Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Štátny tajomník Martin Klus: Čo sa týka Afganistanu, sme pripravení konať. Ide predovšetkým o ochranu a práva žien
Zdielať na

Štátny tajomník Martin Klus: Čo sa týka Afganistanu, sme pripravení konať. Ide predovšetkým o ochranu a práva žien

BRATISLAVA / Získať väčšinu územia Afganistanu trvalo militantnému Talibanu len niečo málo vyše týždňa. Aktuálne je otázkou, či mali v krajine zostať spojenecké vojská dlhšie, alebo naopak kratšie. Za 20 rokov vojenskej misie stálo budovanie afganskej armády nemalé finančné prostriedky. Práve táto armáda však aktuálne zlyháva a nebráni krajinu. Pokiaľ sa podarí udržať letisko ešte najbližších niekoľko hodín, dôjde k evakuácii, zareagoval Martin Klus.

Čo sa v krajine udialo doposiaľ?

Afgánska vláda v nedeľu skolabovala a prezident je aktuálne na úteku. Militantné hnutie preniklo nielen do hlavného mesta Kábul, ale aj do opusteného prezidentského paláca. Hovorca a vyjednávač Talibanu Suhajl Šahín povedal pre agentúru The Associated Press, že militanti plánujú v nadchádzajúcich dňoch rokovania zamerané na vytvorenie "otvorenej, inkluzívnej islamskej vlády“.

Ešte predtým jeden z predstaviteľov hnutia uviedol, že z paláca oznámia obnovenie Islamského emirátu Afganistan, čo bol oficiálny názov krajiny pod vládou Talibanu predtým, ako Američanmi vedené sily zbavili hnutie moci po útokoch z 11. septembra 2001. Tento plán však zrejme podľa agentúry AP zatiaľ odložili. Viac ako 60 krajín v nedeľu zverejnilo spoločné vyhlásenie, ktorým žiadajú zainteresované strany, aby rešpektovali a umožnili bezpečný odchod cudzincov a tiež Afgancov, ktorí chcú odísť.

Hnutie Taliban počas ofenzívy, ktorá trvala len o niečo dlhšie ako týždeň, získalo kontrolu nad takmer celým Afganistanom. Len pred niekoľkými dňami pritom americká armáda odhadovala, že afganské hlavné mesto sa pod tlak povstalcov nedostane skôr ako o mesiac. Rýchlosť ofenzívy Talibanu mnohých šokovala a vyvolala otázky, prečo sa afganské sily rozpadli napriek tomu, že ich armáda USA a NATO roky cvičili a vynaložili na to miliardy dolárov.

Rezort zahraničia vníma situáciu negatívne

Štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Martin Klus (SaS) uviedol, že situácia v Afganistane sa aktuálne mení z minúty na minútu. "Hnutie Taliban už ovládlo mesto Kábul, ale pod kontrolou je stále ešte letisko," uviedol Klus pre Noviny PLUS TV JOJ s tým, že prebiehajú posledné evakuačné lety. "Ešte jeden evakuačný let sa pokúsi usporiadať aj Slovenská republika," pokračoval štátny tajomník rezortu s tým, že tento evakuačný let bude pomoc nielen pre našich občanov, ale aj afganských občanov a občanov ďalších spolupracujúcich krajín Európskej únie. Cieľom je zachrániť ich životy, ale aj životy ich blízkych. 

"My máme hodinky, Taliban má čas," reagoval Klus porekadlom z Afganistanu s tým, že práve Taliban čakal posledných 20 rokov na to, ako takýto postup zahájiť. "Stalo sa to potom, čo americký prezident ohlásil ústup amerických vojsk z Afganistanu a následne teda aj alianční spojenci sťahujú svoje vojská, čo má zásadný dopad na bezpečnosť krajiny," uviedol Klus s tým, že náš rezort zahraničia to nevníma pozitívne. "Je to veľmi zlá správa pre celý región," uviedol s tým, že ide najmä o ľudské práva, ako sú práva žien a dievčat na vzdelanie či zamestnanie. 

Bude Slovensko schopné a ochotné prijať prípadných utečencov? Dozviete sa vo video rozhovore.

Súvisiace články

Najčítanejšie