Polojasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Týždeň v politike: Schválený očkovací zákon a vláda "luzy pred parlamentom aj v ňom".
Zdielať na

Týždeň v politike: Schválený očkovací zákon a vláda "luzy pred parlamentom aj v ňom".

BRATISLAVA / O povestnej uhorkovej sezóne nemôže byť na Slovensku ani reči. Uplynulý týždeň sa nenechal zahanbiť a priniesol niekoľko dôležitých aj dramatických udalostí.

Schválený "očkovací zákon"

V nedeľu (25. 7. 2021) poslanci Národnej rady schválili zákon ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského. Vďaka novému zákonu bude môcť Úrad verejného zdravotníctva bude môcť vychádzať z digitálneho COVID passu. Aplikácia informuje o tom, či jej držiteľ bol zaočkovaný proti ochoreniu Covid-19, rovnako informuje aj o tom či bola osoba negatívne testovaná, alebo prekonala ochorenie. 

Za návrh bolo 77 zo 133 prítomných poslancov, 55 bolo proti a jeden nehlasoval. K dohode dospeli aj poslanci klubu Sme rodina a dnes je jasné, že nezaočkovaní občania si za testy platiť nebudú. 
Novela umožňuje ÚVZ alebo regionálnemu úradu verejného zdravotníctva pri ohrození verejného zdravia nariadiť dočasné podmieňovanie vstupu do prevádzok a na hromadné podujatia potvrdením o očkovaní proti ochoreniu COVID-19, prekonaní ochorenia alebo o negatívnom výsledku testu.

"Luza pred parlamentom aj v ňom"

V piatok ráno sa do budovy Národnej rady pokúšalo dostať niekoľko stoviek ľudí. Pobúril ich zákon, ktorým by sa mali zvýhodniť zaočkovaní občania a to vtedy, ak by sa zhoršila epidemiologická situácia. Protestujúci podľa odborníka neprišli kultivovane prejaviť svoj nesúhlas, ale skôr išlo o prezentáciu agresivity. 

Podľa zákona je možné protestovať vo vzdialenosti 50 metrov od inštitúcie, čo protestujúci nedodržali, ale naopak. Davu sa podarilo dostať až k vstupnej bráne Národnej rady, ktorú napokon ohádzali vajciami a postriekali kečupom. 

​Podľa politického komentátora Novín PLUS pod Tv JOJ sa spodina nenachádzala len pred parlamentom, ale nachádza sa aj v ňom. "Hŕstka protestujúcich pred parlamentom, vykrikujúca, že očkovanie zabíja a pandémia je podvod, nie je ničím zvláštnym. Každá spoločnosť má svoje elity i svoju spodinu," napísal v komentári a dodal:

"Zarážajúci je vzťah politickej elity v parlamente k agresívnej spodine pred ním. Normálne je, keď zákonodarcovia, využijúc pravidlá, ktoré sami tvoria, nechajú luzu vypratať tam, kam patrí - na ktorékoľvek verejné priestranstvo, kde je posvätným právom hlupákov bučať nezmysly. Absurdné je, keď poslanci vnútia vôľu luzy všetkým." 

​Odvolávanie ministra vnútra Romana Mikulca

Od posledného odvolávania ministra vnútra Romana Mikulca (OĽaNO) neubehol ešte ani mesiac. Problém s dôvodmi na odvolávanie má viacero koaličných poslancov a preto sa na prvý pokus nepodarilo schôdzu otvoriť, nakoľko NR SR bola neuznášania schopná.

Robert Fico sa vyjadril, že s obštruovaním koalície treba rátať. Predseda hnutia Sme rodina Boris Kollár požiadal o zvolanie koaličnej rady. Jediným bodom má byť otázka ďalšieho zotrvania ministra vnútra Romana Mikulca (OĽaNO) a policajného prezidenta Petra Kovaříka vo funkciách. Na dnešnej tlačovej konferencii to oznámil minister práce Milan Krajniak (Sme rodina). Podľa jeho slov sú presvedčení, že veci zašli tak ďaleko, že sa to nedá ďalej zametať pod koberec.

Národna rada nebola uznášaniaschopná ani na druhý pokus a tak sa ten tretí uskutoční v pondelok (26.7.2021) o 9:00 ráno. SaS sa na tejto mimoriadnej schôdzi nezúčastní a zo schôdze sa ospravedlnila s tým, že na "tejto fraške sa nebude podielať".

Súvisiace články

Najčítanejšie