Zatiahnuté
10°
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Exminister vnútra Robert Kaliňák o protestoch: Ochutná vláda vlastnú medicínu?
Zdielať na

Exminister vnútra Robert Kaliňák o protestoch: Ochutná vláda vlastnú medicínu?

Archívne video

Video z roku 2016, kedy bol Robert Kaliňák ministrom vnútra

BRATISLAVA / Od dopoludňajších hodín čelí hlavné mesto protestom, ktoré začali pred prezidentským palácom. Protestujúci medzitým začali blokovať aj dopravu v okolí Hodžovho námestia. Podľa exministra vnútra za Smer-SD Roberta Kaliňáka je v aktuálnej situácii najdôležitejšia komunikácia.

Podľa Kaliňáka pri takýchto typoch protestov pomáha jediná vec, a to je intenzívna komunikácia. Exminister zároveň zdôraznil, že rovnako neohlásené protesty pred niekoľkými rokmi organizovali politici, ktorí sú dnes vo vláde. 

"Buď by mali vysvetlovať a so zástupcami protestujúcich komunikovať priamo politici, alebo polícia," uviedol Kaliňák s tým, že aktuálne dialóg politici nevedú a to zrejme zo strachu. "Treba zistiť o čo protestujúcim v zámeroch ide," dodal s tým, že minimálne musí intenzívne komunikovať polícia a to s osobami, ktoré sú ľahko identifikovateľné ako iniciátori protestov. Len tak je podľa exministra možné dostať udalosti do rámca, ktorý je obojstranne akceptovateľný.

"Čo som pozeral nedochádzalo k porušeniam verejného poriadku, násilnostiam, alebo ničeniu majetku či už súkromného, alebo verejného," podotkol Kaliňák s tým, že protestujúci nedali polícii dôvod na zákrok. "Pokiaľ nedochádza k ničeniu verejného, alebo súkromného majetku, polícia zasiahnuť nemôže," spresnil bývalý niekoľkonásobný minister vnútra a dodal, že ak by bezpečnostné zložky postupovali nezákonne vyvolalo by to obrovskú reakciu. Kaliňák je presvedčený, že polícia situáciu sleduje a monitoruje. "Na zásah však nemá dôvod," dodal. 

Ochutnáva vláda vlastnú medicínu?

"Takéto obmedzujúce protesty sme tu mali aj v minulosti a trvali aj dva týždne," pripomenul exminister blokády zo strany kamionistov s tým, že aktuálna vláda im dokonca chodila variť. "Takúto kultúru protestov zaviedli oni," zdôraznil exminister s tým, že nie je škodorastným človekom a len chce upozorniť, že protestujúci nadväzujú na formu demonštrácií, ktorú Slovensko zažilo aj v minulosti. Pripomenul aj protesty pred domami politikov s tým, že dokiaľ to nezaviedol Igor Matovič, Slovensko to nepoznalo. 

Na margo demonštrácií, ktoré sa minulý víkend konali pred Národnou radou exminister utrúsil, "že po boji je každý generál". Reagoval tak na kritické vyjadrenia smerom k policajnému zboru. "Preto sa nechcem uchyľovať k lacnej kritike o tom, či to polícia zvádla, alebo nie," poznamenal, ale vzápätí dodal, že všetky informácie sú na sociálnych sieťach v dostatočnom predstihu. "Polícia sa má pripraviť a na to fungovali aj tie zábrany, ktoré vymedzovali tých 200 metrov, ktoré sú v ústave. Či to niekto podcenil, alebo zabudol... neviem," dodal na záver s tým, že toto priestorové ohraničenie sa používalo vždy. 

Súvisiace články