Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Sociologička Iveta Radičová: Diskusia o vakcinácii je prejavom a symptómom, nie chorobou, ktorú v spoločnosti prežívame
Zdielať na

Sociologička Iveta Radičová: Diskusia o vakcinácii je prejavom a symptómom, nie chorobou, ktorú v spoločnosti prežívame

BRATISLAVA / Neohlásený protest čiastočne paralyzoval centrum hlavného mesta. Protestujúci dokonca zablokovali mestskú, ale aj osobnú dopravu. Nálady v spoločnosti a rastúcu agresivitu okomentovala aj expremiérka a sociologička Iveta Radičová.

Expremiérka zdôraznila, že verejné protesty do demokratického systému spoločnosti patria. "Ak by ste ich zrušili, bolo by sa treba zamyslieť, či režim v ktorom žijeme má niečo spoločné so základnými právami," poznamenala ďalej s tým, že verejné protesty sú normálnym prejavom, ale aj súčasťou demokracie.

"Musím ale zdôrazniť, že problém, ktorého sme svedkami považujem za oveľa hlbší, ale aj vážnejší," poznamenala s tým, že jedným z dôvodov je aj politický rozmer. Niektoré strany podľa Ivety Radičovej vidia v nahnevaných občanoch, ale aj odporcoch pandémie, očkovania a celej vlády vidia rezervoár svojich voličov. "Neuvedomujú si, že takýmto správaním porušujú základy na ktorých je naša spoločnosť založená a postavená," uviedla bývalá politička a zdôraznila dôležitosť krehkej rovnováhy. 

Radičová vidí problém v dôvere a priznaní si, že sú ľudia, ktorí sa v danej téme orientujú lepšie než my. ostatní. "Predpoklad fungovania demokracie je, že uznám, že sú tu experti a odborníci, ktorí vedia viac než iní, rešpektujem to a uznávam kompetenciu v tejto oblasti. Ak túto rovnováhu naruším a spochybním deľbu práce, tak narušujem rovnováhu v danej spoločnosti," poznamenala, že sme svedkami hlboko ukotveného sociálneho napätia.

"Toto napätie je spôsobené aj štýlom manažovania pandémie, pričom to manažovanie samo o sebe oslabuje piliere demokracie," dodala expremiérka a spresnila, že sme sa ako spoločnosť zriekali práv a slobôd a prijímali sme opatrenia. "Kríza so sebou priniesla oslabenie demokracie, pričom občania sa dožadujú iného manažovania krízy, než je obmedzovanie ich práv," zdôraznila sociologička. 

Ďalším dôvodom je podľa Radičovej zúfalé hľadanie odpovedí a na strach, ale aj na požiadavky časti populácie, kde je na mieste otázka, ktorá si vyžaduje jasnú odpoveď: "Je naozaj možné manažovanie tejto krízy iba okliešťovaním hodnôt na ktorých je liberálna demokracia založená? Diskusia okolo vakcinácie je absurdná. Je prejavom a symptómom, nie chorobou, ktorú v spoločnosti prežívame," poznamenala. 

Jedinou cestou von je podľa bývalej predsedníčky vlády diskusia a vysvetľovanie. "Dôležité je rozvírenie obáv, ale aj otvorená a zrozumiteľná diskusia nielen zo strany politikov, ale aj odborníkov," uzavrela sociologička.

Súvisiace články

Najčítanejšie