Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Výzvy na odchod guvernéra NBS Petra Kažimíra sa množia. Pýtajte sa naňho Pellegriniho, odkazuje Fico
Zdielať na

Výzvy na odchod guvernéra NBS Petra Kažimíra sa množia. Pýtajte sa naňho Pellegriniho, odkazuje Fico

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Hnutie OĽaNO a Juraj Šeliga (Za ľudí) vyzvali exministra financií za Smer-SD a aktuálneho guvernéra Národnej banky Slovenska Petra Kažimíra na odchod. Dôvodom sú svedectvá v prípadoch korupčných káuz. Robert Fico odkazuje, že Peter Kažimír bol človekom Petra Pellegriniho a všetky otázky majú byť smerované naňho. V našej relácii Analýzy Na hrane sa za Petra Kažimíra postavil Matúš Šutaj Eštok.

Bude postoj koalície jednotný? Zatiaľ čo časť vyzvala exministra financií na odstúpenie, Peter Pčolinský zo Sme rodina pre Noviny PLUS TV JOJ povedal, že sa k téme vyjadria až keď to bude na stole. 
Podľa expodpredsedu Národnej rady a podpredsedu Za ľudí Juraja Šeligu sa Peter Kažimír tvári, že sa ho vyšetrovanie úplatkov v súvislosti so zavedením eKasy netýka. Na svojom oficiálnom profile na sociálnej sieti zdôraznil, že opak je pravdou a pripomenul, že Peter Kažimír bol v tom čase minister financií.

Podľa Šeligu bol zodpovedný za zavedenie eKasy a preto exministra za Smer-SD vyzval, aby odpovedal verejnosti na otázky: "Vedeli ste, že sa pri eKasa berú úplatky? Boli ste vypovedať na polícii? Aký je váš vzťah s pánmi Brhelom, Suchobom a Čechom? Prečo ste kúpili vilu o 240-tisíc eur lacnejšie, ako ju kúpila firma pána Slahučku o ktorom sa píše, že mal vybavovať úplatky? Ak ste o tom nevedeli, ako je možné, že Imrecze a spol. vypovedajú opak?" Podľa Šeligu v tomto smere jednoduchá logika nepustí a Peter Kažimír to podľa mladého politika buď vedel a tieto praktiky kryl, alebo o tom ako minister, vedieť mal. "Ak odpovedať nechcete, tak odstúpte z postu guvernéra NBS!" uzavrel svoj príspevok. 

Odchod žiada aj hnutie OĽaNO

Radikálne sa k téme postavilo aj hnutie OĽaNO. V tlačovej správe uviedli, že bývalí funkcionári v posledných mesiacoch rozsiahlo vypovedajú o korupcii na Ministerstve financií a Finančnej správe. "Je načase, aby sa človek, ktorý toto ministerstvo v tom čase riadil, postavil k týmto priznaniam čelom a vyvodil politickú zodpovednosť. Je to súčasný guvernér Národnej banky Slovenska Peter Kažimír," povedal predseda hospodárskeho a člen finančného výboru parlamentu, poslanec Peter Kremský (OĽaNO).

Hnutie zdôraznilo, že Peter Kažimír bol v rokoch 2012 až 2019 ministrom financií SR v dvoch vládach Róberta Fica, ako aj vo vláde Petra Pellegriniho. Zároveň bol v rokoch 2010 až 2019 podpredsedom strany Smer-SD. OĽaNO zdôraznilo, že funkcionári Finančnej správy ako Ľudovít Makó, František Imrecze, Daniel Čech, Lenka Wittenbergerová, alebo vtedajší štátny tajomník Ministerstva financií Radko Kuruc boli jeho nominanti, ktorých do funkcií navrhoval a schvaľoval.

„Peter Kažimír je dlhoročný politik SMERu a podľa mediálnych informácií aj blízky človek obvineného oligarchu Jozefa Brhela. Otázky vyvolávajú informácie o jeho luxusných nehnuteľnostiach, na ktorých hodnotu si zo svojho platu nemohol zarobiť. Z úplatkov sú obvinení aj ľudia, ktorí mu ich roky prenajímali a nakoniec predali pod trhovú cenu,“ poznamenal poslanec Kremský, že na Slovensku podľa neho máme guvernéra, ktorý je podozrivý, že ako minister roky toleroval, kryl, alebo dokonca podporoval obrovskú korupciu o ktorej nemohol nevedieť. Zázračne pritom zbohatol a len slepý môže nevidieť medzi tým súvis. Je čas, aby sa k tomu jasne vyjadril a vyvodil politickú zodpovednosť. 

„Pred podozreniami z korupcie si nikdy nebudem zatvárať oči. Vyzývam Petra Kažimíra, aby sa do konca augusta vzdal svojho postu. Ak tak neurobí, na najbližšom zasadnutí parlamentného Výboru pre financie a rozpočet, ktorého som členom, podám návrh na prijatie uznesenia, ktorým vládu vyzveme na jeho odvolanie,“ doplnil Peter Kremský.

Pýtajte sa Pellegriniho, odkazuje Fico

Podľa predsedu strany Smer-SD Roberta Fica sa na Kažimíra pýtať jeho strany netreba. "Všetky otázky týkajúce sa Guvernéra NBS Petra Kažimíra patria Petrovi Pellegrinimu, lebo títo dvaja páni boli hlavní zosnovatelia zrady v SMERe," uviedol v príspevku na sociálnej sieti. Fico však zároveň dodal, že Kažimíra cez palubu hádzať nemieni.
"To ale nebráni strane SMER - SD skonštatovať, že považuje všetky obvinenia voči Petrovi Kažimírovi za vymyslené s jediným cieľom - zbaviť Petra  Kažimíra funkcie guvernéra NBS a dosadiť tam Ivana Mikloša, ktorý sa bez hanby do tejto funkcie tlačí ako slon do drogérie," napísal Fico s tým, že je to ten istý scenár, ako vymyslené obvinenie Dušana Kováčika s cieľom posadiť na jeho stoličku právoplatne odsúdeného páchateľa Daniela Lipšica.
"Odporúčame poslancovi Kremskému, aby výzvu na odstúpenie adresoval ministrovi Mikulcovi, ktorého podozrenia z korupcie sú podopreté dôveryhodnými svedkami, na rozdiel od nájomných udavačov," dodal na záver.

​Kažimír má podporu Šutaj Eštoka

V relácii Analýzy Na hrane sa za vyvodenie politickej zodpovednosti postavil poslanec Juraj Krúpa (OĽaNO), ktorý sa oprel o dvojitý meter. Argumentoval tým, že opozícia na jednej strane žiada odstúpenie Petra Kovaříka a následne nesúhlasí s výzvou na odstúpenie Kažimíra. "Určite by to mal zvážiť," reagoval Krúpa s tým, že veci sa valia a vyšetrovanie je ešte stále na začiatku. "Budeme sa o tom baviť na klube, ale nevidím dôvod to nepodporiť," povedal na margo výzvy OĽaNO na odstúpenie.
"Kajúcnikom už neverí nikto," reagoval poslanec Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) s tým, že Kažimír zastáva post guvernéra NBS najlepšie ako vie a v minulosti bol niekoľkokrát najlepším ministrom financií. "Pán Kažimír má moju absolútnu dôveru," dodal Šutaj Eštok na záver. 

Súvisiace články

Najčítanejšie