Jasno
13°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Protest pred parlamentom: Che z Facebooku Blaha pochopil, že by prišiel o svoj stabilný príjem, reagoval Lenč
Zdielať na

Protest pred parlamentom: Che z Facebooku Blaha pochopil, že by prišiel o svoj stabilný príjem, reagoval Lenč

BRATISLAVA / Piatok pre Národnou radou patril demonštrantom. Policajti použili proti demonštrujúcim aj slzný plyn, a to potom, ako sa násilím snažili dostať do budovy parlamentu. Zranená bola aj policajtka. Odborník za tým vidí inšpirácie z USA.

V piatok ráno sa do budovy Národnej rady pokúšalo dostať niekoľko stoviek ľudí. Pobúril ich zákon, ktorým by sa mali zvýhodniť zaočkovaní občania a to vtedy, ak by sa zhoršila epidemiologická situácia. Protestujúci podľa odborníka neprišli kultivovane prejaviť svoj nesúhlas, ale skôr išlo o prezentáciu agresivity. 

Podľa zákona je možné protestovať vo vzdialenosti 50 metrov od inštitúcie, čo protestujúci nedodržali, ale naopak. Davu sa podarilo dostať až k vstupnej bráne Národnej rady, ktorú napokon ohádzali vajciami a postriekali kečupom. 

Rozmáha sa nám tu ďalší nešvar

To, že Delta variant koronavírusu je už v Európe dominantný, oznámil v  piatok regionálny riaditeľ Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) pre Európu Hans Kluge. Zároveň vyzval krajiny, aby prijali prísnejšie opatrenia na monitorovanie vírusu, a to vrátane zlepšenia prístupu k bezplatnému testovaniu, posilnenia trasovania kontaktov a poskytovania stimulov na izoláciu.

Ten, čo sa liečil Bromhexinom a vodkou

Protestujúcich masívne podporoval Marian Kotleba (ĽSNS), ktorý je síce proti diskriminácii nezaočkovaných, ale s diskrimináciou sexuálnych, rasových a národnostných menšín problém nemá, čo pravidelne dokazuje v rokovacej sále parlamentu. 

Ľudské pochopenie protestujúcim adresoval aj predseda poslaneckého klubu Sme rodina Peter Pčolinský, ale aj líder hnutia Boris Kollár. Pčolisnký však uviedol, že útok na policajtku bol podľa neho za čiarou.

Kollár na tlačovom brífingu zo zlyhania obviňoval policajného prezidentka Petra Kovaříka.  „Keď sú stovky ľudí na bráne a búchajú na dvere, tak sa to dá jedine silovo vyriešiť," povedal a vzápätí dodal, že to dáva na vrub policajnému prezidentovi. „Budem žiadať odpovede na moje otázky od pána policajného prezidenta, a keď nedostanem konkrétne správne odpovede alebo nebude to vedieť obhájiť, tak, samozrejme, budeme vyžadovať aj nejaké vyvodenie zodpovednosti," poznamenal Boris Kollár.

​Expremiéra Petra Pellegriniho (Hlas-SD) rozčúlený dav vypískal. To, čo sa dialo pred bránami Národnej rady pritom bývalý predseda vlády prezentoval, ako nezvládnutú akciu opozície. "Mnohí nedôverujú tejto vláde," povedal expremiér na tlačovom brífingu. 

Politológ za tým vidí inšpiráciu z USA

Jozef Lenč na sociálnej sieti uviedol, že "po vzore hoaxami pomýlených druhov z USA sa lúza, odchovaná na hlavných správach, infovojne či statusoch doktorov Mesika a Bukovského, rozhodla vziať parlament útokom," napísal s tým, že revolúcie sa chcel chopiť Ficov facebookový revolucionár Ľuboš Blaha a dodal, že Kotleba, ktorý predtým burcoval dav, sa asi zabudol niekde na vodke a bromhexine.

"Dopadlo to ako zvyčajne. Prečítal dlhé a nudné stanovisko Smer-SD o tom, ako podali podanie na US, a že nebudú hlasovať za návrhy vládnej koalície. Nakoniec ich vyzval, aby prišli na míting Smeru, ktorý má byť na Deň ústavy," uviedol ďalej politológ.

"Vyvrcholenie trápneho pokusu o "prevrat" nastalo v momente, keď sa lúza rozhodla skandovať "vydajte nám parlament". To už aj Blaha pochopil, že by v takom prípade prišiel o stabilný príjem a spolu s dovtedy a stále mlčiacim Kamenickým zavelil na ústup do útrob parlamentu. Revolúcia si na svojho Che z FB ešte musí počkať," zakončil s tým, že pre Noviny PLUS doplnil aj to, že spytovať svedomie by si mali populisti. K nim prirátal aj Borisa Kollára a jeho hnutie Sme rodina. 

Súvisiace články

Najčítanejšie