poslanci majú výhrady. Raši hovoril aj o paškvile

BRATISLAVA / Na začiatku bola jedna revolúcia vo verejnom onstarávaní, ale nakoniec to až taká revolúcia nebola. Ukázalo sa, že Štefan Holý (Sme rodina) pôvodne pripravil legislatívny návrh, ktorý dostal rekordný počet zásadných pripomienok. Aktuálna podoba zákona však už nie je z pera vicepremiéra Štefana Holého, ale prevažnou mierou ju vytvoril predseda ÚVO Miroslav Hlivák. Ako zákon vnímajú poslanci?

Úrad verejného obstarávania sa po novom nebude starať len o peniaze občanov Slovenska, ale aj o peniaze z Bruselu a Plán obnovy. Z úradu, ktorý sa ma pozerať vláde na prsty a dohliadať na transparentné a zákonné narábanie s peniazmi nás všetkých, sa stane ešte dôležitejší "rozhodca".

Zákon sa rodil ťažko a aktuálna podoba je skôr dielom predsedu úradu Miroslava Hliváka, než vicepremiéra pre legislatívu Štefana Hollého. Dokonca aj sám predseda úradu sa pred časom vyjadril, že zákon je kompromisom, ku ktorému muselo nevyhnutne dôjsť. Holého návrh totiž vyvolal pobúrenie, ktoré vyústilo do nemalého spoločenského tlaku. Na zmeny apeloval aj tretí sektor a predovšetkým protikorupčné organizácie. 

Pravidlá pre verejné súťaže kedysi riešil len Úrad pre verejné obstarávanie, ale zmenou vlády sa jeho situácie skomplikovala a to zmenou kompetenčného zákona, ktorý ÚVO zobral legislatívnu právomoc. Proti pôvodnej verzii vicepremiéra Štefana Holého sa podľa informácií Novín PLUS postavila aj Európska komisia. S aktuálnym návrhom zákona už problém nemá, nakoľko vychádza najmä z verzie, ktorú pripravil úrad ešte na jeseň. 

Koalícia zákon podporí, nechýbajú však ale...

Ondrej Dostál pre Noviny PLUS potvrdil, že poslanci SaS návrh zákona podporia a na hlasovaní ho skutočne poslali do druhého čítania. "Zákon je lepší, ako ten pôvodný," poznamenal Dostál na margo verzie vicepremiéra pre legislatívu. Poslanec zároveň priznal, že aj ekonomickí liberáli majú určité výhrady. "Radi by sme rokovali ešte v rámci druhého čítania," priznal Dostál a zdôraznil, že im nesedí počet verejných námietok. 

​Peter Kremský (OĽaNO) tiež potvrdil, že poslanci hnutia Igora Matoviča tento zákon v prvom čítaní podporia. "Malo by to slúžiť k zjednodušeniu verejného obstarávania," zdôraznil poslanec s tým, že predmetné verejné obstarávanie by už nemalo byť strašiakom. Zároveň však priznal, že zákon čakajú v druhom čítaní pripomienky a pozmeňovacie návrhy. "Ide najmä o to, že by to verejné obstarávanie malo byť jednoduché a malo by byť praktické, dobre realizovateľné aj pre samosprávy a menšie celky," dodal poslanec Kremský. To však nie je všetko. Viac sa dovziete vo videu. 

​Vladimír Ledecký (Za ľudí) zdôraznil, že zákonom sa zaoberala frakcia Márie Kolíkovej a poslenci majú niekoľko zásadných pripomienok. "Počítame, že sa zapracujú lebo sú to väčšinou pripomienky technického rázu," uviedol poslanec pre Noviny PLUS a dodal, že potom sú ochotní tento zákon podporiť. "Prvou pripomienkou je, aby sa námietky mohli dávať aj v prípade zákaziek s nizkou hodnotou," konkretizoval jednu z výčitiek poslenc Ledecký. Čo frakcii ešte prekáža? Dozviete sa vo videu.

​Menej je so zákonom spokojný nezaradený poslanec opozície Richard Raši (Hlas-SD). Remišovej predchodca na Úrade vlády zákonu vyčíta vážne nedostatky. "Ide o lepší návrh v porovnaní s tým paškvilom, ktorý chcel Holý predložiť sám," začal opozičník z ostra a dodal, že pre Hlas-SD je pozitívom zrýchlenie verejného obstarávania, ktoré je na Slovensku rekordne dlhé. Hlasu-SD, ale vadí, že moc je v rukách "jedného predsedu" a považujú to za negatívne. "Uvidíme, čo sa zo zákonom stane, preože v druhom čítaní zvyknú prísť pozmeňováky," pokračoval Raši s tým, že na základe zmien sa finálne rozhodnú. Čo všetko Rašimu prekáža sa dozviete vo videu. 

 

Súvisiace články

Najčítanejšie