Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Poslanci OĽaNO poslali svoje odkazy LGBT komunite, ale aj Márii Patakyovej. Predkladajú uznesenie
Zdielať na

Poslanci OĽaNO poslali svoje odkazy LGBT komunite, ale aj Márii Patakyovej. Predkladajú uznesenie

BRATISLAVA / Dúhový pride, ktorý sa tento rok presunul do online sveta podporila aj verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová. Za svoju podporu si vyslúžila poriadnu dávku kritiky. Ako to vidia poslanci najkonzervatívnejšej strany?

Podporu LGBT komunite zverejnila verejná ochrankyňa práv na sociálnej sieti. "Aj tento rok podporujem Dúhový Pride, a to zajtrajším prejavom na virtuálnom podujatí i vyvesením dúhovej vlajky z okna Kancelárie verejného ochrancu práv počas dneška ako upozornenie na prehliadanie práv LGBTI ľudí na Slovensku," uviedla na sociálnej sieti s tým, že poznamenala, že náš súčasný svet je na pozadí pandémie surrealistický a nemôžeme očakávať, že sa vrátime do obdobia tej normality, z ktorej sme do toho surrealizmu vkročili.
Odkaz poslanca Andreja Stančíka si môžete vypočuť vo videu:

"Nevkročíme dvakrát do tej istej rieky, ani do tej istej reality. V novej realite by sme mali byť vnímavejší voči sebe navzájom aj voči prostrediu, ktoré nás obklopuje. Nová realita v post-covidovom svete je príležitosťou na to, aby sme porozumeli aj podstate základných práv a slobôd tak, ako sú zakotvené v našej ústave a možnostiam ich obmedzenia," pokračovala ďalej a dodala, že európske právne myslenie je založené na hodnotách, ktoré vznikli zo stretov medzi rôznymi filozofickými i náboženskými smermi. Dosiahnutý hodnotový zmier vyjadruje a chráni ústava každého demokratického a právneho štátu v Európe.

"Základné práva a slobody by sa mali vysvetľovať tak, aby ich interpretácia slúžila na harmonizáciu slovenského právneho poriadku s právnym poriadkom Rady Európy a Európskej únie ako spoločenstiev moderných demokratických štátov uznávajúcich vládu práva. V tejto súvislosti vyjadrujem nádej, že Slovenská republika pri riešení otázok spojených s právami ľudí z LGBTI komunity im umožní vystúpiť z tieňa na slnko," dodala Patakyová na záver. Za slová podpory, ale aj vyvesenie dúhovej vlajky sa jej dostalo kritiky predovšetkým od Slovenskej národnej strany, v ktorej čele stojí Andrej Danko. Ten sa vyjadril, že Mária Patakyová zneužíva svoju pozíciu. 
Odkaz poslanca Erika Ňarjaša si môžete pozrieť vo videu

OĽaNO predkladá uznesenie

Uznesenie spolu so skupinou poslancov pripravil šéf výboru pre kultúru a médiá Kristián Čekovský. "Dúhový Pride aj dnes, rovnako ako každý rok, upozorňuje na dôležitosť tolerancie a práv ľudí, ktorí sa hlásia k sexuálnym menšinám. Akceptácia inakosti aj v tejto oblasti je podmienkou, aby sa Slovensko stalo naozaj demokratickou a slobodnou krajinou," uviedol s tým, že v súčasnosti práva príslušníkov sexuálnych menšín na Slovensku nedosahujú štandard bežný vo viacerých krajinách Európskej únie a v niektorých oblastiach sú degradovaní.

Odkaz poslanca Petra Polláka si môžete pozrieť vo videu:

​​"Ľuďom z LGBTI komunity legislatíva kladie rôzne prekážky v ich partnerskom a rodinnom živote. Súčasná vláda sa preto aj v programovom vyhlásení zaviazala k zlepšeniu legislatívy v oblasti majetkových práv, týkajúcu sa osôb žijúcich v spoločnej domácnosti. Dúhový Pride preto vnímame ako príležitosť na tieto problémy upozorniť a urýchliť prijímanie potrebných riešení," uviedol Čekovský a dodal, že Ústava a zákony musia chrániť a rešpektovať každého bez ohľadu na rasu, národnosť, či sexuálnu orientáciu. Skupina poslancov hnutia OĽANO v najbližších dňoch predstaví návrh uznesenia, ktoré vyjadrí podporu a uznanie všetkým menšinám a komunitám žijúcim na Slovensku, vrátane ľudí hlásiacich sa k LGBTI.

Odkaz poslanca Kristiána Čekovského si môžete pozrieť vo videu:

​V tlačovej správe odznelo, že Slovensko je domovom a vlasťou nás všetkých bez rozdielu. Je vlasťou a domovom aj ľudí, ktorí sa hlásia k LGBTI. Vyjadriť podporu menšinám je aktuálne o to dôležitejšie, že v niektorých susedných krajinách sledujeme pokusy o obmedzenie ich práv a slobôd. Maďarsko je príkladom krajiny, kde postupne okliešťujú práva a slobody sexuálnych menšín. My na Slovensku chceme vyslať opačný signál. Signál tolerancie a ľudskosti. V najbližších dňoch doručíme do podateľne parlamentu návrh uznesenia Národnej rady, ktorým sa prihlásime k hodnotám tolerancie, slobody a rovnosti pred zákonom,“ vyhlásil predseda Výboru NR SR pre kultúru a médiá Kristián Čekovský (OĽANO). „Verím, že následne tieto hodnoty podporí aj plénum parlamentu,“ dodal poslanec. Národná rada bude o návrhu uznesenia na podporu menšín rokovať v septembri.

Súvisiace články

Najčítanejšie