Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Opozícia napomáha obštrukcii koalície: Dávajú im čas na dohodu?
Zdielať na

Opozícia napomáha obštrukcii koalície: Dávajú im čas na dohodu?

BRATISLAVA / Mimoriadnu schôdzu o odvolávaní ministra vnútra Romana Mikulca sa nepodarilo otvoriť ani dnes. Presúva sa teda na september. Opozícia tvrdí, že len reaguje na obštrukciu koalície.

Aj na pondelňajšej schôdzi bola v rokovacej sále Národnej rady mizivá účasť, pričom v sále bolo len 45 poslancov. Návrh na odvolanie Mikulca, podpredseda parlamentu Gábor Grendel (OĽaNO) po dvoch neúspešných pokusoch schôdzu otvoriť, preložil na septembrovú schôdzu a to podľa rokovacieho poriadku.
Opozícia si za svoju neúčasť vyslúžila kritiku nielen od predsedu klubu OĽaNO Michala Šipoša, ale aj člena poslaneckého klubu Za ľudí Juraja Šeligu. Michal Šipoš zdôraznil, že hnutie OĽaNO za ministrom vnútra Mikulcom stále stojí. Šeliga podotkol, že polícia musí zmeniť svoju komunikáciu. 

​Predseda poslaneckého klubu však zdôraznil, že opozičné strany Hlas - sociálna demokracia (Hlas-SD) a Smer - sociálna demokracia (Smer-SD) to s odvolávaním ministra vnútra nemyslia vážne, dôkazom čoho je fakt, že dnes neprišli na rokovanie mimoriadnej schôdze, na ktorej mal byť Mikulec odvolávaný. V rokovacej sále pritom nebol prítomný ani samotný minister.

„Strany Hlas-SD a Smer-SD len chcú vyvolávať chaos. Robia všetko pre to, aby vyšetrovanie korupčných káuz zastavili. Minister Mikulec vykonáva svoju prácu profesionálne, garantuje nezávislosť vyšetrovania a preto nevidíme dôvod na jeho odvolanie," poznamenal Šipoš na tlačovej konferencii. 

Pred novinárov sa postavil aj Juraj Šeliga, ktorého správanie opozície zrejme pobavilo. Ukazuje to úsmevný fakt, že s tým Romanom Mikulcom asi nebude taký problém a opozícia len využíva jeho meno na oslovovanie verejnosti," 

Hlas-SD argumentuje legitímnou obštrukciou

V tlačovom vyhlásení stran auviedla, že všetkých 11 poslancov za stranu HLAS - sociálna demokracia bolo počas celého víkendu v Národnej rade Slovenskej republiky. "Schôdza o odvolávaní ministra Mikulca sa mala začať včera, pričom na dvakrát jej konanie zablokovali práve koaliční poslanci. Taký istý prístup avizovali aj na dnešný deň. Vládna koalícia tak jasne odkázala opozícií aj celej slovenskej verejnosti, že sa bojí schôdze o odvolávaní ministra, nakoľko sama nie je v jeho podpore jednotná," uviedol Hlas-SD s tým, že neúčasť poslancov na zvolanej mimoriadnej schôdzi k odvolávaniu ministra vnútra považujeme za bežnú parlamentnú obštrukciu. 
"Žiaden z poslancov HLASu - sociálna demokracia nie je na dovolenke. HLAS - sociálna demokracia aj naďalej považuje ministra vnútra Romana Mikulca za najslabšieho v histórii Slovenska a sme pripravení podporiť návrh na jeho odvolanie na mimoriadnej schôdzi, ktorá bude podľa najaktuálnejších informácií septembri. Zároveň budeme veľmi pozorne sledovať ako sa k celej tejto situácii bude stavať Sme rodina," uzavrela strana Hlas-SD.

Smer-SD

Bez reakcie nezostal ani Smer, ktorý taktiež argumentoval tým, že v nedeľu (25. júla) ráno bola zvolaná mimoriadna schôdza národnej rady na odvolávanie ministra vnútra Mikulca, na ktorej sa zúčastnil celý poslanecký klub strany SMER - sociálna demokracia. V tlačovom vyhlásení poznamenali, že schôdzu zvolal predseda parlamentu, ktorý ale už v sobotu ušiel na dovolenku. No a bola to vládna koalícia, ktorá povedala, že schôdza nebude a bude až niekedy v septembri „Dôvod je veľmi jednoduchý, bojíte sa tohto odvolávania, pretože informácie sú hrozné, ktoré sa objavujú okolo Mikulca a naviac, dnes je to už aj vládna strana Sme rodina, ktorá avizuje, že je pripravená ministra vnútra odvolávať,“ uviedol Robert Fico.

Spomenuli aj to, že predseda poslaneckého klubu OĽaNO M. Šipoš a poslanec NR SR za stranu Za ľudí Juraj Šeliga dnes ráno vyzvali zástupcov opozície, aby prišli do práce, keďže si podľa nich neplnia základné povinnosti a ich neprítomnosť svedčí o tom, že s Mikulcom až taký problém nemajú a jeho meno používajú len na to, aby vzbudzovali pozornosť verejnosti. Robert Fico ich preto vyzval, „aby prestali šíriť nezmysly a aby sa zamysleli nad tým, čo budú robiť s ministrom Mikulcom a s manipuláciou trestných konaní, ktorá sa dnes organizuje pod kuratelou Igora Matoviča.“

Súvisiace články

Najčítanejšie