Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Prezident polície má vážny problém. Prokuratúra preverí jeho konanie
Zdielať na

Prezident polície má vážny problém. Prokuratúra preverí jeho konanie

PEZINOK / Podnikateľ Bočkay prišiel na Špecializovaný trestný súd vypovedať o tom ako príslušníci SIS od neho žiadali úplatok 400 tisíc eur, aby mu zariadili blokovanie firemných účtov na Kriminálnom úrade finančnej správy, ktorej vtedy šéfoval Ľudovít Makó. Stretnutie v saune s riaditeľom kontrarozviedky Petrom Gašparovičom pred pojednávaním pre TV JOJ priznal. Gašparovič mu mal práve v saune povedať, že pre koho úplatky idú, a že keď sa osvedčí tak bude mať pokoj a vyplatenú sumu si následne aj môže cez podvody na DPH uplatniť znova, že s tým nebude problém.

Na predchádzajúcom procese Gašparovič pred súdom tvrdil, že do sauny v živote nešiel, stretnutie sa neuskutočnilo a saunovanie ani praktizovať pre svoj zdravotný stav nesmie. Bočkayovi daňoví kriminalisti zaistili firemné účty, lebo hrozila obava z neuhradenia daňovej povinnosti z jej strany v sume 2 milióny eur. Bočkay údajne požiadal kamaráta Gašparoviča, ktorý pracoval v SIS, aby mu s tým pomohol.

Ten zariadil cez svojho nadriadeného - námestníka SIS Borisa Beňu stretnutie so šéfom KÚFSU Makóom, kde mu vysvetli ako sa dajú účty a firemný majetok odblokovať a za akých okolností. Následne Gašparovič s Ďalším obvineným začali od Bočkaya pýtať vysoké úplatky pre "svojich šéfov". Mysleli tým zrejme Beňu a Makóa. Bočkay sa zľakol a všetko ohlásil NAKA, ktorá akciu začala utajene monitorovať a vyšetrovať. Bočkay vyplatil podozrivým 200 tisíc. O utajenom sledovaní siskárov vyšetrovateľmi NAKA povedal Milan Lučanský, vtedajší prezident polície. Čo sa dozvedel Makó a podozrivým vynadal. Vyzval ich, aby peniaze okamžite Bočkayovi vrátili. Tí mu mali povedať, že z 200 tisíc ide o 50 tisíc jemu, čo Makó odmietol a vynadal im s tým, že on s tým nič nechce mať spoločné. Beňu po zadržaní vyšetrovatelia v kauze Judáš získali na svedeckú výpoveď, stal sa kajúcnikom a dnes je právoplatne za korupciu v tomto prípade odsúdený na podmienečný trest. Dosiahol dohodu ako kajúcnik. Gašparovič s komplicom dodnes popierajú spáchanie skutku. Hrozí im 10 až 15 ročné väzenie. 

Kľúčový svedok na úteku

Dnes mal vypovedať na procese kľúčový svedok NAKA Peter Petrov. Ide o jedného z trojice svedkov polície, ktorých Úrad inšpekčnej služby podozrieva, že proti obvineným vypovedá účelovo a svedectvá sú zmanipulované. Inšpekcia minulý týždeň rozbehla rozsiahlu akciu pre zaistenie podozrivých svedkov. Petrov zásahovému komandu utiekol v čase, keď zásah náhle prerušil prezident polície Peter Kovařík. Podľa krajského prokurátora Rastislava Remetu, prezidentove rozhodnutie prerušiť zásah spôsobilo, že Petrov kukláčom utiekol a je na úteku dodnes. V prípade dnes začína trestné konanie. 

Ak sa preukáže, že prezident polície konal nezákonne, má problém

Vyšetrovanie prerušenia rozbehnutého zásahu na zaistenie podozrivého Petrova v prípade preverovania pravdivosti svedeckých výpovedí svedkov v prípade Judáš a Očistec, môže pre prezidenta polície vyústiť do závažných následkov. Ak konal Kovařík v rozpore so zákonom, bude čeliť podozreniu zo zneužitia právomoci verejného činiteľa a marenia spravodlivosti. 

Prokuratúra, ktorá dozoruje vyšetrovanie zmanipulovaných svedeckých výpovedí práve pre vyšetrovanie NAKA v Judášovi a Očistci totiž Kovaříkove konanie označuje za zmarenie zadržania dôležitého svedka pre účel trestného konania. Kovařík už pre TV JOJ poskytol stanovisko, v ktorom svoje konanie vysvetľuje.

​Pre krajského prokurátora Rastislava Remetu Kovařík konal raritne a veľmi neštandardne. Na preverovanie dôvodnosti nasadenia zásahovej jednotky totiž veľmi pravdepodobne nemal kompetencie. Podľa zistení TV JOJ zásah stopol prezident polície v čase, keď už bol s rodinou na dovolenke v Chorvátsku. 

Prezident polície vo vážnom probléme. Prokuratúra preverí jeho konanie

Závažné podozrenia smerujú na prezidenta polície. ten, ako už informovala TV JOJ, počas dovolenky v Chorvátsku pozastavil zásah špeciálnej zásahvoej jednotky, ktorá chcela zadržať jedného z troch svedkov podozrivých z manipulovaných svedeckých výpovedí v kauzách Judáš a Očistec. Závažné podozrenia smerujú na prezidenta polície.

TV JOJ zistila, že inšpekcia na zásah povolala špeciálnu jendotku Úradu hraničnej a cudzineckej polície Sobrance. Tú im schválil veliteľ, respektíve riaditeľ. Podľa prezidenta polície ale vyšetrovatelia inšpekcie porušili interné predpisy. Takéto odôvodnenie zo strany prezidenta polície ma ale nedostatky, a preto dozorujúca prokuratúra ide konanie prezidenta polície aj šéfa inšpekcie preveriť v trestnom konaní. Faktom totiž podľa prokuratúry je, že podozrivý zásahovke ušiel, keď mala nariadenú stopku od prezidenta. Po preverení Kovařík umožnil pokračovať v zásahu. Čo sa dialo v ranných hodinách pri zaisťovacej akcii inšpekcie dokladujú písomné záznamy, a budú ich prokuratúre dopĺňať aj svedecké výpovede zasahujúcich vyšetrovateľov, aj členov mobilnej zásahovej jednotky.

Podľa zistení televízie Kovařík počas rannej previerky zistil možný nesúlad v internom spise, ktorým sa riadi nasadzovanie zásahovej jednotky hraničnej a cudzineckej polície Sobrance. V to ráno teda zistil, že interný predpis treba pripomienkovať a zmeniť tak, aby aj túto zásahovku odsúhlasoval na použitie len viceprezident, jeho zástupca alebo iná vyššie postavená osoba v zbore. Aktuálne v tejto veci prebieha kontrola. Pre TV JOJ to uviedol hovorca prezídia Michal Slivka: "Dobrý deň, vzhľadom na to, že momentálne prebieha kontrola, nebolo by vhodné ovplyvňovať jej priebeh mediálnymi výstupmi. Po jej ukončení Vám veľmi radi poskytneme záver a odpovede na Vaše otázky."

Pre konanie prezidenta aj dočasného šéfa inšpekcie vnútra začína krajská prokuratúra Bratislava trestné konanie. Došlo k zastaveniu zásahu na podozrivého, čím zmarilo účel nasadenia vyšetrovacej akcie, svedok ušiel. Prezident riešil formality a po ich preverení akciu umožnil dokončiť. Tým zrejme legitímnosť nasadenia policajného komanda nespochybnil a umožnil zásahovke konať. Podľa prokuratúry je v celej veci veľký sled neštandardných udalosti, a preto začína trestné konanie. Ak sa preukáže, že Kovařík zmaril účel zaisťovacej akcie, ktorá bola zákonná a pod dozorom dozorového prokurátora, má problém. Na konci dňa totiž môže čeliť stíhaniu pre marenie spravodlivosti a zneužitie právomoci verejného činiteľa. 

Prezident polície Peter Kovařík: Som pripravený svoje kroky vysvetliť

Prezident polície Peter Kovařík poslal svoje stanovisko k aktuálnej situácii: "Informácie, ktorými disponuje Rastislav Remeta, ja nepoznám a nebudem ich preto ani bližšie komentovať. O možnom začatí trestného stíhania viem len z médií. Som však pripravený celú záležitosť s preverením použitia zásahovej jednotky a kroky, ktoré ma viedli k mojim pochybnostiam o zásahu vysvetliť orgánom činným v trestnom konaní. Nebudem sa vyjadrovať do médií, na to sú tu orgány činné v trestnom konaní, aby situáciu preverili a ja som im plne k dispozícii. Uvedomujem si, že verejnosť si zaslúži vysvetlenie posledných dní a vnímam, že situácia nie je jednoduchá ani pre policajtov. Nebudem sa však obhajovať prostredníctvom médií, pretože nechcem, aby boli moje slová prekrúcané a zneužívané na politický boj, ktorý  panuje.  Keď nastane vhodný čas, vyjadrím sa aj verejne, zatiaľ Vás poprosím o trpezlivosť."

Vyjadrenie poslali aj z Úradu inšpekčnej služby. "Vzhľadom na skutočnosť, že v tejto súvislosti útvar kontroly Úradu inšpekčnej služby začal vykonávať kontrolu, nie je možné poskytnúť v tejto súvislosti žiadne konkrétne informácie," napísali v ich stanovisku. Žiadne ďalšie informácie neposkytli.  

Najčítanejšie