Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Komentár Arpáda Soltésza: Nerozhoduje luza pred parlamentom, ale v ňom
Zdielať na

Komentár Arpáda Soltésza: Nerozhoduje luza pred parlamentom, ale v ňom

Hŕstka protestujúcich pred parlamentom, vykrikujúca, že očkovanie zabíja a pandémia je podvod, nie je ničím zvláštnym. Každá spoločnosť má svoje elity i svoju spodinu. Zarážajúci je vzťah politickej elity v parlamente k agresívnej spodine pred ním. Normálne je, keď zákonodarcovia, využijúc pravidlá, ktoré sami tvoria, nechajú luzu vypratať tam, kam patrí - na ktorékoľvek verejné priestranstvo, kde je posvätným právom hlupákov bučať nezmysly. Absurdné je, keď poslanci vnútia vôľu luzy všetkým.

Fenomén ľudových vedcov je vo svojej podstate banálny: Facebook a Instagram ich prevzdelali ďaleko za hranice ich kognitívnych schopností. Keby sa taký instadocent zameral na bojové umenia, prekonzultoval by najefektívnejšie bojové techniky s kamarátmi vo facebookovej skupine, pozrel by si pár inštruktážnych videí na Youtube a vliezol by do klietky, aby sa postavil profesionálnemu zápasníkovi MMA, pochopil by svoj omyl hneď potom, ako by sa vystrábil z ťažkého otrasu mozgu. Zápas s epidemiológmi bude mať zničujúcejšie dôsledky, dostavia sa  však oveľa pomalšie.

Miera zaočkovanosti na Slovensku ukazuje, že ľudová veda je u nás mimoriadne populárna, čo tiež neprekvapuje. Počet profesorov univerzity života je nepriamo úmerný kvalite školstva. Keďže aj politická elita je produktom systému vzdelávania, je skôr prirodzené, že systémovo jeho úroveň nikdy naozaj neriešila. Politická elita prosto nie je žiadna elita, je iba výsledkom voľby elektorátu, ktorý masovo uveril v alternatívne fakty, ktoré síce neexistujú, ale páčia sa mu.

Vďaka tomu sme tu pomerne dlho boli majstrami sveta v zomieraní na covid, a pri prevládajúcom postoji k očkovaniu by sme mohli titul obhájiť aj v tretej vlne.

Dobrou správou je, že zaočkovaní sú zo súťaže vyradení. Zlou správou je, že hoci reálnych medicínskych dôvodov niekoho nezaočkovať je minimum, takí ľudia stále existujú a budú ohrození. Ešte horšou, že súťažiaci, ktorí sa kvalifikujú a budú skórovať, preťažia nemocnice a zabijú ďalších pacientov s neinfekčnými, no potenciálne smrteľnými ochoreniami. Tu by už aj bolo načase zvážiť zmenu prístupu, že pacient s covidom sa dostane na ARO, iba ak jeho lôžko nebude potrebovať človek s infarktom.

Politická elita by v podobnej situácii využila všetky mocenské nástroje štátu, aby nedovolila ľudovej vede ohroziť životy občanov, rozvrátiť kľúčové inštitúcie štátu a ohroziť jeho základné funkcie. Problémom je, ak zákonodarnú moc ovládne politická spodina. Pre tú je totiž luza spred parlamentu prirodzeným partnerom.

Boris Kollár sa postavil na stranu spodiny, pretože je v politike jej mimoriadne reprezentatívnym reprezentantom. Predseda parlamentu, ktorého preslávila jeho tradičná rodina s konceptom mimomanželského mnohootcovstva, dovolenkové fotografie s najobávanejšími gangstrami v krajine, či plagiát diplomovej práce, by sotva hľadal podporu v strednej vrstve. Poslancov najsilnejšieho koaličného zoskupenia zasa tvoria jedinci, pri ktorých sa aj profesionálny pozorovateľ politiky občas musí zamyslieť, či sú vlastne z klubu OĽaNO, alebo so Sme rodina, či z opozičnej, fašistickej ĽSNS.

Ani v nefašistickej časti opozície to nevyzerá lepšie. Robert Fico má pocit, že bojuje o holé prežitie a iba on vie, nakoľko je jeho pocit správny. Každopádne mu ešte nikdy nebolo viac jedno, koľko spoločenských škôd jeho osobný záujem napácha, a to mu to bývalo dosť jedno, aj keď vládol. Peter Pellegrini naplno využíva, čo sa uňho naučil, len má pri tom jamky na líčkach.

Za daných okolností je nielen logické, ale prakticky nevyhnutné, že parlament bude prijímať zákony, ktoré mu bude z ulice diktovať agresívna luza. Zákonodarný zbor k nej má mentálne najbližšie. Sú v ňom poslanci, ktorí autenticky veria tým istým bludom, ktoré vybľakuje dav pred bránami národnej rady. Má to napokon aj svoje odborné pomenovanie. Ochlokracia. Je to forma primitívnej a dysfunkčnej demokracie. Do slovenčiny sa prekladá ako luzovláda. Ochlokratický režim sme si vybrali sami, dobrovoľne, v regulárnych voľbách.

Všetko je, ako má byť. Dnes dostávame, čo sme si dlhodobo pýtali. Vrchovato naložené, aj s dupľou. Dobrú chuť!

Súvisiace články

Najčítanejšie