Oblačno
14°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Zistenia TV JOJ: Podozrivého z manipulovania výpovede inšpekcia nezaistila. Dôvodom je nariadenie prezidenta polície
Zdielať na

Zistenia TV JOJ: Podozrivého z manipulovania výpovede inšpekcia nezaistila. Dôvodom je nariadenie prezidenta polície

BRATISLAVA / Zásah vyšetrovateľov Úradu inšpekčnej služby, ktorí pri snahe zadržať údajných aktérov zmanipulovaných svedeckých výpovedí v prípade Očistec či Judáš, bol úspešný len z časti. Podľa zistení TV JOJ ďalšieho z podozrivých vyšetrovatelia inšpekcie nezaistili pre prerušenie akcie, ktorú nariadil prezident polície. Ten pár dní po zásahu zverejnil svoje stanovisko, v ktorom uviedol, že stopol nasadenie ozbrojenej zásahovej jednotky, z dôvodu pochybnosti o jej legálnom nasadenia. Prezident sa do akcie pritom zapojil v čase, keď už bol súkromne na plánovanom pobyte v zahraničí. Prokuratúra jeho rozhodnutie vníma ako dôvod, prečo nezadržali kľúčového podozrivého.

Podľa informácií TV JOJ sa akcia začala v čase, keď už prezident polície Peter Kovařík nastúpil na dovolenku, na ktorej je aj práve teraz.

Presne pred týždňom v skorých ranných hodinách rozbehli vyšetrovatelia Úradu inšpekčnej služby akciu, pri ktorej plánovali zadržať trojicu významných svedkov NAKA. Údajne ich svedectvá v závažných kauzách vyšetrovaných NAKA, boli zmanipulované tak, aby pri výsluchoch polícii sedeli. Zadržali len jedného. Csaba Dömötör sa okamžite priznal, že jeho preverované svedectvo na polícii bolo zmanipulované. Prokuratúra následne vyhlásila, že ak by zásah nestopol v ranných hodinách prezident polície, mohli zadržať aj ďalšieho svedka.

"Áno, bol som ovplyvňovaný," vyjadril sa Csaba Dömötör. 

Čo sa reálne stalo? Podľa zistení TV JOJ po tom, ako inšpekcia aktivovala špeciálnu mobilnú zásahovú jednotku zo Sobraniec, ktorú na pátranie povolal vyšetrovací tím, zadržali najskôr prvého svedka. Krátko pred ôsmou ráno chceli naletieť do priestorov, kde sa mal zdržiavať druhý hľadaný svedok. V tom okamihu ale prišiel telefonický príkaz prezidenta polície stopnúť akciu. Zásahovka tak stála minimálne 40 minút. Medzitým, svedok ušiel a uteká inšpekcii a prokuratúre dones.

"Považujeme za neštandardné, že zo strany Prezidenta PZ došlo k prerušeniu prebiehajúceho zásahu pri zadržiavaní obvinených osôb, v dôsledku čoho sú dvaja obvinení na úteku," uviedla v stanovisku generálna prokuratúra. 

Prezident polície pre TV JOJ v písomnom stanovisku uviedol, prečo sa do akcie zaangažoval. Po prvé, údajne pre obavy, či je zásahovka použitá inšpekciou dôvodne. Po druhé pre obsah internetom šíriacej sa správy počas víkendu pred zásahom, ktorá bola poslaná do rôznych médií. Hovorila o plánovanej akcií inšpekcie.

Časť stanoviska prezidenta PZ pre JOJ: "Z medializovaných informácií malo dôjsť k zaisteniu 14 prokurátorov a vyšetrovateľov. Bolo mojou povinnosťou zistiť zákonnosť nasadenia zásahovej jednotky a vzhľadom na predtým medializované informácie preveriť, či zásahová jednotka nie je používaná neprimerane vo vzťahu k osobám, proti ktorým mala zakročovať."

Zásah špeciálnej jednotky nakoniec pokračoval neúspešne aj nasledujúci deň. V pátraní po kľúčových svedkoch. Jeden z nich je pritom v Chorvátsku na plánovanej dovolenke. "Orgány činné v trestnom konaní a aj dozorujúci prokurátor sú oboznamení s tým, že môj klient vypovedať chce a trestnému konaniu sa nevyhýba,“ povedala advokátka Mateja Zemana. Na udalosti ohľadom sporných svedkov okamžite po zásahu reagovala opozícia, ktorá spochybňuje ministra vnútra aj kompetentnosť prezidenta polície. Sme rodina chce s koalíciou rokovať o ich zotrvaní vo funkciách. Prezident polície sa o dianie naďalej zaujíma zo zahraničia, kde je s rodinou. 

Jeden z hľadaných svedkov má zajtra vypovedať pred Špecializovaným trestným súdom v Pezinku v kauze Judáš. Najpravdepodobnejšie z jeho výsluchu ale nič nebude, keďže je na úteku.

Súvisiace články

Najčítanejšie