Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Týždeň v politike: Článkom medzi Výbohom a Ficom by mohol byť Peter Pellegrini, hodnotí Štefančík
Zdielať na

Týždeň v politike: Článkom medzi Výbohom a Ficom by mohol byť Peter Pellegrini, hodnotí Štefančík

Archívna reportáž. Kolega Rastislav Striško vysvetľuje kauzu Mýtnik

BRATISLAVA / Uplynulý politický týždeň priniesol opäť veľa zmien. Podľa politológa Radoslava Štefančíka je zásadných momentov hneď niekoľko. Okrem medzinárodného zatykača, odborníka oslovilo aj víťazstvo ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského.

Medzinárodný zatykač na Miroslava Výboha

Politológ Ekonomickej univerzity Radoslav Štefančík považuje medzinárodný zatykač za najzásadnejšiu politickú udalosť uplynulého týždňa. "Dlho sa hovorilo, že medzi oligarchami a Robertom Ficom už nie je žiadny medzistupeň. Vyzerá to však tak, že ten medzistupeň predsa len existuje a volá sa Peter Pellegrini. Už traja ľudia nezávisle od seba tvrdia, Výboh bol sprostredkovateľom úplatku pre dnešného šéfa Hlasu," uviedol politológ a dodal, že odídencovi zo Smeru-SD to zrejme prekazilo plány.

"Peter Pellegrini sa dlho štylizoval do roly budúceho predsedu vlády. Dlho sa špekulovalo, s kým dokáže spolupracovať, či skôr s SaS alebo so Smerom a krajnou pravicou. Vyzerá to tak, že k tým, ktorí sa ho zastali, patrí napríklad Róbert Kaliňák, nepriamu podporu mu vyjadril aj Róbert Fico," poznamenal politológ a dodal: "Tým je, zdá sa, už o budúcej vláde rozhodnuté. Samozrejme, ak P. Pellegrini neskončí na ľavici obžalovaných a následne v pruhovanom úbore."

Nový Covid automat je dôkazom, že populizmus prehral

Podľa politológa je podstatným míľnikom posledného týždňa aj schválenie nového covid automatu, ktorý zvýhodňuje zaočkovaných. "Vyzerá to tak, že ministerstvo zdravotníctva nepodľahlo populizmu a urobilo mimoriadne nepopulárne, ale správne rozhodnutie," uviedol Radoslav Štefančík na margo jednohlasného schválenia predstaviteľmi vlády. 

​Nový covid automat totiž pristupuje k novým opatreniam regionálne, ale zohľadňuje aj počty očkovaných v jednotlivých regiónoch. Väčšiu slobodu v rozhodovaní budú mať prevádzky, ale aj organizátori verejných podujatí. Pomôcť by mal nový semafor aj kultúre. Pravidlá, ktoré začnú platiť od pondelka 16. 8. 2021 si môžete prečítať v tomto článku:

Kauza Kovařík vs Santusová? Vrcholenie vojny policajtov

Minulý týždeň obdržala TV JOJ list odvolanej vyšetrovateľky Diany Santusovej, ktorý hovoril o neštandardných praktikách v policajných zložkách. Adresovala ho predsedovi a podpredsedovi brannobezpečnostného výboru Národnej rady, ale aj prezidentke Zuzane Čaputovej, premiérovi Eduardovi Hegerovi a predsedovi parlamentu Borisovi Kollárovi. 

Podľa politológa Radoslava Štefančíka vyjadrenia Santusovej svedčia o prehadzovaní pingpongovej loptičky. "Zrejme sledujeme konflikt medzi exkaliňákovcami a nominantami súčasnej vlády. Vzhľadom na to, že slučka sa sťahuje, tak sú niektorí ľudia oveľa viac nervózni než pred časom. Bohužiaľ za kratší koniec ťahá slušný občan, ktorý stráca prehľad, ktorá strana je tou slušnou," zhodnotil politológ pre Noviny PLUS TV JOJ.

Súvisiace články

Najčítanejšie