Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Týžden v politike: Zlyhanie vlády, PR Progresívneho Slovenska, ale aj prekvapenie od OĽaNO
Zdielať na

Týžden v politike: Zlyhanie vlády, PR Progresívneho Slovenska, ale aj prekvapenie od OĽaNO

BRATISLAVA / Ani tento týždeň nebol na udalosti v politike chudobný. Bratislavu zachvátila ďalšia vlna protestov proti očkovaniu, ale aj pandemickým opatreniam. Progresívne Slovensko zorganizovalo vlastný verejné podujatie na obranu očkovaných a podľa politológa, vysokoškolského pedagóga Tomáša Koziaka sa o najväčšie prekvapenie postaralo Matovičovo OĽaNO.

Horúčka bratislavských dní

Bratislava čelila vo štvrtok protestu na ktorom síce bolo len niekoľko stovák ľudí, ale zato zablokovalo dopravu v centre hlavného mesta, čo ovplyvnilo jeho ostatné časti. Zároveň niektorí agresívnejší jedinci útočili na novinárov, ale aj bránili v prejazde sanitiek.

Piatkové pokračovania protestu na Hodžovom námestí sa nieslo v omnoho pokojnejšom duchu a od agresívnych výpadov sa dištancovali aj samotní organizátori. Jeden z organizátorov sa dokonca vo finále pokúsil aj o zmier so zaočkovanými s tým, že argumentoval, že "všetkým občanom Slovenska ide o spoločnú vec". 

Podľa politológa Tomáša Koziaka sú protesty a občianske nepokoje pozbieranou úrodou, ktorú zasiala zlá komunikácia vlády. Politológ zároveň priznal, že u tejto časti obyvateľstva je zrejmé, že sú náchylnejší veriť dezinformáciám, ale aj to, že u nich víťazí strach. Podľa politológa však ide tento problém naprieč celým Slovenskom. 

"Zlá komunikácia je jeden z veľmi vážnych faktorov, ktorý ženie ľudí do ulíc. Predovšetkým to, že opatrenia, ale aj očkovanie bolo od začiatku veľmi zle odkomunikované," poznamenal politológ s tým, že problémy má však aj Nemecko a ďalšie krajiny, kde sa komunikovalo podstatne lepšie. "Vláda musí ku komunikácii týchto opatrení pristúpiť omnoho zodpovednejšie než k iným témam," poznamenal odborník s tým, že dôležité je komunikovať odbornosť, ale aj zapojiť rôzne techniky komunikácie. "V tomto vláda fatálne zlyhala," dodal na záver s ním, že na snahy už je teraz pomerne neskoro. 

​Piatková PR akcia progresívcov

V piatok podvečer sa zaočkovaní občania, ale aj ľudia, ktorí prekonali koronavírus či mali negatívny PCR test mohli zúčastniť na evente Progresívneho Slovenska. Cieľom bolo postaviť sa za očkovaných Slovákov, ale aj zdôrazniť dôležitosť očkovania. V priestoroch na Námestí mieru bol pohyb umožnený len s respirátorom. Líderka Progresívneho Slovenska na event pozvala aj premiéra Eduarda Hegera, ktorý však mal ten deň pracovný výjazd v Prievidzi. 

Hoci si mimoparlamentná strana pozvala na podujatie aj odborníkov a v mobilnom očkovacom mieste zaočkovali niekoľko desiatok ľudí, podľa politológa Koziaka išlo "o PR akciu, ktorá stranu mala skôr zviditeľniť", než priniesť reálne riešenie zlej situácie. Strana sa podľa politológa totiž prihovárala ľuďom, ktorí presviedčať nepotrebujú, lebo buď už zaočkovaní sú, alebo čakajú na druhú dávku.

"Bolo tam len pár stoviek ľudí a skôr to vnímam, ako politickú záležitosť a otázku zviditeľnenia sa. Veľký reálny prínos v tom nevidím," uviedol politológ bez ľútosti a zdôraznil, že títo odborníci by sa mali zamerať na presviedčanie ľudí z druhej strany tábora. "Nie na akcii, kde príde len obmedzený okruh záujemcov, hoci motivácia mohla byť rôzna," dodal na záver s tým, že snáď to bude mať aspoň symbolický význam a poukáže to na ľudí, ktorí boli doteraz ticho, ale myslia si o problematike niečo úplne iné, než kričiaca ulica. 

O prekvapenie týždňa sa postaralo OĽaNO

Tento týždeň patril aj tlačovej konferencii Matovičovho hnutia, kde sa liberálne krídlo OĽaNO rozhodlo podať do Národnej rafy uznesenie na ochranu menšín. 

Politológa zarazilo najmä to, že sa na takto závažnej veci dokázalo tak rôznorodé hnutie dohodnúť. "Názorová rôznorodosť členov síce dokáže osloviť veľkú skupinu vo voľbách, ale zároveň sa s ňou veľmi ťažko vládne," poznamenal politológ na margo slov liberálneho krídla, ktoré uviedlo, že ich uznesenie prešlo nielen koaličnou radou, ale aj klubom. "Sú to otázky, ktoré poukazujú na riziko, kedy by sa mohli hnutie OĽaNO aj roztrieštiť," uviedol politológ a dodal, že konkrétna dohoda na ochranu menšín, aj tých sexuálnych, bola preňho najväčším prekvapením. 

Súvisiace články

Najčítanejšie