Zatiahnuté
10°
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Týždeň v politike: Nová éra našich ľudí v OĽaNO a prehliadka mentálneho sveta Sme rodina, reaguje Koziak
Zdielať na

Týždeň v politike: Nová éra našich ľudí v OĽaNO a prehliadka mentálneho sveta Sme rodina, reaguje Koziak

Zdroj: SITA

BRATISLAVA / Poslanec Peter Pčolinský (Sme rodina) zdieľal hoax a exposlanec Ján Herák (OĽaNO) je zamestnancom hnutia. Stalo sa tak napriek tomu, že čelí obvineniam z údajného sexuálneho zneužívania dievčat, ktoré uňho boli na tábore. Podľa politológa Tomáša Koziaka je to dôkaz, že Matovičovo hnutie sa rýchlo podučilo praktikám Roberta Fica, ale aj HZDS.

Zbytočná, ale dobre platená funkcia?

V piatok sa objavila správa, že exposlanec Herák, ktorý sa pred nedávnom vzdal svojho mandátu takpovediac "nemá o chlebíček núdzu". Aktuálne by mal byť administratívnym zamestnancom hnutia OĽaNO. Problémom je, že poslanci samotného hnutia netušia, čo by mal presne Ján Herák robiť. To, že by koordinoval poslaneckých asistentov zásadne odmietli.

Podľa politológa Tomáša Koziaka reakcie poslancov nasvedčujú tomu, že funkcia exposlanca Heráka bude síce dobre platená, ale aj zbytočná. "Pokiaľ hovoríme o zbytočných, ale dobre platených funkciách ľudí, ktorí sa vzdajú poslaneckého mandátu či už kvôli podozreniam, alebo z morálneho zlyhania, tak to pripomína éru našich ľudí," poznamenal politológ s tým, že niečo podobné sa v našich dejinách nedeje po prvý krát. Dať ešte lepšie platenú funkciu je podľa odborníka súčasťou koloritu Slovenska. "Stačí ak takáto osoba zíde z očí a neprovokuje verejnosť," poznamenal Koziak. 

OĽaNO v minulosti ohnivo reagovalo a odsudzovalo politických oponentov už len pre podozrenie. V prípade Heráka však zrejme podozrenie ignorujú. "Preberajú maniere, ktoré v minulosti kritizovali. Je to presne to, čo v minulosti robil Smer, alebo HZDS," uviedol Koziak pre Noviny PLUS Tv JOJ pričom si pospomínal na kauzu zaťa exministerky Tomanovej, ktorý musel odísť z postu riaditeľa všeobecnej zdravotnej poisťovne. "Vtedy sa Fico na tlačovke, keď si myslel, že sú vypnuté mikrofóny preriekol, že by ho bolo najlepšie odpratať dakam do Bruselu," zaspomínal si politológ a dodal: "Je to presne to isté, pretože sa na politickú kultúru len hráme. Politická kultúra je totiž o tom, že človek odíde a nie, že sa presunie z jednej funkcie na druhú," uzavrel Koziak pre Noviny PLUS Tv JOJ. 

Hoaxy a Sme rodina

O poriadny rozruch sa postaral poslanec Peter Pčolinský (Sme rodina) hoaxom, ktorý zdieľal spoločne s exkotlebovcom Milanom Mazurekom. "Minister vnútra Roman Mikulec predložil na rokovanie návrh zákona, ktorý upravuje volebné pravidlá. Dobre si prečítajte tento odsek, ktorý podľa môjho názoru umožňuje vylúčiť z volieb všetkých, ktorí nie sú zaočkovaní," napísal v príspevku na svojom profile na sociálnej sieti s tým, že ministra vnútra Romana Mikulca vyzval na odstúpenie. 

​Proti hoaxu sa postavili odborníci, ale aj ministerstvo vnútra. Situácia, kedy niekto zo Sme rodina zdieľa nepravdu politológa neprekvapila. "V prípade ľudí zo Sme rodina nejde o nič nové," poznamenal a zdôraznil, že "radi zdieľajú hoaxy len kvôli tomu, aby si posilnili svoju politickú políciu, ale ja preto, aby na niekoho zaútočili. Nie je to nič nové a vypovedá to o ich mentálnom svete," pokračoval Koziak pre Noviny PLUS. 

Politológ zároveň zdôraznil, že v tomto prípade nešlo o obyčajný ľahký hoax. "V tomto prípade, keď vláda bojuje o každého zaočkovaného, tak zdieľať takýto hoax, ktorého základom je hlúpe a primitívne klamstvo je niečo, pri čom by sa bolo treba hlbšie zamyslieť nad tým, či to táto koalícia myslí s tým očkovaním vážne," rozohnil sa odborník. 

Plameň protestov hasne

Po minulotýždňovej skúsenosti so zablokovanou dopravou v hlavnom meste už nič nepodcenila nielen polícia, ale ani Dopravný podnik Bratislava. Ten pre Noviny PLUS Tv JOJ ešte v stredu potvrdil, že plánuje aj zmeny na trasách jednotlivých liniek. Napokon sa však protest na Hodžovom námestí pred Prezidentským palácom zaobišiel bez incidentov a blokáda cesty sa demonštrujúcim nepodarila.  

​Podľa politológa protesty zoslabli a budú slabnúť aj naďalej. "Je ich vidieť, ale aj počuť čoraz menej," poznamenal s tým, že problém vidí v tom, že požiadavky sú nejasné až hlúpe. "musia mať jasný program a musia jasne pomenovať čo je ich cieľom," uviedol na margo celej situácie. "V tomto prípade zaznievajú absurdné a hlúpe požiadavky, ktoré nemôžu pritiahnuť väčšiu skupinu ľudí," reagoval politológ s tým, že účasť na takomto proteste by diskreditovali aj opoziční politici.

"Ľudia na týchto protestoch hovoria o očkovaní číre nezmysly a keď požadujú odstúpenie všetkých poslancov tak je to na hrane toho, či pracujú so zdravým rozumom," dodal s tým, že program protestov musí byť postavený na racionálnych požiadavkách. Z tohto zlyhania viní organizátorov protestu. "Buď to nevedia, alebo to nechcú robiť správne," dodal na záver. tým, že na protestujúcich bez politickej podpory čochvíľa zabudneme. 

 

Súvisiace články

Najčítanejšie