Oblačno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Sme rodina sa kvôli nájomným bytom postavila na zadné. Hnutie sa vyhrážalo odchodom z koalície
Zdielať na

Sme rodina sa kvôli nájomným bytom postavila na zadné. Hnutie sa vyhrážalo odchodom z koalície

BRATISLAVA / Stovky tisícok nájomných bytov sľubovalo hnutie Sme rodina už počas volebnej kampane. Model sa však musel zmeniť už niekoľkokrát. S návrhmi vicepremiéra pre legislatívu Štefana Holého mali problém odborníci aj tretí sektor. Hnutie Sme rodina sa mali kvôli zákonu vyhrážať až odchodom z koalície.

Na poslednej schôdzi Národnej rady Slovenskej republiky sa poslanci venovali aj návrhu hnutia predsedu parlamentu Borisa Kollára. Do druhého čítania postúpili návrh zákona o podpore štátneho nájomného bývania od poslanca Národnej rady SR za hnutie Sme rodina Miloša Svrčeka.

Poslanec Svrček má zabezpečiť výstavbu 10-tisíc štátnych nájomných bytov do piatich rokov. Návrh zákona podľa hnutia Sme rodina vytvára regulačný rámec na to, aby si mladí ľudia i zamestnanci v štátnom aj súkromnom sektore s priemernými príjmami mohli dovoliť vlastné bývanie. Legislatívny návrh má vytvoriť prostredie, ktoré umožní výstavbu štátom podporovaného nájomného bývania s regulovanou výškou nájomného a zárukou dlhodobého bývania.

Takto projekt pre Noviny PLUS predstavil vicepremiér pre legislatívu Štefan Holý:

Ak nebudú byty, bude odchod

Podľa informácií Novín PLUS Tv JOJ sa hnutie Sme rodina malo "postaviť na zadné" ešte pred poslednou koaličnou radou. Zo strany hnutia malo dôjsť až k vyhrážkam, že pokiaľ zákon o nájomných bytoch nedostane zelenú, hnutie Sme rodina odíde z vlády. Tieto informácie potvrdilo niekoľko poslancov Národnej rady z koalície, ale aj opozície. Problém mala byť aj skutočnosť, že nájomné byty by nestaval štát, ale súkromní developeri. Tí mali mať podľa informácií Novín PLUS Tv JOJ garantovaný zisk na najbližších 20 rokov. 

"Výstavba štátnych nájomných bytov bola jedným z hlavných bodov nášho programu," reagoval predseda poslaneckého klubu Sme rodina Peter Pčolinský a dodal, že výstavba nájomného bývania je aj v programovom vyhlásení vlády a je zakotvená aj v koaličnej zmluve. "Vzhľadom na to, že niektorí koaliční partneri, sa niekoľko mesiacov snažia nejakým spôsobom brzdiť prijatie takejto novely, tak bla diskusia na koaličnej rade aj o tom, že ak to budú blokovať, tak sme pripravení aj na tento krok," poznamenal Pčolinský na margo odchodu z koalície a doal, že zatiaľ to vyzerá tak, že legislatíva by mala prejsť. Parlament sa bude druhému a tretiemu čítaniu venovať na septembrovej schôdzi. "Ja tam momentálne nevidím žiaden problém," poznamenal Peter Pčolinský. 

K problémom s návrhom sa predseda klubu vyjadrovať nechcel: "Tieto otázky už boli vydiskutované aj v rámci koaličných rád, aj v rámci pracovnej skupiny, ktorá sa tým zaoberala, čiže tie diskusie trvali niekoľko mesiacov."

​K výstavbe bytov súkromnými developermi sa vyjadril minister práce Milan Krajniak, ktorý uviedol, že to pre koaličných partnerov problém nepredsstavovalo. "V programovom vyhlásení vlády je napísené, a dokonca to presadzovali aj koaliční partneri, ktorí sa báli toho, že ak by to boli čisto štátne byty, tak by to zvyšovalo deficit verejných financií. Podmienkou našich koaličných partnerov na to, aby podporili takúto legisltívu od začiatku bolo, že musíme nájsť spôsob, aby to nezvyšovalo deficit verejných financií. Ten spôsob sa podarilo nájsť," uviedol Krajniak s tým, že štátom budú garantované ceny bytov a rovnako štát tie byty bude vykupovať za dopredu určených podmienok, ktoré si stanovia tí, čo budú byty stavať. 

Minsiter Krajniak poprel, že by developeri mali garantovaný zisk na najbližších 20 rokov. "Malo by to byť tak, že budú nastavené podmienky a tie budú nastavené tak, že štátom garantované byty musia mať garantované ceny. Tie by mali byť približne o tretinu nižšie ceny nájmu, ako je trhový nájom," vysvetlil Krajniak  a dodal, že nájomné byty, ktoré developeri dajú k dispozícii štátu, budú mať napríklad nižšiu DPH. "To bude môcť mať ktokoľvek," uzavrel Krajniak s tým, že nepôjde o o zvýhodňovanie niekoho konkrétneho. 

Súvisiace články

Najčítanejšie