Oblačno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Zistenia TV JOJ: Podľa obhajcu exriaditeľa SIS Pčolinského kajúcnici, ktorí svedčia proti nemu, klamú
Zdielať na

Zistenia TV JOJ: Podľa obhajcu exriaditeľa SIS Pčolinského kajúcnici, ktorí svedčia proti nemu, klamú

BRATISLAVA / Obhajoba trestne stíhaného exriaditeľa SIS Vladimíra Pčolinského podala trestné oznámenie na Borisa Beňu, aj na Mariána Kučerku. Podľa obhajcu Ondreja Urbana, ktorý zastupuje väzobne stíhaného exriaditeľa SIS Vladimíra Pčolinského pre korupciu, kajúcnici, ktorí svedčia proti Pčolinskému klamú, nehovoria pravdu, a preto na oboch podali trestné oznámenie. Podľa informácií TV JOJ Pčolinského obhajoba podala trestné oznámenie na dvoch kajúcnikov pred týždňom.

Obe sú podané pre trestný čin krivej výpovede, pre poškodzovanie cudzích práv, ale aj pre ohováranie. Vladimír Pčolinský je v najprísnejšej väzbe už 6 mesiacov pre obavy z toho, že by na slobode mohol ovplyvňovať svedkov, a tak mariť vyšetrovanie. Proti Pčolinskému vypovedá jeho niekdajší priamy podriadený Boris Beňa. Práve ten, ako námestník SIS, mal údajne dať Pčolinskému časť úplatku od podnikateľa Zoroslava Kollára za to, že SIS veľkopodnikateľa prestane monitorovať a odpočúvať. Beňa sa po obvinení z korupcie rozhodol spolupracovať s vyšetrujúcimi orgánmi, priznal branie úplatkov, začal vypovedať o ďalších skutkoch a usvedčovať aj exriaditeľa SIS Pčolinského.

Za spoluprácu dosiahol dohodu o vine a treste a aktuálne si odpykáva len podmienečný trest na slobode. Ďalší kajúcnik Marián Kučerka tvrdí, že ho naopak podplácal priamo Pčolinský, keď ako policajt preveroval nadnárodnú stavebnú firmu, v ktorej Pčolinský pred funkciou pracoval a má k nej blízko. Pčolinský mal úplatok poskytnúť. Podľa obhajcu viacnásobne stíhaného Pčolinského doterajšie vyšetrovanie uvedených skutkov potvrdzuje, že dvaja kajúcnici zámerne vo svedectvách nehovoria pravdu a klamú. Svoje tvrdenie opiera z dôkaznej situácie a tvrdení svedkov. V prípade kajúcnika Beňu sa údajne majú veci úplne inak. “Beňa nemôže chodiť po slobode, ale naopak, mal by byť trestne stíhaný,” vyjadril sa Pčolinského obhajca Ondrej Urban.

“Ku skutku 1 a 2 už vypovedali dvaja príslušníci SIS v režime utajenia, ktorí povedali úplne pravý opak toho, čo hovorí pán Beňa. Je tam správa SIS, ktorá je v režime utajenia. Tá úplne vypovedá to, čo tvrdí môj klient a vyvracia to, čo tvrdí pán Beňa,” uvádza advokát exriaditeľa SIS Vladimíra Pčolinského. Obhajca sa vyjadril aj k druhému obvineniu Pčolinského, za ktorým stojí hlavný svedok polície, už bývalý funkcionár NAKA, Marián Kučerka - tiež obvinený z korupcie v prípade Judáš.

"Tak v tejto veci je úplne osamotený, pretože boli vypočutí piati príslušníci NAKA, všetci to popreli, bol vypočutý externý bývalý manažér veľkej spoločnosti, ten to takisto vyvrátil,” povedal Urban. Daktyloskopické skúmanie vyšlo v prospech Pčolinského. Podľa obhajcu NAKA údajne má už vykonané aj znalecké skúmanie peňazí, ktoré zrejme boli zadržané po obvinení samotného Kučerku v korupčnom prípade Judáš. Podľa Urbána sa na peniazoch, ktorými mal údajne Pčolinský podplácať Kučerku, aby sa o spomínanú stavebnú firmu ako policajt nezaujímal, neboli zaistené žiadne biologické a iné stopy, ktoré by obvineného Pčolinského s peniazmi akokoľvek spojili.

“Ani odtlačky, ani daktyloskopia, ani DNA a ani biológia a pachové stopy, takže jediný, kto to tvrdí je pán Kučerka,” vyjadril sa Urban. Advokát dodáva, že podporné dôkazy musia byť a tie vraj pri Kučerkovi vyšetrovacím orgánom chýbajú. Podľa polície, aj sudcu pre prípravné konanie, naďalej sú dôvody na to, aby Vladimír Pčolinský zotrvával vo výkone väzby, keďže vyšetrovanie beží. Aktuálne sa proti väzobnému stíhaniu stážujú Pčolinského obhajcovia na Najvyššom súde SR, ktorého rozhodnutie o zamietnutí ich sťažnosti stále nemajú doručené, takže sa k nemu vyjadria aj po oboznámení sa s jeho obsahom. "Senát 5T Najvyššieho súdu na dnešnom neverejnom zasadnutí rozhodol tak, že sťažnosť obvineného Vladimíra P. proti uzneseniu Špecializovaného trestného súdu v Pezinku z 1. júla 2021, ktorým bola zamietnutá žiadosť obvineného o prepustenie z väzby na slobodu, ako nedôvodnú zamietol," uviedla hovorkyňa NS SR Alexandra Važanová.

Bývalého sudcu Molnára opätovne obvinili pre prijímanie úplatkov

Trestne stíhaného krajského sudcu Richarda Molnára Národná kriminálna agentúra opäť obvinila pre korupciu. Informáciu priniesol portál akruality.sk. Obvinenie polície je v podstate identickým trestným stíhaním, ktoré pred časom z časti zrušil generálny prokurátor Maroš Žilinka. Na obvinenie Molnára v niektorých skutkoch chýbali dôkazy. Teraz je zrejme situácia iná, po doplnení dôkaznej situácie.

Podľa obhajcov obvineného ale dôkazná situácia nebola po zrušení obvinenia nijak posilnená. Vyšetrovateľ mal údajne len doplniť niektoré formálne náležitosti v obvinení. Aj preto Molnárova obhajoba proti obvineniu podala sťažnosť. O tej bude rozhodovať dozorový prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry. "Tá vec je trocha staršia. My sme voči tomu podali sťažnosť. Nové uznesenie nám bolo doručené asi mesiac a pol dozadu. Ide o 4 skutky, ktoré zrušil generálny prokurátor a vyšetrovateľ v troch skutkoch podal obvinenie. Jediné, čo opravil je, že trocha detailne špecifikoval skutkovú vetu vznesenia obvinenia, ale dôkazná situácia sa nezmenila. Tam nebol vykonaný žiadny iný dôkaz, nie je pravdou to, čo sa píše, že polícia pozbierala nejaké dôkazy. Od kedy bol klient prepustený z väzby, tak nebol vykonaný žiaden úkon, nebol vypočutý žiaden svedok, ani znalecký úkon. Stále je to založené len na tvrdení pána Dr. Sklenku ako kajúcnika. O sťažnosti ešte nebolo rozhodnuté zo strany Úradu špeciálnej prokuratúry dozorovým prokurátorom," vyjadril sa Molnárov obhajca Ondrej Urban.

Sudcu NAKA stíha v korupčných prípadoch obvinených sudcov v prípade Búrka a Víchrica. Po roku väzobného stíhania je proti nemu vedené stíhanie na slobode.

Súvisiace články

Najčítanejšie