Skoro jasno
14°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Obvinený Čech v Mýtniku 3: Pellegrini bol nervózny, potom projekt začal podporovať
Zdielať na

Obvinený Čech v Mýtniku 3: Pellegrini bol nervózny, potom projekt začal podporovať

BRATISLAVA / Podľa zistení TV JOJ má Národná kriminálna agentúra v preukazovaní rozsiahlej korupcie pri štátnych nákupoch informačných systémov svedkov, ktorí chcú udržať svoje svedectvá v rovine nespochybniteľných svedectiev. Aspoň z časti si ale na svoje "zážitky" pri zneužívaní svojej funkcie musí spomínať už odsúdený a obvinený viceprezident finančnej správy Daniel Čech.

Toho NAKA obvinila pri zaisťovacej akcii Mýtnik 3 spolu s bývalou šéfkou finančnej správy Lenkou Wittenbergerovou či bývalým štátnym tajomníkom ministerstva financií Radkom Kurucom. Kuruc je zaujímavý v tom, že počas vládnutia Smeru sa ako hovorca ministra financií Jána Počiatka dostal až do funckie štátneho tajomníka ministerstva. Ním sa stal, keď rezort po Počiatkovi prevzal Peter Kažimír. 

Ale poďme zatiaľ najskôr k Čechovi. Ten bol viceprezidentom finančnej správy v čase, keď do funkcie správy nominovali Františka Imreczeho. Čech sa mal v polícii orientovať na colnicu. Jeho rodina má silné zázemie v importe čínskeho tovaru do krajiny. Čech však bol prítomný pri dohadovaní zmanipulovaných nákupov informačných technológií, za ktorými stál na strane dodávateľa pre štát bratislavský podnikateľ Michal Suchoba. Ten so štátom mohol nakupovať len pod kontrolou oligarchu Jozefa Brhela, ktorý otváral dvere do obchodovania so štátom tak, ako on určoval. To dnes priznáva obvinený Suchoba a tiež Imrecze, ktorý za štát nákupy zadával, objednával, podpisoval a zariaďoval ich vyplácanie Suchobovej firme Alexis. Len samotné vyšetrovanie v Mýtniku tvrdí, že takto spomínaní obvinení nakúpili po vzájomnej dohode IT technológie za viac ako 43 miliónov eur. 

Pellegrini smutný, Pellegrini spokojný

Už z tohto podnadpisu je možné zistiť, akým spôsobom mal podľa podozrení podozrivý štátny tajomník, ktorého v obvinení odhaľujú spomínané trestne stíhané osoby v top funkciách štátu, vplývať na proces rozbehnutých kšeftov so štátnymi nákupmi. 

Už v skoršom obvinení sa spomína meno "vtedajšieho" štátneho tajomníka, ktorý si mal u Suchobu a Imreczeho vypýtať províziu z pripravovaného nákupu systému Virtuálnej registračnej pokladne. V tom čase na funkcii štátneho tajomníka nebol nik iný ako Peter Pellegrini. To, že pri svedectve hovorí František Imrecze o ňom, je jasné z prezývky, ktorú Imrecze vyšetrovateľom povie. "Pelle Ďakuje" je takmer určite označenie pre dnešného šéfa opozičnej strany Hlas.  Pellegrini sa už pred časom na tieto podozrenia na vlastnej tlačovej vyjadril, že od nikoho nič nepýtal, ani nič nezobral a tvrdenia označil za lož. Lenže teraz je celé Pellegriniho meno uvedené v zápisnici z výsluchu obvineného, spomína ďalší svedok. Je ním obvinený Daniel Čech. 

Ako zistila TV JOJ, pri novom obvinení bývalého viceprezidenta Daniela Čecha, vyšli počas jeho zaistenia v policajnej cele ďalšie závažné skutočnosti smerom k Petrovi Pellegrinimu. 

Čech Pellegriniho najskôr zamlčal, potom radšej priznal. 

Daniel Čech bol obvinený a zadržaný v Mýtniku 4.8. 2021. Zrejme potreboval poradu so svojim advokátom, aby pochopil, že sa opäť dostal do závažnej situácie. Prečo? Ako inak sa dá vysvetliť jeho konanie, ktoré opíšeme práve teraz. Keď Čecha po príchode na výsluch vyšetrovateľ obvinil a hneď vypočul, vo svojej výpovedi bol strohý a zdržanlivý. Až po skončení výsluchu, keď obvineným vyšetrovateľ nechal čas na poradu so svojimi advokátmi, začal Čech prehodnocovať, či si pre seba chce nechať nejaké vážne tajomstvá alebo radšej bude kajúcnikom, ktorý vec nezakrýva a vypovedá o všetkom. A toto sa zrejme stalo. 

Policajná cela mení rozhodnutia zadržaných

Daniel Čech podľa zistení TV JOJ po obvinení zo 4.8. 2021 strávil dve noci v policajnej cele s ostatnými zadržanými a obvinenými. 6.8. 2021 sa rozhodol, že sa k obvineniu z brania úplatkov opäť prizná a ešte povie polícii niečo viac, ako dovtedy. A tu sa Čech otvoril so svojim tajomstvom spojeným s Petrom Pellegrinim polícii takto. Uvádza, že keď sa rozbiehal nákup informačných systémov virtuálnej pokladnice, systém ALLADIN, eKasy a ďalších na finančnej správe, konali sa intenzívne stretnutia na ministerstve financií. Tie viedol vždy vtedajší štátny tajomník ministerstva Peter Pellegrini. Bol to rok 2014. Okrem viceprezidenta finančnej správy a ľudí z úradu, sa na týchto pravidelných stretnutiach zúčastňovali aj zástupcovia ďalších inštitúcií. 

Čech ponúka svedkov z Mincovne Kremnica 

Na týchto stretnutiach so štátnym tajomník Pellegrinim boli aj zástupcovia štátneho podniku Mincovňa Kremnica. Boli tam podľa Čecha preto, lebo mincovňa spolupracovala na tvorbe elektronického systému kontrolných známok. Ak Čech hovorí o Pellegriniho konaní na uvedených stretnutiach pravdu, môžu vyšetrovatelia aj v prostredí mincovne hľadať svedkov, ktorí obvineného Čecha môžu podporiť v prípade, ak budú vypočutí ako svedkovia. Ale o čom Čech hovorí? O správaní sa štátneho tajomníka, ktoré zrejme bolo tak zvláštne, že bolo pre Čecha dôležité o tejto skutočnosti vyšetrovateľom porozprávať, čo vie. 

Pellegrini sa na stretnutiach s predstaviteľmi finančnej správy aj mincovne mal správať veľmi podráždene. Čech to podľa zistení TV JOJ opisuje takto: "Pellegrini na poradách často ostro vystupoval proti finančnej správe aj proti spoločnosti Alexis." Len pripomeňme, že Alexis je firma, ktorá zmanipulované štátne zákazky na IT systémy získavala a uplácala funkcionárov správy vysokými sumami. Patrila tiež obvinenému v Mýtniku Michalovi Suchobovi.

Čech si všimol, že na uvedených poradách Pellegrini spochybňoval Alexis, či je firma schopná také projekty pre štát zrealizovať. Keďže Čech bol priamy človek na finančnej správe vo funkcii viceprezidenta a do kšeftu bol priamo zaangažovaný, o problematickom správaní sa Pellegriniho na poradách informoval svojho šéfa Františka Imreczeho. 

​Imrecze: Viem o tom, onedlho sa Pellegrini vyrieši

Čech polícii aktuálne tvrdí, že keď Františka Imreczeho oboznámil o pochybovačovi Pellegrinim a o tom, aký má postoj k rozbehnutým projektom, Imrecze povedal, že o tom vie a že o chvíľu Pellegriniho problém vyriešia. 

"Po krátkom čase sa rétorika pána Pellegriniho zmenila. Začal podporovať projekt virutálnej registračnej pokladne ako aj ďalšie projekty firmy Alexis s.r.o. Pýtal som sa Imreczeho, ako to zariadil. Konkrétne priamo mi to nepovedal, ale naznačil mi, že museli pánovi Pellegrinimu poskytnúť finančné prostriedky," uviedol podľa zistení TV JOJ Čech vo svojej výpovedi.

Už sme spomenuli, že Peter Pellegrini po prevalení informácií, že za virtuálnu registračnú pokladnicu mal od podnikateľa Suchobu cez veľkopodnikateľa Výboha získať 150 tisíc eur to verejne označil za lož a vyhlásil, že od nikoho nič nepýtal, ani nedostal. To bola ale jeho reakcia pred týmto svedeckým tvrdením znovuobvineného Daniela Čecha. V čase tlačovky, kedy Pellegrini obvinenia odmietal, na polícii vypovedal hlavný obvinený v prípade Mýtnik, exprezident finančnej správy František Imrecze. 

Imrecze začal o svojom skorumpovaní Suchobom hovoriť len nedávno, naopak samotný Michal Suchoba začal s políciou spolupracovať takmer okamžite, ako NAKA obvinila prvých aktérov megakorupčného prípadu s označením Mýtnik. Daniel Čech sa k svedkom pridáva až teraz. A vyšetrovatelia musia jeho závažné informácie, ktoré na adresu terajšieho šéfa strany Hlas uvádza, preveriť. 

Pri Čechovi je problém účelovosť svedectva

Pri Danielovi Čechovi ale musíme spomenúť dva základné fakty, ktoré v tomto prípade vyšetrujúce orgány musia dôsledne skúmať. Ide totiž o obvineného, ktorý okrem prípadu Mýtnik bol obvineným aj v prípade korupcie top funkcionárov polície, označenom ako Judáš. Keďže sa rozhodol k vlastnej korupcii priznať, už v apríli tohto roka mu súd schválil dohodu s prokurátorom a aktuálne je právoplatne vo výkone podmienečného trestu. 

Daniel Čech: Kajúcnik, ktorý berie dohody s OČTK a nepriznáva všetko

Vyšetrovacie orgány očakávajú, že spolupracujúci obvinený, keď sa rozhodne o svojej trestnej činnosti vypovedať všetko, tak takzvaný kajúcnik o svojej trestnej činnosti aj všetko rozpovie tak, že nič nezamlčí a jeho priznanie bude len pravdivé. Aj preto je nutné takéto zištné konanie obvineného dôsledne preverovať, verifikovať a podporiť aj ďalšími nevyhnutnými dôkazmi.

Pri Čechovi je zaujímavé práve to, že, hoci sa priznáva k tomu, ako bol korumpovaný, v tomto prípade Mýtnik podnikateľom Suchobom mastnými úplatkami, o príbehu s Pellegrinim a jeho uplatením Suchobom cez Imreczeho polícii ani dozorovému prokurátorovi v Mýtniku nič nepovedal. Nechal si to pre seba až do chvíle, keď ho NAKA opäť obvinila v tretej časti Mýtnika a opäť mu reálne hrozilo, že skončí vo väzbe. Čechov príbeh, ktorý zosilňuje podozrenia na terajšieho šéfa strany HLAS a smeruje ho ku závažnému zločinu prijímania úplatku, sa pre Čechove doterajšie mlčanie javí ako tendenčné aj účelové. Svedectvo o Pellegrinim Čech vydal polícii až po dvoch nociach prebdených v zadržiavacej cele. Až po tom, ako sa poradil s advokátom, ktorému sa zrejme takéto prekvapivé znovu obvinenie a zadržanie kajúcnika nepozdávalo a považoval ho nepochybne za niečo, s čím ako obhajca spolupracujúceho nepočítal.

K účelovosti pri Čechovi prispieva skutočnosť, že svedectvo obvinený podal vyšetrovateľom pár hodín pred tým, ako už bolo jasné, že aj naňho podáva vyšetrovateľ prokurátorovi návrh na väzobne stíhanie. O väzbe sudca pre prípravné konanie Rastislav Stieranka rozhodoval pre štyroch obvinených v Mýtniku 3 už v sobotu 7.8.2021.

Napriek tomu, že Čech s priznaním sa k ďalšiemu megaúplatku, pre ktorý je znovu obvinený váhal, rovnako aj s príbehom o Pellegriniho korupcii, pre prokurátora jeho výsluch tesne pred rozhodovaním zabral. Daniel Čech bol jediným zo štyroch obvinených, ktorých v sobotu polícia eskortovala na konanie o vzatí do väzby na Špecializovaný trestný sud do Pezinka. V jeho prípade podaný návrh na vzatie do väzby vzal prokurátor pred sudcom späť.

Súvisiace články

Najčítanejšie