Oblačno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
NAKA prichádza o svedkov, policajný prezident Kovařík dovolenkuje v Chorvátsku
Zdielať na

NAKA prichádza o svedkov, policajný prezident Kovařík dovolenkuje v Chorvátsku

Zdroj: SITA

BRATISLAVA / V polícii a na Úrade inšpekčnej služby sa situácia vyostruje každý dňom. Minulý týždeň v utorok, 20. júla, Úrad inšpekčnej služby svojim špeciálnym vyšetrovacím tímom rozbehol v skorých ranných hodinách zaisťovaciu akciu, pri ktorej chcel zadržať podozrivých svedkov, ktorí vystupujú ako kľúčoví svedkovia NAKA v najzávažnejších kauzách v súčasnosti, a to v prípadoch ako Očistec, Judáš, Mýtnik a iné. Podľa Úradu inšpekčnej služby vyšetrovatelia Národnej kriminálnej agentúry mohli manipulovať svedecké výpovede v závažných kauzách, pre ktoré sa dostali do väzenia po obvinení top funkcionári polície, finančnej správy a taktiež aj prokuratúry. Vyšetrovatelia Úradu inšpekčnej služby po predchádzajúcom zadržaní živých vyšetrovacích spisov vyšetrovateľom NAKA získali vážne podozrenia, že výpovede kľúčových svedkov, ktorí svedčia aj proti dnes obžalovanému Dušanovi Kováčikovi mohli byť zmanipulované. Kým v slovenskej polícii je situácia, ktorá je označovaná ako vojna medzi policajtami, policajný prezident Peter Kovařík, je na dovolenke. Televízii JOJ poskytol písomne odpovede na otázky súvisiace s udalosťami posledných dní.

Celé vyšetrovanie vedie Krajská prokuratúra v Bratislave pod názvom Pre skutky preverovanie vierohodnosti svedeckých výpovedí. V utorok, ako už informovala televízia JOJ, 20. júla, v skorých ranných hodinách vyšetrovací tím Úradu inšpekčnej služby rozbehol zadržiavanie troch svedkov - Csabu Dömötöra, Petra Petrova a Mateja Zemana, prezývaného "Zemák". Všetci traja mali pred vyšetrovateľmi NAKA vypovedať o trestnej činnosti a korupcii smerom na šéfa Kriminálneho úradu finančnej správy SR Ľudovíta Makóa a Dušana Kováčika a taktiež aj veľkopodnikateľa s palivami Františka Böhma. František Böhm a Ľudovít Makó mali byť korumpovaní zločineckými skupinami a ďalšími podozrivými podnikateľmi.

Práve pre svedecké výpovede Csabu, Petrova a Zemana skončili pred mesiacmi vo väzbe práve šéf daňových kriminalistov Ľudovít Makó a veľkopodnikateľ František Böhm. Ich zadržaním a väzobným stíhaním v prípadoch vyšetrovaných NAKA sa Makó a Böhm stali kajúcnikmi polície a začali vypovedať na ďalších vysoko postavených funkcionárov a odkryli rozsiahlu zločineckú skupinu, v ktorej mali byť na najvyšších postaveniach prezident polície Tibor Gašpar, veľkopodnikateľ z Nitry Norbert Bödör a ďalší funkcionári NAKA. Svedkovia usvedčovali aj funkcionárov polície v kauze Judáš, napríklad aj Milana Lučanského či Norberta Pakšiho.

Utorkový zásah ale vyústil do raritnej situácie

Úrad inšpekčnej služby podľa informácii TV JOJ do zaisťovacej akcie povolal špeciálne ozbrojené komando policajtov z mobilnej zásahovej skupiny Sobrance. TV JOJ už upozornila, že ide o jedno z najtvrdších ozbrojených policajných kománd, ktoré stráži východnú hranicu Slovenska s Ukrajinou. Táto zásahová skupina krátko po nasadení už podľa našich informácii o 7:45 zaistila prvú podozrivú osobu, svedka v prípade Očistec a v prípade trestne stíhaného Dušana Kováčika, menom Csaba Dömötör. Po tomto zaistení ale došlo k náhlemu zvratu celej zaisťovacej akcie, keď na pokyn prezidenta polície Petra Kovaříka zásah bol prerušený. Zásahová jednotka nesmela pokračovať v snahe zaistiť ďalšiu hľadanú osobu. Kovařík to vysvetľuje v stanovisku, ktoré zaslal aj TV JOJ. Lenže podľa zdroja TV JOJ, ktorý z logických dôvodov chce ostať v anonymite, práve počas hodinovej odstávky zásahovej skupiny vyšetrovatelia inšpekčnej služby nemohli zadržať druhú osobu, o ktorej vedeli a mali informácie, že sa na mieste, kam smerovali so zásahovkou mal v tom čase zdržiavať. Je pravdepodobné a podľa neskoršieho vyjadrenia krajskej prokuratúry Bratislava, ktorá dozoruje vyšetrovanie Úradu inšpekčnej služby práve prerušenie zásahu špeciálneho komanda došlo k zmareniu a znemožneniu zadržania ďalších osôb.

Zásahová skupina po zadržaní Dömötöra smerovala na zaistenie osoby - svedka Petra Petrova. Keďže komando nemohlo na pokyn Kovaříka pokračovať vo svojej činnosti Petrov vyšetrovateľom ušiel a dodnes sa zdržiava na neznámom mieste. Tretí hľadaný svedok NAKA bývalý člen zločineckej skupiny takáčovcov Matej Zeman sa v čase rozbehnutia zásahovej akcie inšpektorov nachádzal mimo Slovenska. Dnes už vieme, že pre vyšetrovacie orgány to nebolo žiadnou novou skutočnosťou, lebo Zeman nechal vopred informácie o svojom pobyte mimo Slovenska minimálne pre potreby Špecializovaného trestného súdu v Pezinku. Prečo? Zeman totiž mal súdu oznámiť, že ide na plánovanú dovolenku do Chorvátska a zdrží sa tam do 13. augusta. V tomto dátume mal byť Zeman predvolaný ako svedok na proces s obžalovaným bývalým špeciálnym prokurátorom Dušanom Kováčikom, v ktorom Zeman vypovedá ako svedok o tom, že niesol úplatok v sume niekoľkých tisíc eur práve pre Kováčika.

Kovařík na dovolenke 

Televízia JOJ okrem toho zistila, že zásah Úradu inšpekčnej služby sa uskutočnil len deň potom, ako odišiel na dovolenku prezident polície. Ako zistila TV JOJ na základe odpovedí z prezídia policajného zboru prezident polície Kovařík sa už v tom čase nachádzal na dovolenke v Chorvátsku, kde je dodnes. Nasadenie špeciálneho zásahového komanda zo Sobraniec tak prezident polície neriešil priamo na svojom úrade, ale telefonicky na diaľku v skorých ranných hodinách z jeho dovolenkovej destinácie. Všetky tieto súvislosti s dianím v NAKA, ktorá momentálne konaním Úradu inšpekčnej služby prichádza o troch závažných svedkov v najrozsiahlejších vyšetrovaniach v prípadoch Očistec a Judáš, a kedy Úrad inšpekčnej služby čelí podozreniam, že koná účelovo pre potreby vládnucej opozície a oligarchov, tak prezident polície nie je na úrade, ale čerpá svoje voľno, aby mohol leto tráviť na dovolenke s rodinou. Čo je, samozrejme, pochopiteľné, keby polícia nestála v takomto závažnom stave, ktorý už nevyhovuje ani samotným členom vládnej koalície. Minimálne z politickej strany Sme rodina sa ozývajú hlasy, že by mal odstúpiť pre stav v polícii a aj minister Mikulec a taktiež prezident polície Peter Kovařík.

TV JOJ oslovila Kovaříka s tým, aby sa vyjadril k celej vzniknutej situácii a poslali sme mu niekoľko otázok, odpovede nájdete na konci článku. 

Ešte predtým je dôležité pripomenúť ďalšie závažné informácie, ktoré zistila TV JOJ v súvislosti s minulotýždňovým zásahom Úradu inšpekčnej služby na údajne pochybným svedkov NAKA. Pred samotným zásahom v nedeľu, 18. júla, sa uskutočnilo bleskové stretnutie medzi generálnym prokurátorom Marošom Žilinkom so špeciálnym prokurátorom Danielom Lipšicom. Tomuto stretnutiu predchádzala správa, ktorú obdržali na svojich facebookových profiloch viaceré médiá, aj TV JOJ. Správa hovorila o tom, že sa začiatkom týždňa, už v pondelok alebo utorok, má rozbehnúť zaisťovacia akcia Úradu inšpekčnej služby, počas ktorej má byť zadržaných až 14 osôb, medzi nimi dozoroví prokurátori v prípadoch Očistec, Judáš a ďalších, prokurátori Úradu špeciálnej prokuratúry, konkrétne Ondrej Repa, Michal Šúrek, špeciálny prokurátor Daniel Lipšic, vyšetrovatelia NAKA, ktorí vedú trestné konania v prípadoch Očistec a Judáš.

Daniel Lipšic bleskové stretnutie pre TV JOJ potvrdil. Uviedol, že sa s generálnym prokurátorom na jeho žiadosť stretol v piešťanskej kaviarni a išlo o oficiálne stretnutie. Evidentne z uvedeného vyplýva, že generálny prokurátor riešil daný stav, keďže zásah inšpekcie sa vykonáva pod dozorom Krajskej prokuratúry Bratislava, ktorá spadá priamo pod generálnu prokuratúru. Vyšetrovanie prípadov Judáš a Očistec a svedkovia, ktorí v nich vypovedajú sú svedkami Špeciálnej prokuratúry, v ktorej je šéfom Daniel Lipšic. Napriek tomuto nedeľnému stretnutiu k zásahu Úradu inšpekčnej služby proti svedkom NAKA a Špeciálnej prokuratúry došlo v utorok, 20. júla.

Maroš Žilinka vo svojej práci generálneho prokurátora intenzívne pokračoval aj počas minulého týždňa. Ako informovala TV JOJ v pondelok, 26. júla, Maroš Žilinka sa po zásahu stretol aj priamo s prezidentkou Zuzanou Čaputovou. Stretnutie podľa zistení TV JOJ vyžiadal sám generálny prokurátor. Kancelária prezidentky toto stretnutie pre TV JOJ aj potvrdila. Obsah stretnutia prezidentská kancelária neprezradila. Bližšie informácie o stretnutí s prezidentkou neposkytla ani Generálna prokuratúra SR. Jediným vyhlásením bolo, že program generálneho prokurátora nie je verejný, preto o ňom nie je dôvod informovať.

​Reakcia policajného prezidenta

Inšpekcia má podozrenia, že svedecké výpovede Petrova, Csabu a Zemana, mohli byť zmanipulované. Dôvodom bolo, že výpovede Makóa a Böhma boli rozdielne ako Petrova, Dömötöra a Zemana. Inšpekcia začala preverovať či  tam náhodou nedošlo k zmanipulovaniu svedkov tak, aby sedeli navzájom ich svedecké tvrdenia, ktoré by podporovali vyšetrovateľov NAKA v tom, čo preverujú.

Podľa informácií TV JOJ je od 19.7.2021 prezident na dovolenke. Je táto informácia správna? Môžete nám prezradiť dovolenkovú destináciu, kde sa pán prezident rozhodol oddychovať? A v akej dĺžke? 

Od kedy som prezident PZ, môj pracovný čas je 24 hodín každý deň a stále riešim závažné udalosti. Ako každý človek, mám aj ja svoje limity a potrebujem si oddýchnuť. Som na dovolenke v Chorvátsku so svojou rodinou. Riešim veci na diaľku, pretože ani na dovolenke neprestávam byť policajným prezidentom. Fyzicky do práce nastúpim 8. augusta.

Je dôvodom písomných vyjadrení k situácii vo vyšetrovaní pravdivosti svedeckých výpovedí čerpanie dovolenky? 

Momentálne áno.

Policajný prezident vo svojom stanovisku na policajnom facebooku profile zo dňa 25.7.2021 uviedol, že sám riešil rozbehnutý zásah mobilnej zásahovej jednotky ÚHCP Sobrance priamo pri pátraní po hľadaných osobách - obvinených.

Pre aké dôvody sa tejto skutočnosti venoval počas svojej dovolenky a v skorých ranných hodinách? Kto okrem prezidenta mal kompetenciu vec v danom okamihu riešiť? Na základe akého podnetu as prezident zapojil do riešenia tejto skutočnosti v daných hodinách? Aké rozhodnutie prezident Kovařík v tom okamihu vydal? Prerušil a následne umožnil pokračovanie činnosti ÚHCP Sobrance? Aký bol sled jeho rozhodnutí v danej veci priamo k zásahovej jednotke? Umožnil nakoniec pokračovanie v pátraní za účasti zásahovky? Ak áno, prečo?

Momentálne prebieha kontrola, nebudem sa preto vyjadrovať ku konkrétnostiam. Polícia však bola za posledné obdobie kritizovaná nielen médiami, ale aj na Bezpečnostnej rade SR, že došlo k nadužívaniu zásahových jednotiek v prípadoch, kedy to nebolo nutné. Z medializovaných informácií malo dôjsť k zaisteniu 14 prokurátorov a vyšetrovateľov. Bolo mojou povinnosťou zistiť zákonnosť nasadenia zásahovej jednotky a vzhľadom na, pred tým medializované informácie preveriť, či zásahová jednotka nie je používaná neprimerane vo vzťahu k osobám, proti ktorým mala zakročovať. Ani dve hodiny po zásahu nemal riaditeľ UIS MV SR (Úrad inšpekčnej služby, pozn. red.) žiadne informácie. Zásah bol prerušený mojím rozhodnutím po konzultácii s dočasne povereným riaditeľom Úradu inšpekčnej služby do času, kým neboli zistené všetky okolnosti vyžiadania a nasadenia zásahovej jednotky ÚHCP Sobrance. Súčasne s rozhodnutím o prerušení zásahu bol vydaný pokyn, aby zásahová jednotka strážila v tom čase už zadržanú osobu a zostala pred objektami až do rozhodnutia o zákonnosti zásahu. Celý postup bol preverený operatívne, do 40 minút. Prerušenie zásahu sa navyše týkalo len činnosti zásahovej jednotky, nie činnosti tímu, inšpekcie a iných podporných jednotiek.

Vedúci pracovných skupín komunikujú priamo s prezidentom

V prostredí vyšetrovateľov NAKA podľa informácií TV JOJ nie je žiadne tajomstvo, že vedúci pracovných skupín alebo tímov, vyšetrovatelia komunikujú priamo na mobilnom telefónnom čísle s prezidentom polície svoje činnosti súvisiace s vyšetrovaním. Ak sa v tíme nezhodnú, konkrétny vyšetrovateľ zavolá priamo prezidentov a riadi sa jeho rozhodnutím. 

Komunikuje prezident s vyšetrovateľmi a ak áno je to štandard alebo ide len o vybrané osoby? Ak áno, s ktorým, prečo tomu tak je a načo majú prezidentove mobilné číslo?

S vedúcim pracovnej skupiny riešim len technicko-organizačné a personálne otázky, nemám žiadne informácie o procesných úkonoch. Takto sme sa dohodli spoločne s dozorovým prokurátorom hneď na začiatku pri zriaďovaní pracovnej skupiny.

Koľko tlačových konferencií urobil prezident Kovařík na prezídiu PZ v súvislosti s vyšetrovaním prípadov Očistec, Judáš, Mýtnik, obvinenia Zuriana, podozrenia prepojení vedenia NAKA na stíhaných funkcionárov v zmysle, kto je koho človek..., podozrenia z manipulovania svedkov, stretnuia so SIS, odvolania šéfky vyšetrovateľov ÚIS a konania KP Bratislava? 

Je potrebné uviesť, že na Vami spomínané prípady si vyhradil komunikáciu s médiami dozorový prokurátor. K prípadom ÚIS MV SR nie som kompetentný sa vyjadrovať, keďže tento útvar nespadá pod prezidenta PZ a nechcem svojimi pohľadmi na vec zasahovať do vyšetrovania.

Aká okolnosť je podľa prezidenta policajného zboru Kovaříka adekvátna svojou závažnosťou, aby prerušil dovolenku, vrátil sa do úradu a okamžite veci riešil a taktiež osobne komunikoval pred verejnosťou? Spĺňa kritéria závažnosti zásah vyšetrovateľov ÚIS( zásah na svedkov a následný sled udalostí) a súčasný stav v NAKA a ÚIS?

Je prezident rozhodnutý zotrvať naďalej vo svojej funkcii hoci v koalíciu nemá jednoznačnú podporu? 

Sú stanoviská prezidenta voči reakciám politikov na dianie na vyšetrovaní ÚIŠ dostatočným komunikovaním prezidenta a dostatočným komunikovaním prezidenta s verejnosťou?

Ako Prezident PZ nebudem komentovať vyjadrenia politikov, neprináleží mi to. S verejnosťou komunikujem prostredníctvom FB PZ a mediálnymi kanálmi do takej miery, ako som oprávnený. Po mojom príchode z dovolenky zvážim zvolanie tlačovej besedy. Ak to bude potrebné, som pripravený predstúpiť pred zástupcov výboru pre obranu a bezpečnosť a odpovedať na ich otázky. Je aj v mojom záujme, aby došlo k upokojeniu situácie. Ak sú okolnosti, ktoré je potrebné vysvetliť, som k dispozícii. Podľa platného zákona môže odvolať prezidenta PZ minister vnútra SR.  Na základe odôvodneného návrhu ministra vnútra Slovenskej republiky odporučí jeho odvolanie výbor pre obranu a bezpečnosť aspoň trojpätinovou väčšinou hlasov všetkých členov výboru.

Súvisiace články

Najčítanejšie