Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Kauza Mýtnik: Obvinili oligarchu Výboha, Imrecze usvedčuje politickú špičku, bez Brhela sa nenakupovalo
Zdielať na

Kauza Mýtnik: Obvinili oligarchu Výboha, Imrecze usvedčuje politickú špičku, bez Brhela sa nenakupovalo

BRATISLAVA / Od stredajšieho rána prebiehali na policajnom prezídiu v Bratislave výsluchy dvoch obvinených bývalých štátnych funkcionárov a známeho bratislavského podnikateľa. Dokopy zatiaľ obvinili päť ľudí. O podnikateľovi Miroslavovi Výbohovi sa hovorí v v mediálnom aj verejnom priestore ako o oligarchovi, ktorý má blízko k bývalému premiérovi Robertovi Ficovi.

Polícia má na svojej strane výpovede Suchobu aj Imreczeho

V stredu, 4. augusta, v ranných hodinách začala Národná kriminálna agentúra zaisťovaciu akciu, pri ktorej zadržali bývalú šéfku finančnej správy, Lenku Wittenbergerovú. Obvinenia doručili aj bývalému štátnemu tajomníkovi ministerstva financií Radkovi Kurucovi či podnikateľovi a oligarchovi Miroslavovi Výbohovi. Podľa informácií TV JOJ obvineného Kuruca policajti ráno nezadržali. Po predvolaní sa sám dostavil na policajné prezídium. 

Samotného veľkopodnikateľa, zbrojára a honorárneho konzula Monaka Miroslava Výboha vyšetrovatelia obvinili, ale nezadržali. Na adrese ho totiž nenašli. 

František Imrecze vypovedá o vysokopostavených funkcionároch bývalej vládnej koalície

V tomto prípade má na strane svedkov polícia aj samotných kľúčových obvinených v prípade Mýtnik, ktorými sú veľkopodnikateľ Michal Suchoba a bývalý prezident finančnej správy František Imrecze. 

Imrecze je v celej kauze Mýtnik jednou z najdôležitejších osôb, ktorá sa rozhodla počas celého vyšetrovania spolupracovať s orgánmi činnými v trestnom konaní. Imrecze sa pred týždňom dostal z väzby na slobodu, v ktorej bol od začiatku februára. Konanie polície súvisí práve s tým, že František Imrecze začal vypovedať o všetkých skutkoch, ku ktorým sa začal priznávať a vypovedá taktiež aj o vysokopostavených funkcionároch bývalej vládnej koalície. 

​Sprostredkovateľom úplatkov pre Pellegriniho mal byť Výboh

Imrecze vypovedá aj na terajšieho šéfa mimoparlamentnej strany Hlas a na bývalého ministra financií a súčasného guvernéra Národnej banky SR, Petra Kažimíra. Všetky tieto tvrdenia súvisia s prijímaním úplatkov za informačné technológie, ktoré pre štát nakupoval vo funkcii prezidenta finančnej správy práve Imrecze. Informačné technológie dodával pre štát podnikateľ Michal Suchoba.

Tento kolotoč štátnych nákupov je zložitý práve preto, lebo Michal Suchoba ako dodávateľ špecializovaných informačných technológií podliehal aj ďalšiemu veľkopodnikateľovi Jozefovi Brhelovi, ktorý je obvinený spolu s bratom Petrom Brhelom taktiež v kauze Mýtnik. Bez Jozefa Brhela sa žiadne nákupy štátnych zákaziek, ktoré sa týkajú informačných technológií, nemohli realizovať.

Podnikateľ Jozef Brhel rozhodoval o štátnych nákupoch informačných systémov

​Michal Suchoba sa spovedal Jozefovi Brhelovi a bol odkázaný na jeho rozhodnutie, aké nákupy sa budú realizovať pre potreby štátu. Tieto závažné podozrenia a skutočnosti preveruje NAKA pod dozorom Úradu špeciálnej prokuratúry. V rámci Mýtnika sú obvinení aj bývalí vysoko postavení funkcionári ako je napríklad Daniel Čech, viceprezident finančnej správy. Ten bol priamo podriadený Františkovi Imreczemu. Čech sa už vo februári rozhodol, že bude spolupracovať s orgánmi činnými v trestnom konaní.

Vypovedá o tom, aké úplatky dostal za to, že štát mohol nakupovať od Michala Suchobu a jeho spoločnosti niekoľkomiliónové informačné technológie a systémy pre daňovú, finančnú správu. Odkúpené systémy poznajú podnikatelia, napríklad elektronickú registračnú pokladňu v zdravotníctve, systém kontrolovania známok a aj systémy špecializované pod názvom Aladin. Všetky tieto systémy mali byť kupované pre jediný dôvod, a tým je lepší výber daní od daňových poplatníkov.

V týchto intenciách počas výsluchov pokračuje František Imrecze, ktorý začal hovoriť, akým spôsobom mali byť podplácaní politici. Vo svojich výpovediach spomína bývalého premiéra Petra Pellegriniho či bývalého ministra financií a dnes guvernéra Národnej banky Slovenska Petra Kažimíra. Úplatky mali byť transferované cez veľkopodnikateľa Miroslava Výboha. Úplatky boli odovzdané aj iným osobám, ktoré NAKA vedie v trestných konaniach v pozícii obvinených. 

​Dôjde k návrhu na väzbu?

To, či dôjde k návrhu na väzbu, je otázka niekoľkých hodín alebo dní. Ak sa vyšetrovacie orgány rozhodnú, že budú zadržiavať Lenku Witenbergerovú a Radka Kuruca, majú tak obmedzený počet hodín, po ktorých musia buď podať návrh na väzobné stíhanie dozorovému prokurátorovi, alebo ich prepustia. 

Ak sa bude spracovávať návrh na väzobné stíhanie, tak tieto osoby budú do 48 hodín zadržiavané v cele policajného zaistenia. Dovtedy musí vyšetrovateľ predložiť prokurátorovi návrh na väzobné stíhanie. Prokurátor preštuduje vyšetrovací spis a zistí, či spĺňa formálne náležitosti a zákonné povinnosti. Ak sa stotožní s návrhom vyšetrovateľov na väzbu, vypracuje podnet, ktorý predloží Špecializovanému trestnému súdu v Pezinku. 

Obvinenia v kauze Mýtnik sa týkajú úplatkov

V prípade Františka Imreczeho (má na krku už niekoľké obvinenie v kauze Mýtnik, pozn. red.) aj v prípade podnikateľa Suchobu sú vznesené skutky pre zločin podplácania. Pre veľkopodnikateľa Miroslava Výboha, pre bývalého štátneho tajomníka Radka Kuruca a pre bývalú šéfku finančnej správy Lenku Wittenbergerovú je vznesené obvinenie pre prijímanie úplatku. Či sú obvinené aj ďalšie osoby zatiaľ oficiálne nikto nepotvrdil. 

Súvisiace články

Najčítanejšie