Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Boris Kollár požiadal o zvolanie koaličnej rady o zotrvaní Mikulca a Kovaříka vo funkciách. Mimoriadnu schôdzu sa otvoriť nepodarilo
Zdielať na

Boris Kollár požiadal o zvolanie koaličnej rady o zotrvaní Mikulca a Kovaříka vo funkciách. Mimoriadnu schôdzu sa otvoriť nepodarilo

BRATISLAVA / Od posledného odvolávania ministra vnútra Romana Mikulca (OĽaNO) neubehol ešte ani mesiac. Problém s dôvodmi na odvolávanie má viacero koaličných poslancov a preto sa na prvý pokus nepodarilo schôdzu otvoriť, nakoľko NR SR bola neuznášania schopná. Robert Fico sa vyjadril, že s obštruovaním koalície treba rátať. Predseda hnutia Sme rodina Boris Kollár požiadal o zvolanie koaličnej rady. Jediným bodom má byť otázka ďalšieho zotrvania ministra vnútra Romana Mikulca (OĽaNO) a policajného prezidenta Petra Kovaříka vo funkciách. Na dnešnej tlačovej konferencii to oznámil minister práce Milan Krajniak (Sme rodina). Podľa jeho slov sú presvedčení, že veci zašli tak ďaleko, že sa to nedá ďalej zametať pod koberec.

Trikrát a dosť. Po tom, čo sa dva razy nepodarilo otvoriť schôdzu o odvolávaní Romana Mikulca, podpredseda Národnej rady za OĽaNO Gábor Grendel rozhodol, že opätovný pokus o otvorenie sa bude konať zajtra (26.7.2021) o 9.00 ráno. 

Ak parlament nebude uznášaniaschopný ani na tretí pokus, mimoriadna schôdza sa bude musieť odložiť. V tomto prípade by sa tak opozícia, na čele so stranou Smer-SD, dostala k odvolávaniu až na nasledujúcej schôdzi, ktorá bude v septembri.

Ospravedlnenky pre stranu SaS

Strana Sloboda a Solidarita sa na schôdzi nezúčastnia vôbec. "Nebudeme podporovať túto frašku," uviedla predsedníčka poslaneckého klubu SaS Anna Zemanová pre Noviny PLUS a ako dôkaz predložila vypísané ospravedlnenky pre klub liberálov. 

Za OĽaNO mal s dôkazmi na odvolanie Romana Mikulca problém poslanec a člen finančného výboru Peter Kremský. "Aj ja tuto s Milanom by sme si mohli nahrať nahrávku, na ktorej sa budeme rozprávať o tom, že ste vzali úplatok," argumentoval počas včerajšieho finančého výboru smerom k poslancovi za Smer-SD Ladislavovi Kamenickému. 

Peter Pellegrini sa na tlačovej konferencii strany Hlas-SD vyjadril, že nálady v koalícii nie sú úplne ružové. Pellegrini uviedol, že niektorí poslanci koalície sa o Mikulcovi vyjadrujú ako o bývalom ministrovi vnútra.

Sme rodina hovorí o obave z výsledku

Predseda poslaneckého klubu Sme rodina Peter Pčolinský v súvislosti s neotvorením schôdze povedal, že koaliční partneri im neoznámili, že budú schôdzu blokovať. "Dozvedeli sme sa tesne pred hlasovaním, že budú vyťahovať karty," zdôraznil. Podľa jeho slov bol prekvapený, pretože čakal, že schôdza prebehne a bude sa na konci hlasovať. "Zrejme sa obávali toho, ako by výsledok hlasovania dopadol," podotkol. Tvrdí, že minister vnútra je osoba, okolo ktorej by nemali byť žiadne pochybnosti. "Dnes ich je toľko, že odmietame byť ticho. Odmietame robiť to, čo sa robilo za predošlej vlády, že sa kryli ‚naši ľudia'. Absolútne to odmietame a žiadame, aby sa to prešetrilo," dodal.

Pčolinský doplnil, že pokiaľ to bude takto pokračovať, tak si myslí, že to nedopadne pre túto koalíciu dobre. Ak koalícia podľa neho tvrdí, že je protikorupčná a chce, aby sa veci vyšetrili, tak by sa nemalo diať to, čo sa udialo tento týždeň, že sa hrubým spôsobom zasahuje do vyšetrovania a že sa hrubým spôsobom marí vyšetrovanie. Podozrenia sú podľa Pčolinského vážne a mlčanie zo strany Mikulca a Kovaříka je veľké a preňho je neakceptovateľné. "Čo sa týka môjho osobného názoru, ja som presvedčený, že minister Mikulec a policajný prezident by mali odstúpiť," uviedol. Krajniak podotkol, že sa ďalej nechcú pozerať na to, ako sa opozícia bude vysmievať, ako vládna koalícia riadi rezort vnútra.

Minister vnútra zareagoval, ak bude záujem o konštruktívnu debatu, je pripravený zodpovedať politikom Sme rodina všetky otázky. SaS zopakovala, že podporuje nielen jeho, ale celú Hegerovu vládu, no a za svojím ministrom stále stojí OĽaNO, i strana Za ľudí.

Opozícia i Sme rodina kritizujú aj to, že vyšetrovateľke Santusovej pozastavili činnosť vedúcej špecializovaného tímu inšpekčnej služby, ktorý prešetruje podozrenia zo zneužívania právomocí príslušníkov NAKA. Podľa policajného prezidenta Kovaríka, ak by dotyčná postupovala podľa predpisov, nemusela sa preskúmavať zákonnosť zásahu. Na toto zareragoval policajný prezident Peter Kovařík. "Je absolútne neprípustné, aby nasadenie takejto zásahovej jednotky schvaľoval funkcionár na najnižšej úrovni riadenia, ktorý na to nemá oprávnenie, a vedúca špecializovaného tímu o tejto skutočnosti vedela," napísal policajný prezident.

Šeliga nevidí dôvod na odvolanie Mikulca

Bývalý podpredseda Národnej rady SR (NR SR) Juraj Šeliga (Za ľudí) momentálne nevidí dôvod na odvolávanie ministra vnútra Romana Mikulca (OĽaNO). Poukázal na to, že rovnaká schôdza bola pred pár týždňami a odvolaný nebol. Nič nové podľa neho nevyplývalo na povrch. Povedal to dnes médiám. Zdôraznil, že Mikulec má jeho podporu.

Polícia potrebuje na svoju prácu pokoj a nie zaťahovanie do spravodajských či politických bojov. Uviedla to ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR a predsedníčka vládnej strany Za ľudí Veronika Remišová v reakcii na odvolávanie ministra vnútra Romana Mikulca (OĽaNO). Podľa nej môže šéf vnútra rátať s ich podporou. Dodala, že sa nechcú vrátiť do časov, keď minister vnútra zametal pod koberec všetky kauzy vplyvných ľudí a keď policajný prezident pomáhal zločincom získavať informácie z policajných databáz. Ako vysvetlila, vo voľbách ľuďom sľúbili, že polícia bude mať voľné ruky a v súlade so zákonom bude môcť vyšetrovať všetky podozrenia z trestných činov.

"O vine a nevine nerozhoduje polícia, ale nezávislé súdy na základe celého balíka dôkazov. Preto je v tomto štádiu zbytočné rozoberať výpovede jednotlivých zločincov a kvôli tomu neustále odvolávať ministra vnútra," konštatovala Remišová.

Je to strach opozície, tvrdí Šípoš z OĽaNO

Opätovný pokus o odvolanie ministra vnútra SR Romana Mikulca (OĽaNO) je prejavom strachu ľudí, ktorí sa boja politickej a trestnoprávnej zodpovednosti. Uviedol to predseda poslaneckého klubu Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) Michal Šipoš. Poslanci tohto vládneho hnutia sa rozhodli nezaprezentovať pri otvorení schôdze. Šipoš dodal, že nechcú pomáhať predsedovi strany Smer – sociálna demokracia Robertovi Ficovi či predsedovi strany Hlas – sociálna demokracia Petrovi Pellegrinimu pri ďalšom „nenávistnom ťažení“ proti Mikulcovi. Podľa Šipoša si minister vykonáva svoj mandát čestne a profesionálne. Jeho stanovisko poskytol hovorca OĽaNO Matúš Bystriansky.

Fico chce vydržať do konca

Predseda opozičnej strany Smer – sociálna demokracia (Smer-SD) Robert Fico uviedol, že strana bude na odvolávaní ministra vnútra SR Romana Mikulca (OĽaNO) trvať tak dlho, až sa im ho podarí dostať z funkcie. Povedal to na dnešnom tlačovom brífingu jej predseda Robert Fico. Podľa neho totiž Mikulec na danú pozíciu nepatrí.

Fico podotkol, že poslanci Národnej rady SR (NR SR) za stranu Smer-SD boli v pléne v plnom počte. "Boli to poslanci koalície, ktorí sa úmyselne rozhodli neprísť. Znefunkčnili rokovanie národnej rady svojou neprítomnosťou, pretože vedeli, že táto schôdza je pre nich mimoriadne nebezpečná, sú vnútorne rozhádaní a informácie, ktoré vychádzajú na povrch sú čím ďalej, tým nebezpečnejšie," povedal.

Hlas hovorí o predĺženej ruke Matoviča, návrh na odvolanie podporí

Strana Hlas – sociálna demokracia (Hlas-SD) je pripravená podporiť návrh na odvolanie ministra vnútra SR Romana Mikulca (OĽaNO). Informovala o tom hovorkyňa strany Patrícia Medveď Macíková. Podľa strany dnešné zablokovanie schôdze potvrdzuje, že minister nemá dostatočnú podporu koaličných poslancov Národnej rady SR. Mikulca strana radí medzi najslabších ministrov vnútra v histórii Slovenska.

"Mikulec je takzvaný podmienečný minister, nakoľko už jeho prvé hlasovanie o nedôvere potvrdilo, že nemá nadpolovičnú dôveru u vládnych poslancov. V rezorte prebieha vojna policajtov, vznikla účelová vyšetrovacia skupinka a snahy inšpekcie prešetriť manipulovanie kajúcnikov boli zastavané mocenskými personálnymi rozhodnutiami. Roman Mikulec je len predĺženou rukou Igora Matoviča, ktorému nejde o nastoľovanie spravodlivosti na Slovensku, ale o osobnú politickú pomstu," napísala Medveď Macíková. Podľa lídra strany Hlas-SD Petra Pellegriniho aj samotní koaliční poslanci Mikulca nazývajú bývalý minister. Z tohto dôvodu vníma strana zvolanie mimoriadnej schôdze ako šancu pre koaličných poslancov vyjadriť svoj názor na Mikulca priamo pri hlasovaní v pléne.

Súvisiace články

Najčítanejšie