Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Obvinený Čech: Dostal som od Imreczeho úplatok 200 tisíc na nové začiatky
Zdielať na

Obvinený Čech: Dostal som od Imreczeho úplatok 200 tisíc na nové začiatky

BRATISLAVA / Podľa zistení TV JOJ znovu obvinený viceprezident finančnej správy Daniel Čech po minulotýždňovom zadržaní políciou priznal, že dostal od Františka Imrezceho úplatok v sume 200 tisíc eur. Podľa Čecha to bolo od Imreczeho poďakovanie za to, ako postupoval pri zmanipulovaných nákupoch informačných systémov pre finančnú správu, ktoré nakúpil štát od bratislavského podnikateľa Michala Suchobu a firmy Alexis.

Dvesto tisíc Čechovi podľa zistení TV JOJ odovzdal František Imrecze po tom, ako obvinený Čech odišiel z Finančnej správy v lete 2016. Čech sa v tom čase dostal do konfliktu s Imreczem pre vtedajšieho ministra financií Petra Kažimíra. Kažimír mal tlačiť na Imreczeho, že Čech musí odísť z funkcie. Imrecze, hoci bol s Čechom priateľ, sa údajne stotožnil s Kažimírom, čo Čech považoval za krivdu, že ho hodili cez palubu a podal žiadosť o rozviazanie pracovného pomeru.

Na jeseň 2016 Imrecze požiadal podnikateľa Suchobu o to, aby Čecha nenechali len tak, a aby mu vyplatili sumu 200 tisíc eur. Čech sa podľa Imreczeho totiž významne zaslúžil o to, že Suchobova firma Alexis dodala štátu informačné technológie pre zlepšenie výberu daní v sume 15 miliónov eur a preto chcel, aby mu Suchoba dodatočne vyplatil odmenu z ich spoločného kšeftu. Tých 200-tisíc podľa Imreczeho predstavovalo 1,5 % z 15 miliónovej zákazky, s čím Suchoba súhlasil. Keď Čech už z úradu odišiel, Imrecze ho sám vyhľadal. O tom, že dostane peniaze vraj nevedel, pri stretnutí mu Imrecze dal do auta krabicu od športových tenisiek s tým, že v nej má darček a niečo na rozbeh a nový začiatok mimo Finančnej správy. V deň tohto úplatku Imrecze povedal Čechovi, že už ho v úrade vidieť nechce, že sa správal ako nezrelé decko, a preto bude najlepšie, keď každý pôjde vlastnou cestou.

O 200 tisícoch svedčí Imrecze aj Suchoba

To, že sa Čech polícii rozhodol priznať k tomu, že dostal po odchode z úradu na “rozlúčku” a nový rozbeh 200 tisíc eur, nebola Čechova vlastná aktivita. O tom, ako vznikol nápad pri odchode ešte takto podplatiť viceprezidenta finančnej správy, vypovedá priamo František Imrecze aj stíhaný podnikateľ Michal Suchoba. Dôkazná situácia na Čecha je zrejme tak silná, že Čech nemá inú možnosť, ako aj teraz začať na objasnení, aj svojej trestnej činnosti a spolupracovať s vyšetrovacími orgánmi.

Po obvinený v Mýtniku 3 sú na slobode stíhaní Michal Suchoba a František Imrecze, ktorí úplatky dávali a tiež Daniel Čech a ostatní spoluobvinení, ktorých dvojica Suchoba - Imrecze podplácala. Napriek silnejúcim podozreniam aj v súvislosti s údajnou korupciou smerom k vtedajšiemu ministrovi financií a k štátnemu tajomníkovi ministerstva financií, NAKA stále nevypočula ani Petra Pellegriniho, ani Petra Kažimíra. Kažimír nedávno k uvádzaným podozreniam poslal sprostredkovane cez komunikačný odbor Národnej banky Slovenska pre TV JOJ nasledovné stanovisko: "Guvernér sa nedopustil žiadneho protiprávneho konania. Nemôže a nebude komentovať akékoľvek veci týkajúce sa procesu vyšetrovania čohokoľvek a kohokoľvek.“

Peter Pellegrini na všetky podozrenia z údajnej korupcie zo strany podnikateľa Suchobu a firmy Alexis nedávno uviedol, že nikdy nič od nikoho nežiadal ani nepýtal, je to lož.

Najčítanejšie