Oblačno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Herák sa mal stiahnuť, dať mu prácu bola chyba. OĽaNO sa bude voličom spovedať samo, tvrdia poslanci a politici
Zdielať na

Herák sa mal stiahnuť, dať mu prácu bola chyba. OĽaNO sa bude voličom spovedať samo, tvrdia poslanci a politici

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Nadšenie vyzerá inak. Poslanci koaličných strán Za ľudí a SaS nie sú z novej pozície poslanca Jána Heráka práve rozradostení. Ako prvý sa kriticky vyjadril Peter Pčolinský zo Sme rodina, ale krok neschvaľujú ani ďalší poslanci Národnej rady či politici mimo parlamentu.

Kritika aj z vlastných radov

Zamestnanie Jána Heráka sa nepozdáva ani poslancovi za hnutie OĽaNO Tomášovi Šudíkovi. "Ja by som pána Heráka zamestnal až v tom čase, keď by boli všetky obvinenia zmätené zo stola a pán Herák by bol čistý," poznamenal Šudík s tým, že on do procesu zasahovať nemôže, lebo nie je členom hnutia. 

Za dobrý krok to nepovažuje ani ďalší poslanec OĽaNO Andrej Stančík. "S takýmto postupom nesúhlasím a túto tému určite otvorím na najbližšom poslaneckom klube," zareagoval pre Noviny PLUS TV JOJ s tým, že tak isto nie je členom hnutia ani jeho vedenia. Napriek tomu zdôraznil, že na svoje otázky bude očakávať odpovede. 

Je to prinajmenšom zvláštne, tvrdí Benčík

​​Krok hnutia OĽaNO, predsedu a ministra financií Igora Matoviča neschvaľuje ani poslanec Za ľudí Ján Benčík. Informácie o pozícii Jána Heráka nemá ani on. Rozhodnutie OĽaNO považuje "prinajmenšom za zvláštne". "Je to zodpovednosť OĽaNO," poznamenal poslanec a bojovník proti fašizmu s tým, že on by takúto pozíciu v situácii exposlanca Heráka určite neprijal. "Ja, ale v jeho situácii nie som," dodal pre Noviny PLUS TV JOJ na záver. 

Nemáte úctu k obetiam, poznamenal Miro Kollár

"Ja by som to tak neurobil," vyjadril sa nezaradený poslanec Miroslav Kollár, ktorý opustil koalíciu pred pár mesiacmi a následne vstúpil do mimoparlamentnej strany Spolu. "Ctím prezumpciu neviny, ale vzdal sa poslaneckého mandátu s ohľadom na tie obvinenia," pokračoval Miroslav Kollár pre Noviny PLUS TV JOJ s tým, že zdôraznil, že na mieste by bolo počkať, kým sa celý prípad nevyšetrí. OĽaNO podľa bývalého koaličníka potvrdilo staré porekadlo komunistov "Jeden je svet a predsa sú dva svety."  Kollár dodal, že uznávajú dvojitý meter. Jeden keď vládnu a druhý, keď sú v opozícii. 

"Pokiaľ by sa tie obvinenia nepotvrdili, tak nech sa páči, nech ho zamestnajú, ale toto považujem za absolútne nevhodné a to najmä voči obetiam," uviedol poslanec NR SR. "Je to signál do spoločnosti, ako OĽaNO pristupuje k sexuálnemu násiliu a jeho obetiam. Pre mňa platí v politike väčšia miera zodpovednosti a opakujem, že hoci rozumiem prezumpcii neviny, tak s ohľadom na tie obvinenia by som si počkal, ako sa to skončí. Naši ľudia fungujú, či je to Smer, alebo OĽaNO," zdôraznil s tým, že nechce paušalizovať, ale v niektorých prípadoch a pri niektorých ľuďoch sa správajú rovnako. 

Problém vidia aj SaS-kári

Predseda finančného výboru Marián Viskupič (SaS) upozornil, že v prípade poslanca Heráka sa bijú dva základné princípy. "Prezumpcia neviny a zároveň princíp, že na nás politikov je úplne prirodzené aplikovať podstatne prísnejšie pravidlá ako na ľudí, ktorí nie sú verejne činní," uviedol pre Noviny PLUS TV JOJ. 

Viskupič zároveň zdôraznil, že mu neprislúcha komentovať čí hodnotiť rozhodnutie hnutia OĽaNO. "Ak by sa podobná situácia týkala mňa, použil by som princíp platný pre politikov - stiahnuť sa z verejného pôsobenia do momentu vyriešenia resp. očistenia mena," pokračoval a ďalej dodal: "Neviem na akej pozícii v hnutí OĽaNO pán Herák aktuálne pôsobí, ale myslím si, že to od voličov neprináša pozitívne body." 

Za šťastný krok to nepovažuje ani ďalší poslanec za SaS Miroslav Žiak. "Určite to nie je správne," uviedol pre Noviny PLUS a priznal, že on by takúto pozíciu neprijal a to napriek tomu, že ctí prezumpciu neviny. "Najvhodnejšie by bolo počkať ako sa prípad vyvinie," dodal s tým, že podozrenia v tomto prípade sa týka mimoriadne citlivej témy. "Je to určite nesprávne a je to na nich," uzavrel. 

Vám sa to páči pán Matovič? Pýta sa Simona Petrík

"Je to absolútne neakceptovateľné." Poznamenala Petrík s tým, že takto si strážiť svojich ľudí za chrbtom je neprístupné ."Keby počkali na vyriešenie obvinení a potom by sa rozhodli ho zamestnať tak prosím," poznamenala členka Progresívneho Slovenska s tým, že toto sú praktiky Smer-SD. "Môj názor je ten, že strana mala počkať na vyšetrenie prípadov a prípadný rozsudok. Tento systém našich ľudí, teplé miestečko a plat je neprijateľný a ja to nechápem,“ dodala ďalej s tým, že jej chýba vyjadrenie Igora Matoviča, ktorý patril k najhlasnejším krikľúňom a teraz jeho hnutie robí to isté. "Rada by som sa spýtala pána Matoviča, či sa mu takéto praktiky páčia, a či takýto krok odobril," dodala na záver.

SITA

 

Súvisiace články

Najčítanejšie