Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Obvinený Matej Zeman pre TV JOJ: Žiadam v Chorvátsku o politicky azyl. Bojím sa o svoj život
Zdielať na

Obvinený Matej Zeman pre TV JOJ: Žiadam v Chorvátsku o politicky azyl. Bojím sa o svoj život

BRATISLAVA / TV JOj získala prvý rozhovor s dôležitým svedkom NAKA v prípade Očistec. Matej Zeman je niekdajší výrazný člen zločineckej skupiny Takáčovci, ktorého aktuálne vyšetrovatelia Úradu inšpekčnej služby podozrievajú, že fabuloval svedecké výpovede v prípade korumpovania špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika a ďalších funkcionárov bezpečnostných zložiek štátu.

Stíhaný Zeman sa úspešne vyhol zásahu policajného komanda hraničnej a cudzineckej polície. Tá ho plánovala zadržať pri zásahu na troch podozrivých svedkov v prípadoch Očistec. Zeman bol v tom čase už na úteku v Chorvátsku. "Z obavy o môj život a na základe politického tlaku na mňa a na moju rodinu som požiadal chorvátsku republiku o politický azyl. Od 13.8. som zaradený do oficiálneho konania žiadateľa. Momentálne neviem ani vycestovať z chorvátskej republiky do žiadnej inej krajiny, kým neskončí tento proces," uviedol pre TV JOJ Matej Zeman. 

"Vydali mi kartičku medzinárodnej ochrany Chorvátskej republiky nad mojou osobou. Dajú vám svoje číslo, aby ste to pri bežnej kontrole ukázali, keby sa niečo dialo," dodáva Zeman. 

TV JOJ sa podarilo so svedkom nadviazať kontakt a takmer po mesiaci môžeme s významným svedkom vyšetrovateľov NAKA priniesť prvú časť rozhovoru. V ňom sám objasňuje dôvody prečo utiekol zo Slovenska ako chce aj naďalej pokračovať s vyšetrovacími orgánmi. Pre políciu je kľúčovým svedkom v prípade korumpovania šéfa špeciálnej prokuratúry. Zároveň je pre ďalší vyšetrovací tím inšpekcie vnútra Očistec pochybným svedkom, ktorý mal nahovárať ďalšie osoby na to, aby svedčili tak, ako si polícia želá.

Matej Zeman je osoba z prostredia slovenského podsvetia kvôli ktorej spoluprácu polícia dokázala odkryť najzávažnejšie korumpovanie vrcholových predstaviteľov štátu, ktoré v histórii Slovenska nemá obdobu. Ide o svedka, pre ktorého sa dnes Slovensko stáva krajinou, v ktorej sa obáva o bezpečie svojej rodiny a seba samého.

Politický azyl žiada paradoxne v krajine, v ktorej by mali hľadať útočisko rôzni funkcionári polície ako Bernard Slobodník, Norbert Paksi, Milan Lučanský ale aj pochybný kšeftár s palivami a niekdajší príslušník SIS František Böhm, ktorý po obvinení NAKA začal spolupracovať a následne ako kľúčový svedok orgánov vyšetrovania spáchal samovraždu.

Matej Zeman pre TV JOJ uviedol, že práve pre spolitizovanie celého vyšetrovania kauzy Očistec, sa na Slovensko nevráti.  S vyšetrovateľmi bude spolupracovať naďalej len v rámci medzinárodnej spolupráce, cestou výsluchu svedka cez telemost alebo prostredníctvom iných procesov medzinárodného vyšetrovania.

O politický azyl požiadal v deň, kedy mal vypovedať na súdnom procese s obžalovaným špeciálnym prokurátorom Dušanom Kováčikom. Aktuálne čaká na výsledok azylového konania. Je držiteľom evidenčnej karty žiadateľa o politický azyl, ktorý mu vydali miestne azylové inštitúcie.

Matej Zeman tvrdí, že chce spolupracovať s políciou. Tá to víta. "Polícia možnú spoluprácu v prípade potreby určite uvíta, naďalej však budeme vo svojej činnosti postupovať podľa platnej právnej úpravy," uviedol Michal Slivka, hovorca policajného prezídia.

​​Reakcia ministra vnútra Mikulca

S čistým svedomím môžem každého ubezpečiť, že po mojom nástupe do úradu ministra vnútra si svedomitá práca vyšetrovateľov našla cestu a vďaka ich neúnavnej snahe máme možnosť sledovať rozkrývanie fungovania zločineckých praktík na viacerých úrovniach štátnych inštitúcii. Osôb, ktoré sú jednoducho konfrontované s faktami a následkami svojich činov. Mojim prvoradým cieľom je zabezpečiť to, aby orgány činné v trestnom konaní konali bez politických vplyvov, zákonne a len pod dozorom prokuratúry.
 
Napriek všetkej mojej snahe a aj výsledkom som sústavne podrobovaný kritike a dokonca odvolávaniu v Národnej rade SR. Napriek tomuto tlaku zo svojich predsavzatí nepovolím a naďalej budem garantovať politiku rozviazaných rúk orgánov činných v trestnom konaní. Či už sú tieto orgány zaradené v útvaroch policajného zboru alebo úradu inšpekčnej služby. Tato moja snaha je sústavne a intenzívne marená tým, že niektorí politici neustále podsúvajú politický podtón činnosti orgánov činných v trestnom konaní.
 
Priamym dôsledkom toho je, že nielen politickí nominanti, ale dokonca aj stíhaný člen podsvetia Zeman na svoju obhajobu argumentuje zo zahraničia spolitizovaním vyšetrovania. Pevne verím, že kompetentné orgány činné v trestnom konaní, trestnoprávnu záležitosť, okolo p. Zemana, vyriešia objektívne a v súlade s trestným poriadkom. A zároveň vyzývam politikov, aby nevnášali do vyšetrovania trestnej činnosti politické aspekty a tak nezapríčiňovali marenie objektívneho a zákonného vyšetrovania.

Súvisiace články

Najčítanejšie