Oblačno
13°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Klaviristka Smetanová: Cvičí šesť hodín denne a počas pandémie jej chýbali nielen živé koncerty, ale aj pivo
Zdielať na

Klaviristka Smetanová: Cvičí šesť hodín denne a počas pandémie jej chýbali nielen živé koncerty, ale aj pivo

BRATISLAVA / Na nádvorí Eurovea odohrala mladá klaviristka Kristína Smetanová koncert pred zaplnením hľadiskom a hrou dokázala prilákať aj náhodných okoloidúcich. Patrí k mladým umelcom, ktorým dáva festival Viva Musica možnosť predviesť sa každý rok. Najviac si v aktuálnom uvoľnení pochvaľovala živé koncerty, ale prehovorila aj o tom, či sa bojí zatvárania v ďalšej vlne.

V rámci svojho recitálu si zahrala aj sonátu od slovenského skladateľa Eugena Suchoňa, o ktorom každý veľa rozpráva, ale málokto ho aj naozaj hráva. Čo ťa viedlo k tomuto výberu?

So Suchoňom som sa stretla už na Základnej umeleckej škole, kde som hrávala niektoré z jeho cyklov, hoci nie celé. Sonáta Rustica bola mojím snom už od Konzervatória. Podľa mňa je efektná a zároveň poetická a sú v nej aj ľudové motívy, ktoré sú každému blízke. 

Recitál si ukončila skladbou s názvom pivo. Chýbali ti počas pandémie skôr živé koncerty, alebo skôr to pivo?

(smiech) Oboje. Ono to podľa mňa tak patrí k sebe. 

Ako dopadla pandémia na teba?

Snažila som sa naučiť nové veci, keďže som musela byť zatvorená v byte, kde mám len elektrický klavír. Na ňom sa nedá pripravovať tak kvalitne. Potom som navštevovala rodičov, kde mám aj krídlo, ale stále nie je na takej úrovni ako na škole. Učila som sa strihať videá, ale dosť ma to demotivovalo a som rada, že sa dá už nejako normálne fungovať. 

Vieš si predstaviť, že by si fungovala namiesto živých koncertov len v online priestore?

Nie, vôbec a ani to nechcem. 

Čo ti chýbalo najviac len živé koncerty, alebo aj pravidelné cvičenie? Koľko hodín denne cvičíš a ako sa ti to darilo počas pandémie?

Teraz pred koncertom som denne cvičila priemerne šesť hodín, ale keď nemám pred veľkým koncertom, tak sa snažím dodržiavať v priemere tri hodiny denne. Počas pandémie mi škola neskôr umožnila izolované cvičenie, ale to bolo aj kvôli tomu, že som mala ďalšie koncerty, ktoré boli online. Chýbal mi ten každodenný kontakt s nástrojom, ale aj ten adrenalín. Pri online koncerte človek nezažije, že mu niekto napríklad zatlieska. Keď nedostane reakciu hneď, tak má pocit, že je zbytočný. 

Ako na teba pôsobilo to, že verejnosť umelcov počas pandémie posielala vykladať tovar do potravín, alebo k lopate?

Uvedomila som si, že žijeme v krajine, kde ľudia nerozumejú aká dôležitá je kultúra a čo všetko kultúra znamená. Verím, že sa ľudia v tomto smere budú vzdelávať a možno aj my im pomôžeme formou koncertov. 

Ľudia stále tlieskajú pomedzi jednotlivé časti sonát, alebo cyklov, kedy by sa tlieskať nemalo. Malo by byť poučenie v programe?

Možno keby mali všetci program, tak by sami prišlo k tomu, že tie jednotlivé časti tvoria jednu skladbu. Neviem si predstaviť, že by tam bolo rozpísané, kedy majú tlieskať. Snažila som sa aspoň reagovať s tým rozdielom, že keď ten potlesk mal byť, tak som sa postavila od klavíra a išla sa pokloniť. Keď nemal byť, tak som sa len usmiala. 

Aký ďalší koncert plánuješ?

Ďalší koncert budem mať na EPTE, čo bude online. Chystáme sa nahrávať CD s klavírnym duom, ktoré mám s Júliou Novosedlíkovou. Bude to koncom augusta, takže musíme tieto skladby veľa cvičiť. 

Pokiaľ si dobre spomínam, tak ty si hrávala aj v rámci Roast show v DPOH. To bolo pomerne vzdialené od klasického klavíra. Aká to bola skúsenosť?

Venujem sa aj populárnej hudbe a za svoj život som hrala aj s Richardom Müllerom, aj s Katarziou. Mám kapelu Chick 2 chick trio a mám veľmi rozmanitý hudobný život. Snažím sa robiť všetko okolo, lebo ma to baví a baví ma vystupovať. V klasickej hudbe nie je toľko možností, ale dúfam, že svojim dnešným výkonom som nikoho neurazila a ešte ma niekam zavolajú hrať. (smiech)

Zo skladateľov, ktorých si si vybrala bol známy len Ravel. Nebála si sa ísť do menej známych skladieb?

Nie, ja mám rada menej známe skladby. Nie, že by som sa tých známych bála, ale tie menej známe nemám tak opočúvané a skôr môžem aj publiku priniesť niečo nové. 

Bojíš sa tretej vlny?

Počítam s tým, že niečo také nastane, ale verím, že to zaočkovanie prinesie aspoň nejakú úľavu v tomto smere a budeme môcť v kultúrnom priemysle fungovať. 

Ty si zaočkovaná?

Áno, mám dve dávky.

Ktorou vakcínou?

AstrouZenecou. Bola som zaočkovaná ešte v kole učiteľov.

Mala si nejaké vedľajšie účinky, alebo niečo, čo ti potom znepríjemnilo život?

Dostala som zápal priedušiek, asi preto, že moja imunita s tým bojovala. Inak ju mám dobrú. Som rada, že som zaočkovaná, pretože aj môžem viac cestovať, aj sa cítim bezpečnejšie.

Súvisiace články

Najčítanejšie