Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Na list Santusovej už reagujú politici aj poslanci. Podľa Kaliňáka sú výroky aktuálneho vedenia na smiech
Zdielať na

Na list Santusovej už reagujú politici aj poslanci. Podľa Kaliňáka sú výroky aktuálneho vedenia na smiech

BRATISLAVA / List odvolanej vyšetrovateľky policajnej inšpekcie okrem TV JOJ zverejnil aj podpredseda brannobezpečnostného výboru Národnej rady a predseda poslaneckého klubu Sme rodina Peter Pčolinský. Na tvrdenia v liste už reagoval aj policajný prezident Kovařík, ale aj ďalší poslanci, policajný funkcionár, minister vnútra, ale aj exminister za Smer-SD Robert Kaliňák.

Peter Pčolinský zverejnil predmetný list, ktorý obdržala aj TV JOJ na svojom profile na sociálnej sieti. "Včera mi bol doručený list, ako aj ďalším ústavným činiteľom, popisujúci praktiky vedenia polície. Názor si urobte sami," uviedol s tým, že list vo svojom príspevku zverejnil v celom rozsahu. Juraj Krúpa sa pre Noviny PLUS TV JOJ vyjadril, že obsah listu zatiaľ komentovať nebude a počká na tlačovú konferenciu policajného prezidenta Petra Kovaříka. Rovnaký postup nám potvrdil aj poslanec Peter Pčolinský. 

Santusová tvrdí, že policajný prezident zavádza

"Úvodom chcem poznamenať, že všetky svoje služobné povinnosti sme ako špecializovaný vyšetrovací tím, teda ja ako vedúca uvedeného tímu a všetci v tom čase mnou vedení členovia tímu, ktorými boli príslušníci Policajného zboru služobne zaradení na Úrade inšpekčnej služby, ako aj príslušníci Policajného zboru služobne zaradení na Národnej kriminálnej agentúre Prezídia Policajného zboru, vykonávali výlučne v súlade so zákonom a v jeho medziach," napísala odvolaná šéfka tímu, ktorý označili aj za antitím a mal vyšetrovať podozrenia v súvislosti s vyšetrovaním Naka. Santusová obvinila prezidenta policajného zboru aj z toho, že manipuloval vyšetrovanie a ministra vnútra aj z toho, že vyšetrovací tím Očistca má byť protežovaný. 

Santusová obvinila prezidenta policajného zboru aj z toho, že manipuloval vyšetrovanie a ministra vnútra aj z toho, že vyšetrovací tím Očistca má byť protežovaný. Exšéfka vyšetrovacieho tímu úradu policajnej inšpekcie sa v liste odvolala aj na skutočnosť, že ministra vnútra mali k riešeniu situácie motivovať novinári, ktorí mu volali v skorých ranných hodinách. Na nezrovnalosť v tomto tvrdení upozornil náš kolega Rastislav Striško. 

"Minister nás vo svojom stanovisku označil za novinárov, ktorí mali priamy vplyv na jeho nasledujúce konanie, kedy mal dať preveriť, čo sa deje pred budovou inšpekcie. Preto sa pýtam, ktorý novinár mal na ministra taký vplyv, že mu skoro ráno dokáže zavolať a minister hneď koná? On vstúpi svojím zásahom do konania vyšetrovacieho tímu," poznamenal Rastislav Striško, ktorý sa v daný deň pred približne troma týždňami nachádzal pred budovou Úradu policajnej inšpekcie. Vyjadril sa, že nikto z novinárov, ktorí boli na mieste ministrovi vnútra nevolal. 

​Kovařík sa bráni nedostatočnými informáciami, reaguje aj ÚIS a vnútro

Verejné obviňovanie, že zmaril zásah vyšetrovacieho tímu Peter Kovařík odmieta. "Niekedy v sobotu začali na internete kolovať informácie o zásahu proti štrnástim vyšetrovateľom NAKA, proti špeciálnemu prokurátorovi a proti ďalším prokurátorom špeciálnej prokuratúry. Tieto informácie som preveroval," uviedol Kovařík na tlačovej konferencii. 

Zároveň sa vyjadril, že keď mu zavolal minister vnútra Roman Mikulec (OĽaNO) s informáciou, že sa pred Úradom inšpekčnej služby majú nachádzať príslušníci zásahovej jednotky, vydal pokyn na zastavenie akcie. Kovařík dostal informáciu, že zásah vykonáva zásahová jednotka z Bratislavy, ktorá sa ale nepotvrdila. Následne dostal informáciu, že zasahuje jednotka zo Sobraniec, ktorú o zásah požiadala neoprávnená osoba a zásah bol schválený vedúcim oddelenia vyšetrovania, ktorý na to nemá oprávnenie.

„Absolútne a kategoricky odmietam tvrdenia o nasadení obrazovo-zvukových prostriedkov na sledovanie vyšetrovateľky Santusovej. Tieto tvrdenia sa nezakladajú na pravde,"  reagoval dočasne poverený riaditeľ ÚIS Peter Scholtz a dodal, že vzhľadom na to, že postupy vyšetrovateľky vyvolali množstvo otáznikov v rovine zákonnosti a dodržiavania interných postupov, dočasne povereným riaditeľom Úradu inšpekčnej služby bol prijatý súbor opatrení vrátane osobného pohovoru a žiadosti o vyšetrenie na polygrafe. "Všetky informácie bude možné komplexne vyhodnotiť až po absolvovaní polygrafu vyšetrovateľkou Santusovou. Doteraz sa tak neudialo z dôvodu prekážok na jej strane," uviedol v stanovisku. 

„Súčasnému poverenému riaditeľovi Úradu inšpekčnej služby dôverujem. Ide o prípad, ktorý ako manažér musí vyriešiť on sám. Verím, že každý jeden krok a rozhodnutie, ktoré prijme, bude morálne, eticky správne a samozrejme zákonné. Do jeho odborných rozhodnutí nemienim zasahovať a rešpektujem ich," poznamenal minister vnútra a pokračoval, že musí dodať, že je mimoriadne zarážajúce, že pani vyšetrovateľka prenáša celú vec do politickej roviny a píše politikom namiesto toho, aby prispela k objasneniu celej situácie svojou súčinnosťou v rámci interných postupov. "Tých, ktoré mimochodom sama porušovala, keď obchádzala svojich nadriadených. Navyše nepovažujem za prípustné, aby policajt takýmto spôsobom spochybňoval vedenie rezortu vnútra a Policajného zboru," vyjadril sa Roman Mikulec s tým, že vyšetrovatelia špecializovaných tímov NAKA sú dlhodobo v ostro sledovaných prípadoch napádaní mediálne a politicky. Napriek tomu, podľa ministra vnútra vždy postupovali v zmysle trestného poriadku a nikdy sa neuchýlili k medializácii informácii a nehľadali politickú pomoc a podporu. 

​Mikulec poznamenal, že pani Santusová sa obracia na politikov namiesto toho, aby využila na to určený postup a obrátila sa na nadriadeného. "Zásadne sa ohradzujem voči tvrdeniam p. Santusovej, ktorá hovorí, že robím rozdiely v zabezpečení jednotlivých tímov, je to nielen lož, ale aj mimoriadna drzosť. Tím, ktorého bola vedúcou, zriaďoval ešte bývalý riaditeľ Úradu inšpekčnej služby pán Szabó a to aj s adekvátnym zabezpečením. Osobne ma ubezpečil, že majú všetko potrebné materiálno-technické zabezpečenie. Nikdy som nedostal žiadnu požiadavku od riaditeľa ÚIS, aby som zo svojej úrovne riešil materiálne a iné zabezpečenie tímu," uviedol minister vnútra, ktorého sa bude opozícia znova pokúšať odvolať už na septembrovej schôdzi Národnej rady. 

"Pýtam sa teda, kto tu teda je náchylný riešiť veci podľa politickej objednávky? Jedna strana neinformuje politikov, nesťažuje sa a druhá strana zase koná presne opačne. Napriek tomu, že by mala ísť vysvetliť informácie a vyvrátiť pochybnosti. Ak by boli na polygrafe vyvrátené, potom by bolo na mieste v prípade ďalších tlakov hovoriť o zvláštnych a nečestných praktikách vysokých policajných funkcionárov. To by ale nemohli byť prekážky na strane vyšetrovateľky, ktorá momentálne koná presne opačne,“ dodal na záver. 

Čo na to brannobezpečnostný výbor?

Predseda brannobezpečnostného výboru Juraj Krúpa (OĽaNO)  sa pre Noviny PLUS TV JOJ vyjadril, že situáciu zatiaľ komentovať nebude. "Áno, pozrel som si tlačovku, prečítam si list pani Santusovej, veci vyhodnotím a keď si ich vyhodnotím, tak spravím rozhodnutie," reagoval Krúpa s tým, že si všetky veci potrebuje preveriť a zanalyzovať, pretože konať unáhlene by nebolo na mieste. 

Iný pohľad na vec má podpredseda toho istého výboru Národnej rady za Sme rodina Peter Pčolinský, ktorý sa v rozhovore pre Noviny PLUS vyjadril, že ho prezident policajného zboru nepresvedčil a je toho názoru, že nejde o vojnu policajtov, ale o to, že jeden tím sa snaží pozametať stopy, ktoré k nemu vedú. 

​O stanovisko sme požiadali aj expodpredsedu Národnej rady Juraja Šeligu zo strany Za ľudí, ktorý inicioval zvolanie výboru pre pochybenie polície na protestoch. Správu budeme o jeho stanovisko aktualizovať. 

Nezrovnalosti vidí aj exminister vnútra

Podľa exministra vnútra Roberta Kaliňáka sú extrémne neštandardné opatrenia dočasného riaditeľa inšpekčnej služby. "To je vec, ktorá keby sa udiala kedykoľvek v minulosti, tak by titulky novín vyšli biele. Je to priamy zásah do vyšetrovania, čo si v minulosti nikdy nikto nedovolil," vyjadril sa exminister vnútra Robert Kaliňák pre Noviny PLUS TV JOJ. "Zastavenie akcie tohto typu, k tomu sa ani nemusíme vyjadrovať. Dnes sa podľa mňa aj priznal, že to zastavil preto, lebo nevedel, koho idú zobrať," povedal Kaliňák s tým, že vyšetrovateľovi je nadriadený len prokurátor a nikto iný mu do toho nemôže vstúpiť.

"Neviem v čom bol problém, keď teraz bol zásah proti skupine takáčovcov a prečo museli brať policajtov zo Sobraniec," pokračoval exminister vnútra s tým, že všetky ostatné zásahové jednotky mali problém, že s nimi spolupracovať nesmeli a dodal, že podľa neho ide o slepotu. "Zrejme si nevšimli, že je právoplatne odsúdený kajúcnik, ktorý sa priznal, že zaňho výpoveď napísal vyšetrovateľ," povedal Kaliňák a dodal, že z dnešného vývoja je šokovaný a prezident policajného zboru zrejme ešte žije v dovolenkovej realite.

Podľa exministra vnútra nie je prekvapením, že po Santusovej nechcel nikto prípad prebrať a na rozviazané ruky treba v tomto prípade zabudnúť. "Sú na smiech a neverí tomu už ani štvorročné dieťa," povedal Kaliňák a zdôraznil, že manipulovanie výpovedí už bolo potvrdené a zarážajúce je to, že aktuálne sú na úteku nie obvinení, ale svedkovia. "Sú to vyfabrikované politické procesy, lebo ak by neboli, nemali by sa čoho báť," dodal bývalý šéf rezortu vnútra. 

Najčítanejšie