Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Teplé miestočko za žiadnu prácu? Herák má pracovať v hnutí OĽaNO, poslanci však netušia, čo by mal vlastne robiť
Zdielať na

Teplé miestočko za žiadnu prácu? Herák má pracovať v hnutí OĽaNO, poslanci však netušia, čo by mal vlastne robiť

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Po kauze, ktorá sa týkala obvinenia zo zneužívania nezletilých dievčat na táboroch sa poslanec Ján Herák OĽaNO vzdal poslaneckého mandátu. Poslanec Sme rodina Peter Pčolinský na sociálnej sieti reagoval na skutočnosť, že hnutie exposlanca Heráka u seba zamestnalo. Hnutie označil za farizejské.

V prípade poslanca hnutia Sme rodina Petra Pčolinského nejde o prvú kritiku do radov Matovičovho hnutia. "Pri mojom bratovi neplatí prezumpcia neviny. Keď ide o nominantov OĽaNO, zrazu hovoria o prezumpcii neviny. Exposlanec Herák, obvinený zo sexuálneho zneužívania je ďalej zamestnaný v OĽaNO za 3000 EUR. Vraj platí prezumpcia neviny," napísal na sociálnej sieti s tým, že keď ide o ministra Mikulca a tvrdenia, že prijal úplatok, kajúcnici klamú, ale keď ide o policajného prezidenta, jeho marenie vyšetrovania inšpekcie sa prehliada tichom. 

"Pri mojom bratovi ale neplatila prezumpcia neviny, je 5 mesiacov vo väzbe, zrazu kajúcnik hovorí pravdu, napriek tomu že množstvo svedkov, listinných dôkazov a znaleckých posudkov absolútne vyvracia obvinenia, treba vraj dôverovať vyšetrovateľom a prokurátorom. OĽaNO ma dvojitý meter. Keď ide o “ich/našich” ľudí, všetko sú klamstvá. Ak ide o iných, tvrdia že polícia ma rozviazane ruky. Je mi zle z tohto farizejstva a týchto falošných “bojovníkov“, dodal Pčolinský na záver. 

Ján Herák oznámil, že odchádza z parlamentu v súvislosti s medializovanými informáciami, ktoré sa týkali obvinení zo sexuálneho zneužívania, ešte v júni. Svoje rozhodnutie spravil v čase, keď polícia obnovila trestné stíhanie pre ďalší prípad. Vzdaním sa mandátu chcel chrániť rodinu a obvinenia odmieta.

Exposlanec za OĽaNO Herák je terčom troch obvinení zo sexuálneho zneužívania mladistvých dievčat, ktoré boli všetky chovankyňami detských domovov a do styku s nimi mal prísť na táboroch, ktoré organizoval. Šokujúcou medializovanou informáciou bolo aj to, že s jednou dievčinou, ktorú údajne sexuálne zneužil ho poslala na gynekológiu práve riaditeľka detského domova.

Podľa odborníkov je pritom takýto prístup neprípustný, pretože na prvom mieste musí byť chránený záujem dieťaťa. V rozhovore pre denník Sme takýto postup skritizoval aj minister práce zo Sme rodina Milan Krajniak. 

OĽaNO tvrdí, že Herák vykonáva administratívne činnosti

Hovorca hnutia Matúš Bystriansky sa v stanovisku, ktoré doručil aj Novinám PLUS Tv JOJ vyjadril, že Ján Herák vyvodil politickú zodpovednosť a vzdal sa mandátu poslanca NR SR tak, ako to očakávalo OĽANO a aj verejnosť.

"Zároveň, až do vyšetrenia prípadu, platí prezumpcia neviny. Tak ako v minulosti, rovnako tak aj v súčasnosti, hnutie OĽANO s Jánom Herákom spolupracuje. Jeho súčasný príjem z výkonu administratívnych činností sa však ani zďaleka nepribližuje príjmu z výkonu mandátu poslanca NRSR," uviedli vo vyhlásení. 

​Poslanci o tom, čo robí Herák nemajú ani tušenia

Podľa informácií portálu Noviny PLUS Tv JOJ by mal Ján Herák mať na starosti poslaneckých asistentov. Zároveň však zdroje blízke hnutiu prezradili, že je možné, že pozícia je skôr fiktívneho, než reálneho charakteru.

Detaily, či náplň práce nie je jasná poslancovi Andrejovi Stančíkovi, ale ani jeho ďalším kolegom z poslaneckých lavíc. Tomáša Šudíka (OĽaNO) takáto informácia nenadchla. "Moji asistenti majú dosť rozumu na to, aby sa riadili sami a na našich spoločných poradách. Nepotrebujú aby im niekto rozkazoval, ani aby ich niekto riadil," uviedol pre Noviny PLUS. 

Podobne reagoval aj poslanec a šéf parlamentného výboru pre obranu a bepečnosť Juraj Krúpa. "Ja som bol na dovolenke a detailnejšie informácie nemám," povedal poslanec  a dodal: "Ja si svojho asistenta koordinujem sám. Neviem o žiadnej funkcii, ktorou by mal niekto koordinovať poslaneckých asistentov," dodal Krúpa s tým, že koordinačné stretnutia sú raz za čas. "O tom, že by to koordinoval Herák, o tom ja nič neviem," uzavrel. 

Podobne pre Noviny PLUS reagoval aj ďalší poslanec a člen hnutia OĽaNO Peter Pollák mladší. "Zatiaľ sa mne ani mojim asistentom žiaden Herák nevolal," poznamenal s tým, že o funkcii Jána Heráka v hnutí nemá bližšie informácie. 

Herák je skúpy na slovo

"Ja sa k tomuto vyjadrovať nebudem," reagoval exposlanec za hnutie OĽaNO pričom dodal, že OĽaNO dalo jasné vyhlásenie. "To, čo napísalo je pravdou," poznamenal Ján Herák s tým, že "to netreba nijako špecifikovať".  Zároveň počas telefonického rozhovoru dodal, že svoju pozíciu za zvláštnu nepovažuje. Odmietol komentovať aj informácie, ktoré tvrdia, že jeho pozícia je fiktívna. V minulosti mal Ján Herák pre OĽaNO pokrývať sociálne témy. 

Súvisiace články

Najčítanejšie