Zatiahnuté
11°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Odborník na zahraničnú politiku Valášek: Taliban je pri moci, s centrálnou vládou je koniec
Zdielať na

Odborník na zahraničnú politiku Valášek: Taliban je pri moci, s centrálnou vládou je koniec

BRATISLAVA / Talibanu sa podarilo prevziať kontrolu v Afganistane za týždeň. Odborník na zahraničie Tomáš Valášek potvrdil, že Slovensko má povinnosť pomôcť ľuďom, ktorí pomáhali našim zložkám. Spolupracovníkov so spojencami, ale aj vzdelané ženy čaká aktuálne najhorší osud.

Taliban za posledný týždeň ovládol väčšinu územia Afganistanu a dnes sa mu podarilo prevziať kontrolu aj nad Kábulom. ​​Odchod vojsk oznámili Spojené štáty už pred niekoľkými týždňami. Tomáš Valášek pre Noviny PLUS TV JOJ zdôraznil, že misia trvala 20 rokov a stála nemalé finančné prostriedky. Podľa experta na zahraničie nemôže byť ani reči o tom, že by USA ustupovali Talibanu.

Najdlhšia misia v histórii USA je neúspešná

Na ďalší vývoj sme sa opýtali Tomáša Valáška, slovenského diplomata a politika, ktorý v rokoch 2013 až 2017 pôsobil ako veľvyslanec na Stálej delegácii Slovenska pri NATO v Bruseli. "Američania odišli z krajiny, už je tomu niekoľko týždňov. Dúfali, že armáda, ktorú 20 rokov budovali, vydrží dlhšie a bude schopná bojovať. Ukazuje sa, že to bol domček na hlinených nohách," vyhodnotil odborník, ktorý je členom mimoparlamentnej strany Progresívne Slovensko. "Napriek obrovským investíciám či finančným, či ľudským a z príčin, ktoré sa ešte budú skúmať," uviedol s tým, že za neschopnosťou armády sa môže skrývať nielen korupcia, ale aj nedostatok morálky.  

Americké vojská sa podľa Valáška nerozhodli Afganistan opustiť predčasne, pretože toto bol najdlhší konflikt v histórii 200 ročnej krajiny. "Určite nemali nikde vo svete takto dlhú vojenskú akciu," pripomenul a zdôraznil, že okrem Vietnamu neinvestovali nikde také značné finančné prostriedky. "Koľko to ešte malo trvať rokov? 20? 30? V tomto Joe Bidenovi rozumiem," spresnil Valášek s tým, že 20 rokov je dosť a zrejme sa niekde stala chyba. "Otázkou je, čo zlyhalo pri exekúcii," poznamenal odborník. 

Centrálna vláda skončila

Tomáš Valášek potvrdil, že to, že by centrálna vláda v Afganistane zvládla Taliban je dnes úplne bez šance. "Platí hybnosť. To, že jednej strane ide karta, výrazne demoralizuje druhú stranu konfliktu," spresnil Valášek, ktorý priznal, že aktuálne všetko vychádza v prospech Talibanu. "Ani teoreticky si nedokážem predstaviť, ako by to afganská armáda mohla zvrátiť," uviedol pre Noviny PLUS TV JOJ. 

Ďalší priebeh je podľa experta na obranu a bezpečnosť ťažké predpokladať. "Záleží to od toho, ako sa bude Taliban správať v momente, keď bude mať kontrolu nad väčšinou krajiny, čo sa mi zdá byť neodvrátiteľné. Budú utekať ľudia, ktorí robili pre spojenecké vojská, ale aj pre medzinárodné mimovládne organizácie. Budú utekať vzdelané ženy, ktoré sa budú báť o svoj holý život," poznamenal Valášek s tým, že v tomto prípade pôjde o tisíce a nie o milióny ľudí. Rozhodujúca bude aj nálada ľudí voči súčasnej vláde. "Loajalita však nie je veľká a ľudia nebudú utekať zo smútku za vládou, za ktorú nie sú ochotní bojovať," dodal s tým, že utekať budú špecifické skupiny obyvateľstva a to najmä vzdelaní ľudia, ženy, ale aj tlmočníci. 

Našou povinnosťou je pomôcť, reaguje odborník

Podľa Valáška sa zachováme tak, ako ďalšie krajiny, ktoré pomáhajúcim domácim umožnia emigrovať, a tak im zaručia bezpečnosť a ochránia životy. "Otázka nie je, ako by sme sa mali k situácii postaviť. Viem, že nejaké rozhodnutia už sú prijaté, hoci neviem či sú oficiálne. Ľudí, ktorí pracovali priamo pre slovenské vojenské misie, ale aj diplomatov a zodpovednosť ideme prevziať aj za ľudí, ktorí pracovali priamo pre aparát. Týmto ľuďom umožníme presídlenie buď k nám, alebo do inej krajiny Európskej únie," poznamenal s tým, že Slovensko sa zachová tak, ako je to správne, ľudské a etické. "Nechať ich na pospas Talibanu by nebolo ľudské," uzavrel Valášek s tým, že hovoríme o desiatkach ľudí. 

Súvisiace články

Najčítanejšie