Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Boris Kollár prelieva štátne peniaze do svojej firmy a do politiky prišiel zbohatnúť, reagujú odborníci
Zdielať na

Boris Kollár prelieva štátne peniaze do svojej firmy a do politiky prišiel zbohatnúť, reagujú odborníci

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Podnikavý duch Borisa Kollára sa nezaprel ani v straníckej politike. Líder koaličného hnutia Sme rodina nakúpil nehnuteľnosti za stranícke peniaze od svojej vlastnej firmy. Využil na to aj príspevok od štátu za voľby. Podľa odborníkov je príkladom človeka, ktorý do politiky prišiel zbohatnúť.

Informáciu o posledných podnikateľských aktivitách Borisa Kollára priniesol denník Sme, ktorý uviedol, že osempercentný výsledok Sme rodina zaistil hnutiu štátny príspevok 7,2 milióna. "Časť z neho sa hnutie rozhodlo investovať na realitnom trhu. Nakupuje nehnuteľnosti od firmy Goimpex Bratislava, v ktorej je Kollár jediným akcionárom. Riaditeľ Transparency International Slovensko Michal Piško tvrdí, že je to obchádzanie účelu tohto príspevku a celé to pôsobí ako záchrana Kollárovho biznisu," uviedlo Sme v článku aj s tým, že Boris Kollár tieto informácie poprel, pričom zdôraznil, že mu ide len o budúcnosť hnutia a o to, aby mohla mať strana zisk z komerčného nájmu spomínaných nehnuteľností. 

"Boris Kollár prelieva stranícke peniaze," zareagoval pre Noviny PLUS politológ Radoslav Štefančík s tým, že takýto prístup lídra hnutia ho neprekvapuje a jednoducho presúva peniaze zo straníckej kasy do tej svojej. "Samozrejme, že to v poriadku nie je, pretože financie získané zo štátneho príspevku a teda z verejných zdrojov by mali byť využité na niečo úplne iné," poznamenal s tým, že čerpať by ho mali stranícke štruktúry, ale použitý by mohol byť aj na vzdelávanie a zlepšovanie členov hnutia Sme rodina.  "V klasických demokraciách majú politické strany určité funkcie. Bohužiaľ u nás fungujú mnohé strany ako s.r.o.  a to v prípade Borisa Kollára, ale aj Igora Matoviča," dodal Štefančík a poznamenal, že ak neprišlo zbohatnúť celé hnutie Sme rodina, tak Boris Kollár prišiel do politiky zbohatnúť určite. 

Na to, že politické strany na Slovensku fungujú ako firmy upozornil aj ďalší politológ Jozef Lenč. "Tak, ako do politiky prišiel a prečo do politiky prišiel, tak sa v nej aj správa," uviedol na margo nákupov nehnuteľností Borisa Kollára a poznamenal, že podnikateľský duch z ranných 90-tych rokov predsedu hnutia Sme rodina neopúšťa ani dnes. "Tak, ako vtedy využíval medzierky v zákonoch, tak smerom k legislatíve pristupuje aj dnes," zhodnotil s tým, že ostatní členovia hnutia, ktorí by mali dohliadať na to, čo ich predseda robí stoja a ako poslušní zamestnanci nič nerobia.

Súvisiace články

Najčítanejšie