Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Ďalší muž cez palubu: Strana Za ľudí sa rúca ďalej. Koalícia sa mala dohodnúť kvôli návšteve pápeža
Zdielať na

Ďalší muž cez palubu: Strana Za ľudí sa rúca ďalej. Koalícia sa mala dohodnúť kvôli návšteve pápeža

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Strana Za ľudí hlási ďalšieho muža cez palubu a koalícia mala uzavrieť zvláštnu dohodu, ktorá súvisí s príchodom pápeža Františka. Spája ich "mafiánska česť", zareagoval politológ Jozef Lenč.

Svoj odchod oznámil Martin Kvetko na svojom profile na sociálnej sieti. "Dnešným dňom, presne rok po straníckom sneme, som sa rozhodol ukončiť moje členstvo v strane Za ľudí. Tým pádom automaticky končím aj ako okresný predseda strany v okrese Revúca," uviedol s tým, že ako tajomník poslaneckého klubu v NR SR po osobnom rozhodnutí skončil už 4. júna.

Dôvodom bola skutočnosť, že za podpredsedu parlamentu nebol zvolený Tomáš Lehotský a následne bola jeho nominácia úplne stiahnutá. "Toto konanie som nepovažoval za férové́, keďže bol predtým Tomáš jednohlasne na tento post navrhnutý́ poslaneckým klubom. Rokovania poslaneckého klubu som sa vtedy osobne zúčastnil," uviedol Kvetko ďalej a dodal, že vystúpiť zo strany je jeho osobné rozhodnutie.

"Je spôsobené́ tým, že som sa už dlhšie nestotožňoval s jej smerovaním, resp. s tým ako strana funguje alebo skôr nefunguje. Rovnako musím povedať, že konflikty a nedemokratické praktiky, ktoré sa medzi vedúcimi predstaviteľmi strany za posledné týždne odohrávali boli pre mňa už len poslednou kvapkou a dopomohli mi k tomuto rozhodnutiu. Aj to sa výrazne odrazilo na vnímaní strany verejnosťou, keďže sa momentálne nachádza hlboko pod hranicou 5 percent," pokračoval a dodal, že ho to osobne veľmi mrzí, pretože bol v strane od jej úplného začiatku.

Rozpadávajúci sa klub?

Kvetko uviedol, že v predvolebnej kampani jej venoval viac než pol roka svojho času, energie a osobného života. "Následne som mal možnosť pracovať ako tajomník v poslaneckom klube v NR SR a za túto príležitosť som nesmierne vďačný, najmä Jurajovi Šeligovi a Janke Žitňanskej, ktorí sa za mňa vždy postavili a tajomníkom som sa mohol stať aj vďaka nim," pokračoval ďalej s tým, že toto bola preňho zatiaľ najväčšia životná skúsenosť a doslova škola politiky, v dennom priamom prenose.

"Nebudem hodnotiť nikoho prácu a nikoho kritizovať. Sám viem, že niektoré veci som aj ja osobne mohol urobiť inak a lepšie, keď sa na to s odstupom času pozerám. To, kde sa dnes strana Za ľudí nachádza, je však podľa mňa obrovská škoda. Stretli sa v nej mimoriadne inteligentní a schopní ľudia, ktorí určite majú miesto na politickej mape Slovenska. Z viac než ročnej skúsenosti si dovolím tvrdiť, že poslanecký klub strany Za ľudí bol síce od začiatku najmenší, no v parlamente patril k tým odborne a politicky najzdatnejším," napísal ďalej a zdôraznil, že obe ministerky si váži, rovnako ako poslaneckých kolegov. "V politike určite plánujem zotrvať. Mám ambíciu pomáhať pri tvorbe a presadzovaní slušnej stredopravej politiky na Slovensku a prepájať podobne hodnotovo zameraných ľudí pod jednou politickou strechou," dodal teraz už extajomník Kvetko.

Koalícia vraj nechce nič podnikať

Podľa našich zdrojov z parlamentných lavíc koalícia uzavrela dohodu, že pokiaľ sa neudeje návšteva pápeža, žiadne zmeny sa diať nebudú. Na to, či by to znamenalo len predlžovanie agónie sme sa spýtali politológa Jozefa Lenča. "Akýkoľvek takýto sľub im nevydrží," poznamenal politológ s tým, že stačí jedno rokovanie vlády, alebo tlačovka Igora Matoviča. "Rovnako si nemyslím, že poslanec Peter Pčolinský prestane bojovať za svojho brata a to spôsobom, akým bojuje, " pokračoval politológ s tým, že ide predovšetkým o spochybňovanie ministra vnútra Mikulca. 

"Koalícii to na jednej strane evidentne nefunguje, ale koalícia stále existuje," poznamenal otvorene s tým, že navzájom sa nešetria ministri, ani poslanci. Ako príklad uviedol poslanca Gyimesiho a jeho útoky na Martina Klusa, ale aj ministra Ivana Korčoka (nom. SaS). "Navzdory silným slovám, ktoré majú či už Pčolinský, alebo Gyimesi, či budúcnosť Za ľudí tá koalícia funguje. Kľúčový hráči, ktorí vlastnia a ovládajú svoje strany ako majitelia, či je to Igor Matovič, Boris Kollár prednostne a Richard Sulík v tesnom závese, tak stále im akási "mafiánska česť" hovorí, že zotrváme," dodal Jozef Lenč na záver. 

 

Súvisiace články

Najčítanejšie