Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Bude mať vylúčenie Čepčeka ešte dohru? Rokovali o mne bezo mňa, posťažoval sa poslanec a exčlen hnutia OĽaNO
Zdielať na

Bude mať vylúčenie Čepčeka ešte dohru? Rokovali o mne bezo mňa, posťažoval sa poslanec a exčlen hnutia OĽaNO

BRATISLAVA / V nedeľu (25.7. 2021) klub OĽaNO na čele s Michalom Šipošom oznámil, že kontroverzný poslanec Martin Čepček v klube končí. Poslanci klubu OĽaNO ho hlasovaním nadpolovinčej väčšiny odvolali. Poslanec sa bráni, že nemal šancu na nápravu ani na ospravedlnenie. Z parlamentu neodchádza, ale zrejme bude ďalším nezaradeným poslancom.

Pred vylúčením čelil suspendácii. Tak sa klub OĽaNO rozhofdol potrestať "neposlušného poslanca", ktorý podľa vyjadrenia klubu odmietal konzultovať svoje legislatívne návrhy v rámci klubu, ale aj koalície a opakovane hlasoval s opozíciou. 

Poslanec Čepček predložil do parlamentu návrh na zákaz interupcií a to rovno dva krát. Od, dnes už exkolegu, Juraja Krúpu si vtedy vyslúžil nepekný titul, keď ho nazval "mentálnym kriplom". Za pejoratívne označenie Čepčeka sa Krúpa následne ospravedlnil. 

"Poslanec Martin Čepček bol definitívne vylúčený z poslaneckého klubu OĽANO," informoval poslanecký klub s tým, že dôvodom je pretrvávajúce nerešpektovanie pravidiel koaličnej zmluvy z jeho strany a hlasovanie za opozičné návrhy zákonov, ktoré sú v rozpore nielen s programovým vyhlásením vlády, ale aj hodnotami koalície.

"Počas troch riadnych schôdzí NR SR, kedy bol Martin Čepček dočasne vylúčený zo zasadnutí poslaneckého klubu, nepreukázal žiadnu ochotu obnoviť spoluprácu založenú na vzájomnej diskusii, tolerancii a dôvere s ostatnými členmi klubu. Naopak, aktívne spolupracoval s poslancami fašistickej ĽSNS, čím definitívne potvrdil, že jeho videnie sveta nie je v súlade s hodnotami hnutia," dodalo hnutie v uznesení s tým, že poslanec Martin Čepček bol z poslaneckého klubu OĽANO definitívne vylúčený 25.07. 2021.

Pre Noviny PLUS predseda poslaneckého klubu Michal Šipoš potvrdil, že za odvolanie poslanca hlasovala nadpolovičná väčšina klubu. Podľa ninformácií Novín PLUS Tv JOJ sa na klube zúčastnilo len 45 poslancov a teda 7 chýbalo. Zdroj blízky klubu prezradil, že proti boli ultrakonzervatívny poslanci ako Anna Záborská, Richard Vašečka či Anna Andrejuvová. Za odvolanie Čepčeka malo hlasovať 31 poslancov. 

O mne bezo mňa, tvrdí Čepček

Podľa informácií Novín PLUS Tv JOJ sa mal poslanec sťažovať, že s ním klub nekomunikoval a nedal mu ani šancu na nápravu. Aj o rokovaní klubu sa mal dozvedieť až v nedeľu na obed, pričom si mal vo večerných hodinách nájsť iba zmeškaný hovor od predsedu Šipoša.  Tvrdenia o nekomunikovaní s Čepčekom predseda Michal Šipoš poprel. "Nie je to pravda," uviedol pre Noviny PLUS Tv Joj. 

"Od 4.2. som bol dočasne suspendovaný z klubu na 3 mesiace, čo bolo citované aj v médiach. Keď som sa 4. maja chcel vrátiť, zjavila sa informácia, že nie na 3 mesiace, ale na 3 schôdze vrátane júnovej. Od začiatku som opakovane žiadal dôvody vylúčenia a aj písomne podmienky,  za ktorých sa môžem vrátiť. Niekoľkokrát som sa preto stretol s predsedom klubu, no do dnešného dna som nič písomne nedostal. Ako sa hovorí dobré zmluvy robia dobrých priateľov," uviedol poslanec s tým, že po troch mesiacoch išiel na klub a odvolával sa na medializované informácie.

"Opäť som musel odísť hoci problémový kolega v klube, ktorí verejne odpísali súčasného ministra financií a predsedu hnutia tam nadalej ostáva, ako aj kolega, ktorý tiež podal zakon bez vedomia klubu a koaličnej rady. Je pre mňa prekvapujúce, že tam ostávajú taktiež kolegovia, ktorí bez súhlasu klubu otvárajú kontroverzné témy mimo PVV ako registrované partnerstva, marihuana a ďalšie, ktoré  - na rozdiel od ochrany života - Koaličná zmluva vôbec neobsahuje!" bránil sa vylúčený Čepček. 

Poslanec sa ďalej vyjadril, že na konci júnovej schôdze ho oslovil predseda poslaneckého klubu OĽANO Michal Šípoš, pričom ho požiadal o 10 minútový rozhovor a  chcel sa dohodnúť na spoločnom vyhlásení. Na vyjadrení sa však nedohodli. 

Bude sa revanšovať?

"Nie, nepovažujem rozhodnutie klubu za správne, ani očakávané. Som šokovaný už z toho, že vládne hnutie “nezávislých osobností” k liberálom tolerantného premiéra E. Hegera pristúpilo k takémuto zásadnému kroku tak úbohou formou, že v nedeľu mi viacerí známi preposlali  články z médií, kde informovali o mojom vylúčení," pokračoval Čepček, ktorého popudilo aj to, že sa o výlúčení dozvedel medzi poslednými.

Až po niekoľkých hodinách bolo zaslané vyrozumenie aj mne do mailu," reagoval pre Noviny PLUS s tým, že OĽaNO ho sklamalo. "Za dno štábnej kultúry som považoval, že klub mi od môjho suspendovania 4.2. v mojej neprítomnosti nebol schopný po opakovaných urgenciách oficiálne oznámiť ani dôvody, ani trvanie a podmienky návratu do klubu," žaloval sa poslanec, ktorému sa nepáči "zmena podmienok". 

"A tak z pôvodne medializovaného vylúčenia na 3 mesiace sa stalo vylúčenie “na 3 schôdze”, ktorých bolo v skutočnosti k včerajšku až dva-násť! Rovnako v mojej neprítomnosti - bez vypočutia obžaloby a možnosti obhajoby - prebehlo aj moje definitívne vylúčenie. A to napriek tomu, že som bol prítomný na schôdzi, ktorá prebiehala od piatku rána a  bolo dosť času ma pozvať. V deň rokovania klubu som nič nevedel, hoci sme sa v parlamente s predsedom Šipošom aj stretli," pokračoval rozhorčene poslanec. 

"Je smutné, že hnutie  OĽANO tak prevzalo praktiky strany SAS, ktorá  presne pred  10 rokmi zo svojho klubu vylúčila poslanca Igora Matoviča, ktorý o rokovaní aspoň vedel a na verdikt čakal za dverami.  Nebol vylúčený za hlasovanie so SMERom? Proti rozdávaniu slovenského občianstva Maďarom? Po mesiacoch môjho ustupovania v snahe upokojiť situáciu je včerajší postup klubu, navyše v nedeľu, ktorú verejne obhajujem ako deň pracovného pokoja pre všetkých, zraňujúci. K absurdnému obsahu, ktorý má potenciál pre žalobu, sa vyjadrím adekvátne, komplexne a vecne len čo to bude možné," dodal na záver. 

Súvisiace články

Najčítanejšie