Oblačno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Akcia Mýtnik: NAKA si predvolala Petra Kažimíra
Zdielať na

Akcia Mýtnik: NAKA si predvolala Petra Kažimíra

BRATISLAVA / Guvernér Národnej banky Slovenska a exminister financií Peter Kažimír prišiel v utorok na výsluch do budovy policajného prezídia pred 11.30 h. Predvolala si ho NAKA. Vypovedať prišiel ako svedok do kauzy Mýtnik. Informáciu o tom, že by prijímal nejaké úplatky, rezolútne odmietol.

Bývalý šéf ministerstva financií a terajší guvernér NBS Peter Kažimír vypovedal v prípade Mýtnik. Bývalý prezident Finančnej správy SR František Imrecze ho totiž vo svojej výpovedi a svedeckých priznaniach označil ako ministra, ktorému bol daný úplatok vo výške 150-tisíc eur preto, aby po politickej línii dostal podporu na nákup informačného systému e-kasa. Kažimír pred príchodom na vypočúvanie poprel všetky obvinenia. "Nie som si vedomý, že by som páchal trestnú činnosť. Na ničom som sa nepodieľal a neprehliadal," uviedol Kažimír. 

Ako povedal pre médiá Kažimírov právny zástupca Ondrej Mularčík, výsluch bol štandardný a guvernér NBS zodpovedal na všetky otázky. Vyhodnotiť ho podľa neho musia orgány činné v trestnom konaní. Obvinenia v rámci akcii Mýtnik I až III podľa samotného Kažimíra kazia obraz o práci jeho samotného, ako aj rezortu financií. „Ale nie sme ešte na konci, sme uprostred vyšetrovania," povedal s tým, že je preňho ťažké uveriť aj vinu jeho bývalého štátneho tajomníka Radka K., ktorého v pondelok 16. augusta Najvyšší súd SR vzal do väzby. „Veľmi dobre viem, aké mal kompetencie," skonštatoval. Dodal, že on sa aj ako minister, aj ako guvernér národnej banky riadi zákonmi.

Na Kažimíra padajúce podozrenia sa zintenzívňujú potom, ako začal po obvinení spolupracovať Michal Suchoba, a potom po niekoľko mesačnom pobyte vo väzbe, prehodnotil svoju spoluprácu s orgánmi činnými v trestnom konaní aj samotný František Imrecze. A ten začal rozprávať o tom, akým spôsobom mal byť vyplatený vysoký úplatok pre niekdajšieho ministra financií Petra Kažimíra. Imrecze tiež opisuje schému, kto a akým spôsobom daný úplatok vytiahol, kto ho financoval a akým spôsobom bol transferovaný práve k Petrovi Kažimírovi. 

Pre TV JOJ sa Peter Kažimír cez tlačový odbor NBS vyjadril, že nebude komentovať žiadne trestné konanie, nakoľko o žiadnom konaní nemá vedomosť. Trestnú činnosť, ktorá by sa mala priamo dotýkať jeho osobnosti popiera.

Podľa zistení TV JOJ sa o Kažimíra už dlhšie zaujíma polícia 

Podľa zistení TV JOJ stoja každé ráno v blízkosti Kažimírového domu súkromné autá aj niekoľko hodín. Zatiaľ nie je isté, či ide o ochranku, ktorú si financuje samotný guvernér banky, alebo ide o operatívnych pracovníkov polície. Vodič osobného auta prichádza vždy o šiestej hodine ráno, skontroluje ulice, ktoré vedú k domu Petra Kažimíra a pozerá, či v odparkovaných autách v blízkosti guvernérovho domu sedia nejaké osoby. Ak osoby, ktoré bývajú v honosnej vile z bydliska odídu, tak sa tieto súkromné autá následne presunú tiež z miesta pozorovania. 

Prípady, v ktorých je spomínaný guvernér NBS Peter Kažimír priamo obvinenými vyššie spomínanými osobami, sú mimoriadne závažné. Majú odkrývať rozsiahlu korupciu v štátnych inštitúciách pri miliónových nákupoch informačných technológií pre finančnú správu, daňovú správu a daňových kriminalistov. 

V rámci policajných akcií Mýtnik I až III boli obvinení napríklad podnikatelia Jozef B., Miroslav V., Michal S., ďalej bývalý prezident finančnej správy František I, jeho nasledovníčka Lenka W. alebo bývalý štátny tajomník ministerstva financií Radko k. Obvinenia sa týkajú korupcie pri verejných obstarávaniach alebo ovplyvňovaní legislatívnych procesov.

​NAKA predvolala aj Albína Kotiana

Bývalý tajomník služobného úradu na ministerstve financií Albín Kotian je svedok v prípade kauzy Mýtnik. Podľa informácií TV JOJ nie je spomínaný s nikým s už doteraz obvineným. Kotiana vo svojej výpovedi nespomínal Michal Suchoba ani František Imrecze či ďalší obvinení funkcionári.

Vyšetrovateľ Kotiana predvoláva preto, aby zodpovedal niektoré súvislosti, ktoré súvisia s jeho pôsobením vo funkcii na ministerstve financií. Vyšetrovateľ totiž ide identifikovať prípad údajného korupčného prípadu v súvislosti s nákupmi informačných technológií pre finančnú správu - ako je virtuálna pokladnica e-kasa, systém kontrolných známok a systém Aladin. V tejto súvislosti padajú obvinenia aj na Petra Pellegriniho a Petra Kažimíra. 

Súvisiace články

Najčítanejšie