Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Kauza Mýtnik 3: Podnikateľ Výboh nie je na Slovensku. Výsluch by mohol byť cez Telemost
Zdielať na

Kauza Mýtnik 3: Podnikateľ Výboh nie je na Slovensku. Výsluch by mohol byť cez Telemost

Archívna reportáž

BRATISLAVA / V kauze Mýtnik 3 boli obvinené viaceré osoby. Medzi nimi je aj podnikateľ Miroslav Výboh, ktorého pozná aj Robert Fico. Podľa informácii TV JOJ sa mal na výsluch dostaviť aj bývalý štátny tajomník ministerstva financií Radko Kuruc. Informáciu či bol súčasťou zaisťovacej akcie preverujeme.

Zaisťovaciu akciu potvrdila aj hovorkyňa Generálnej prokuratúry a ÚŠP Jana Tökölyová, bližšie informácie poskytnú, až keď to procesná situácia dovolí. Okrem Miroslava Výboha je obvinený aj Radko Kuruc, ktorý bol štátnym tajomníkom ministerstva financií. Výboh je obvinený z obzvlášť závažného zločinu prijímania úplatku. Treťou obvinenou osobou je Lenka Wittenbergerová, ktorá bola prezidentkou finančnej správy. Výsluchy obvinených budú v poobedňajších hodinách. 

Podľa informácií TV JOJ dnes NAKA obvinila celkovo 5 osôb - veľkopodnikateľa Miroslava Výboha, bývalého štátneho tajomníka Radka Kuruca, bývalú prezidentku finančnej správy Lenku Wittenbergerovú a obvinenie je vznesené aj voči Františkovi Imreczemu a Michalovi Suchobovi. Poslední dvaja menovaní sú podľa zdroja TV JOJ obvinení z dávaniu úplatkov. 

Na plánovaný výsluch, ktorý má začať o 14tej hodine, sa dostavili už dvaja advokáti trestne stíhaných v kauze Mýtnik. Konkrétne, prišiel advokát Františka Imreczeho, Miroslav Ivanovič a taktiež aj advokát Jozefa Brhela, Michal Mandzák.

Očakáva sa príchod ďalších advokátov, ktorí zastupujú ďalšie stíhané osoby v celkovom prípade označenom ako Mýtnik. Podľa informácii TV JOJ by mala byť už zadržaná bývalá prezidentka finančnej správy Lenka Wittenbergerová. Nie je stále isté, či bol zadržaný Radko Kuruc. Malo mu byť iba doručené uznesenie o vznesení obvinenia. 

Advokátka Michala Suchobu, ktorá je dcérou Ernesta Valka, do budovy ešte neprišla. Je možné, že niektoré zástupy pred týmto rozsiahlym výstupom, ktorý môže trvať niekoľko hodín, sa budú konať za účasti advokátov, ktorí budú zastupovať kolegov, ktorí sa nemôžu zúčastniť. Dôvodom môže byť aj, že sú na dovolenke. 

Bývalý štátny tajomník Kuruc sa dostavil na výsluch

Výsluch obvinených v kauze Mýtnik 3 začal. Momentálne vypovedá Lenka Wittenbergerová. Približne okolo pol štvrtej prišiel na výsluch obvinených bývalý štátny tajomník ministerstva financií Radko Kuruc. Obvinený je z prijímania úplatku. 

Obvinený Miroslav Výboh nie je na Slovensku. Bude výsluch obvineného cez Telemost? Jeho obhajca to nevylučuje

Pre TV JOJ obhajca Miroslava Výboha vysvetlil prečo sa jeho klient dnes nenachádza na Slovensku a akým spôsobom bude súčinný pri vyšetrovaní pre účely orgánov činných v trestnom konaní. Miroslav Výboh sa neplánuje v krátkom čase dostaviť na Slovensko. Podľa jeho advokáta Ondreja Laciaka je Výboh pripravený sa k obvineniu vyjadriť a vypovedať. Najpravdepodobnejšie tak spraví prostredníctvom Telemostu, čiže videorozhovoru, ktorý pripúšťa trestný poriadok. Takýto výsluch zrealizoval aj Michal Suchoba, keď vypovedal z Abú Dabí. TV JOJ zdôrazňuje, že práve výsluch Michala Suchobu spochybňovali advokáti spoluobvinených v kauze Mýtnik práve preto, lebo sa udiala na ambasáde Slovenskej republiky v Abú Dabí. Podľa advokátov nemali vedomosť o tom, kto naozaj ten výsluch viedol, dozoruje a bol realizovaný bez prítomnosti zástupcu orgánov činných v trestnom konaní, čiže sudcu pre prípravné konanie. Podľa obhajcu Výboha je to legitímny výsluch ako keby vypovedal pred orgánmi činnými v trestnom konaní priamo na Slovensku, čiže pre vyšetrovateľmi NAKA. "Môj klient určite nemá úmysel vyhýbať sa trestnému stíhaniu a je plne pripravený na súčinnosť v trestnom konaní. Určite bude aj zrealizovaný procesný úkon výsluchu obvineného formou osobnej účasti alebo prostredníctvom videokonferencie, čo je absolútne súladné s trestným poriadkom a má rovnakú váhu ako osobný výsluch. Vzhľadom na to, že klient sa nachádza mimo krajinu," uviedol obhajca Miroslava Výbohu, Ondrej Laciak. 

Miroslav Výboh: Obvinenie som na adresu nedostal

"O vznesení obvinenia voči mojej osobe som sa dozvedel dnes ráno z médií,  zákonným spôsobom na adresu môjho trvalého bydliska doteraz doručené nebolo," napísal v stanovisku Výboh. "Nateraz však môžem povedať, že obvinenie, ktoré v priebehu dňa prevzal môj právny zástupca, jednoznačne odmietam  ako nepodložené, vykonštruované, nepravdivé a vymyslené. Napriek tomu, že sa dlhodobo zo súkromných a pracovných dôvodov zdržiavam v zahraničí som v kontakte s vyšetrovateľkou a som pripravený na súčinnosť s OČTK v rámci zákonných a technických možností, ktoré ustanovuje trestný poriadok. Obvinenie mojej osoby mi tak zapadá do kontextu informácii z posledných dni ohľadom manipulácii výpovedí kajúcnikov. Využijem však všetky zákonne možnosti obhajoby na očistenie môjho mena a som presvedčený o tom, že v krátkej dobe budem môcť predložiť nezvratné dôkazy o nezmyselnosti tohto obvinenia. Je mi však nesmierne ľúto, že moje meno sa stalo súčasťou politického súboja," napísal stanovisko Miroslav Výboh. 

Obvinili a zadržali Daniela Čecha, ktorý už uzatvoril dohodu o vine a treste v prípade Judáš

Okrem Radka Kuruca ostáva v zadržaní polície aj obvinený bývalý viceprezident finančnej správy Daniel Čech. Jeho advokát Milan Cíbik sa po ukončení výsluchu k obvineniam nechcel vyjadriť. Čech sa počas vyšetrovania samotného mýtnika priznáva k braniu úplatkov, preto je jeho dnešné obvinenie a zadržanie políciou zaujímavé. Okrem toho Čech nedávno uzatvoril dohodu o vine a treste s prokurátorom v prípade Judáš, ktorú následne schválil príslušný sudca a aktuálne si odpykáva podmienečný trojročný trest. Čech dostal aj finančný trest 30 tisíc eur, ktoré mali pochádzať z jeho trestnej činnosti páchanej v štátnej funkcii. 

Správu budeme aktualizovať. 

Súvisiace články

Najčítanejšie