Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Liberálne krídlo OĽaNO sa postavilo za menšiny: Uznesenie je podľa nich symbolickým gestom o hodnotách
Zdielať na

Liberálne krídlo OĽaNO sa postavilo za menšiny: Uznesenie je podľa nich symbolickým gestom o hodnotách

BRATISLAVA / Počuli ste už o liberálnom krídle hnutia OĽaNO? Hoci poslancov, ktorí sa stotožňujú s progresívnejším nazeraním na svet zatiaľ nebolo veľmi počuť, dnes sa postavili na stranu menšín. Tvrdia, že ich uznesenie je symbolom, ale aj hodnotovou otázkou.

Skupina poslancov hnutia OĽANO doručila v stredu (28.7. 2021) do podateľne NR SR návrh uznesenia na podporu menšín a komunít žijúcich na Slovensku. Dôvodom sú viaceré verbálne aj legislatívne pokusy obmedzovať práva a slobody rôznych skupín občanov.

Poslanci poznamenali, že aj keď legislatívne návrhy neboli úspešné, pre viaceré menšiny a komunity boli nepríjemným signálom, ktorý v nich vyvolal pocit neistoty, či dokonca obavy zo svojej budúcnosti. "Navyše, ďalšie takéto snahy môžu vo verejnosti vyvolať vlnu nenávisti, vrátane útokov na príslušníkov niektorej z menšín, či definovanej skupiny ľudí," uviedlo liberálne krídlo OĽaNO vo svojom vyhlásení. 

Poslanci majú problém s extrémistami

Kristián Čekovský na tlačovej konferencii poznamenal, že medzi takéto momenty patria napríklad návrhy zákonov z dielne ĽSNS, ktoré z pohľadu poslancov definovali, ako má vyzerať rodina, pričom iné modely označovali za zvrátené, ich interrupčné návrhy, vyhrotená situácia v Maďarsku, zosmiešňovanie ľudí na základe vierovyznania, farby pleti, či prirovnávanie pandemických opatrení k holokaustu.

„Pred niekoľkými týždňami došlo v Bratislave dokonca k fyzickému útoku na ľudí z LGBTI komunity, pravidelne sa objavujú rasistické vyhrážky, príslušníci menšín čelia opakovaným verbálnym útokom len preto, že k nejakej skupine patria. Aj preto chceme ukázať, že v parlamente je časť poslancov a veríme, že aj sila, ktorá bude brániť zatláčaniu menšín do kúta a bude hájiť záujmy všetkých ľudí bez ohľadu na farbu ich pleti, vierovyznanie, pohlavie, či sexuálnu orientáciu. Radi by sme aj takto vyslali z parlamentu pozitívny signál týmto ľuďom,“ vysvetlil poslanec hnutia a predseda mediálneho výboru parlamentu Kristián Čekovský.

Poslanci by mali stáť na strane všetkých

„Úlohou poslancov je zastupovať všetkých bez rozdielu. Iba tak dokážeme ďalej pripravovať a schvaľovať zákony, ktoré Slovensko posunú dopredu,“ vyhlásil predseda Výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť Juraj Krúpa, ktorý zároveň vyzval politikov, aby prestali skrývať svoju orientáciu, či príslušnosť k menšinám.

Podľa liberálneho krídla OĽaNO sú pokusy obmedzovať práva menšín nebezpečné, pretože sa snažia korigovať už existujúci právny stav. Ide teda o obmedzenie práv, ktoré definuje súčasné znenie zákona a môžeme ich považovať za štandard. “Snaha obmedziť práva menšín priamo v parlamente radikalizuje spoločnosť a vnáša do verejnej diskusie slovník nenávisti a nepriateľstva. Takéto Slovensko si naozaj nepredstavujeme a preto prichádzame s návrhom nášho uznesenia,“ dodala poslankyňa Anna Mierna.

Podľa člena európskeho výboru parlamentu Andreja Stančíka je uznesenie dôležité aj v kontexte toho, čo sa deje v susednom Maďarsku v súvislosti s prijatím zákona, ktorý podľa aktivistov, ale aj Európskej komisie obmedzuje práva tamojšej LGBTI komunity.Prijatie tohto uznesenia by bolo silným signálom voči našim partnerom v únii. Hodnotami EÚ sú sloboda a tolerancia a chceme preto ukázať, že tieto hodnoty sú rovnako dôležité aj pre nás na Slovensku.“ Poslankyňa Monika Kozelová požiadala koaličných aj opozičných kolegov o podporu, keďže predpokladom ďalšieho fungovania Národnej rady SR je rešpekt k odlišnostiam.

Tému otvoria na septembrovej schôdzi

Poslanci budú o návrhu uznesenia rokovať na septembrovej schôdzi. Jeho text vyjadruje znepokojenie nad verbálnymi a legislatívnymi pokusmi obmedzovať práva a slobody rôznych skupín ľudí na základe rasy, pohlavia, náboženského vyznania, či sexuálnej orientácie. Uznesenie dôrazne odsudzuje akúkoľvek diskrimináciu menšín a komunít a vyzýva zodpovedné orgány a inštitúcie SR, aby monitorovali prejavy nenávisti vo verejnom priestore, vrátane prejavov volených zástupcov voči právam menšín.

Najčítanejšie