Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Analýzy Na hrane: Zhodli sa, či si skočili do vlasov? Do horúcich kresiel si proti sebe sadli Bihariová a Danko
Zdielať na

Analýzy Na hrane: Zhodli sa, či si skočili do vlasov? Do horúcich kresiel si proti sebe sadli Bihariová a Danko

BRATISLAVA / Aktuálny diel diskusnej relácie Analýzy Na hrane patrí mimoparlamentným stranám. Do horúcich kresiel si sadli líderka Progresívneho Slovenska Irena Bihariová a predseda Slovenskej národnej strany a expredseda parlamentu Andrej Danko. Vyjadrí sa Danko konečne k ceste do Moskvy alias "kauza Hamáček"?

Líderka najsilnejšej mimoparlamentnej strany zhltla poriadne horkú pilulku. Kritika sa jej ušla za to, že ako žena vo verejnej funkcii sa odfotografovala na dovolenke v plavkách. "Myslím si, že v roku 2021 by ženy už nemuseli znášať takúto debatu," poznamenala s tým, že neskôr fotografiu publikovala aj na svojom oficiálnom profile. 

Čo robia lídri strán s príspevkami, ktoré dostali od štátu? SNS za volebný výsledok vo voľbách v roku 2020 získala 1 464 078 eur a Progresívne Slovensko si odnieslo 1 164 775 eur. Bihariová tvrdí, že väčšinu peňazí používa strana na vyrovnanie dlhov. "Nemali sme možnosť využiť našu aktivistickú základňu," poznamenala na margo online aktivít. 

"Financie všetkých politických strán by mali byť v štátnej pokladnici," poznamenal Danko s tým, že SNS vynakladá finančné prostriedky na fungovanie strany, ktorá má základňu, ale aj komunálnu kampaň. 

Danko proti azylantom z Afganistanu - ide o hru so životmi?

Andrej Danko ostro vystúpil proti rozhodnutiu vlády, ktorá sa rozhodla udeliť azyl desiatim občanom Afganistanu. Všetci v uplynulých rokoch úzko spolupracovali so slovenskou armádou v Afganistane. Vieme, že Afgancom, ktorí spolupracovali so západom hrozí smrť a ženy môže čakať absolútna strata ľudských a občianskych práv. Z mnohých mladých žien a dievčat sa dokonca môžu stať sexuálne otrokyne príslušníkov Talibanu. Predseda SNS sa však i napriek tomu postavil proti udeleniu azylu desiatim občanom. "Keď ste zle odhadli situáciu vy, páni na západe, tak sa o nich starajte vy," poznamenal Danko vo videu. V zverejnenom príspevku argumentoval aj miliónmi eur, ktoré by išli z vreciek občanov Slovenska. Prezradí odkiaľ vzal tieto sumy? 

"Absolútne si stojím za svojím vyhlásením," poznamenal Danko s tým, že 10 ľudí a azyl pre ich rodinných príslušníkov nerieši problém. Pomoc označil za nekomplexnú. "Šialenstvá, ktoré sa dejú v Afganistane sú dôsledkom bezpečnostných síl USA a Nemecka," poznamenal s tým, že vo funkcii sa často pýtal, aký osoh bude mať z misie Slovensko. Minister zahraničných vecí Korčok je podľa neho v komunikačnom a argumentačnom chaose. "Od nás sa tu dnes vyžadujú covid passy, pričom predtým tu boli ľudia bez pasov na diaľnici do Viedne," poznamenal líder SNS s tým, že EÚ už raz pri migračnej kríze zlyhala. 

"Záchranná misia je gesto, ktoré nás odlišuje od barbarov," povedala Bihariová s tým, že finančná záťaž je to posledné, čo by nás malo zaujímať. Podľa treba Bihariovej ukázať, že sa ľudia v nebezpečenstve môžu spoľahnúť na našu ochranu. "Dezinformácie majú zásadný vplyv na diskusiu o dôležitých témach," poznamenala Bihariová, ktorá ťažko hľadala slová. Zdôraznila, že dezinformácie a toxický naratív sú na hony vzdialené od reality a znemožňujú koncepčné riešenia. 

Problém menom očkovanie: Danko nechcel napokon ani Sputnik

Zatiaľ čo líderka PS je zaočkovaná, šéf SNS nie je. "Sú aj v mojej rodine členovia, ktorí sú očkovaní, ja nie som," poznamenal Danko, že je to jeho osobné rozhodnutie a presvedčenie s tým, že sa nad témou očkovania zamýšľa. Lídrovi SNS sa nepáči, že sa informácie často menia. "Dnes sa hovorí o tretej fáze očkovania," poznamenal s tým, že aktuálne je podľa neho relevantný len PCR test.

Argumentoval aj tým, že nerozumie prečo do reštaurácie môžu ísť len očkovaní, keď môžu šíriť delta variant. "Lebo sa stretnú len očkovaní," argumentovala Bihariová s tým, že je predsa rozdiel aj vo vírusovej náloži. Líder SNS sa oprel o liečivá ako je ruský variant Ivermektínu. Ten sa však ukázal ako neužitočný. Uvedomuje si šéf SNS, že môže byť pre svojich voličov autoritou? "Nikoho neodrádzam," reagoval Danko s tým, že treba hľadať riešenia situácie. "Chýba mi spoločný postup štátov Európskej únie," poznamenal s tým, že  EÚ pandémiu nezvláda. 

"Myslím si, že môžeme oslavovať vedu," reagovala Bihariová s tým, že pred viac než rokom sme sa stretli s vírusom, o ktorom nikto nič nevedel. "Iný systém, než očkovanie nevymyslíte," poznamenala Bihariová. "Spomedzi tých neočkovaných ľudí prieskum vyčíslil, že 40 % ľudí sa bojí nešťastnej reakcie v rámci ich diagnózy," povedala Bihariová na margo občanov, ktorí sa očkovať nechcú a to nie z ideologických dôvodov. Podľa predsedníčky PS treba s týmito občanmi komunikovať a možno aj otestovať pred očkovaním. 

"Ja som povedal, že ak Matovič padne pre Sputnik, nechám sa zaočkovať," zavtipkoval Andrej Danko. Zároveň dodal, že vakcínam neverí. Namyslí si, že by mu očkovanie zaručilo imunitu voči chorobe.  

Čo robiť, aby sa zaočkovanosť zlepšila?

"To, čo sa deje na Slovensku je zmesou idiotizmu," povedal Danko s tým, že táto vláda nezvládla nič, ani tú očkovaciu lotériu. Argumentuje, že práve pri diagnostikovaní choroby v zahraničí, majú systém: "My tu máme absolútny chaos." 

"Opravte ma, keď sa mýlim, ale Rusko pristúpilo k veľmi tvrdým pravidlám," oponovala Dankovi Bihariová, na čo expredseda parlamentu reagoval, že Rusko je krajinou, kde 12 hodín človek letí lietadlom. Sputnik je podľa Danka na samostatnú reláciu a na margo registrácie argumentoval Maďarskom. "Nie som presvedčený, že očkovanie je správne," uviedol na margo aktuálnej situácie. 

"Asi s vami súhlasím," podotkla Bihariová na margo toho, že vláda míňala čas na zbytočnosti a to najmä kvôli expremiérovi Igorovi Matovičovi s tým, že vtedy sme sa zbytočne bavili o Sputniku. "Vtedy dezinformačná scéna nebola tak hlasná," doplnila a zdôraznila, že za toto má na vládu ťažké srdce. "Každú dôležitú etapu prechádzame s časovým posunom," dodala s dúfaním, že nebudeme v októbri riešiť trasovanie. 

Podľa Danka sa pozeráme na unikátnu nepripravenosť ľudí na funkcie. "Matovič neustále plakal," uviedol s tým, že expremiér robil "prúser za prúserom." "Sme jediný štát, ktorý bráni turistom prísť na Slovensko," skritizoval, pričom nevynechal aj lídra SaS Richarda Sulíka. 

Obaja lídri nešetrili kritikou na konto Očkovacej lotérie z dielne expremiéra a súčasného ministra financií Igora Matoviča. "Ak ide o očkovaciu lotériu, ktorú tvorí Igor Matovič, môže to mať aj demoralizačný efekt," uviedla liberálka a zdôraznila, že relácia bola demonštráciou diletantizmu a toho, ako vláda nedoťahuje veci do konca. 

Skončia politici vo väzbe?

Podľa Bihariovej by sa politici k téme "kto skončí, alebo neskončí v base" nemali vôbec vyjadrovať. "Sama sa cítim zmätená," dodala Bihariova a použila výraz Andreja Danka "deštruizmus a chaos". "Čakám na odstránenie režimu, kedy si jednotlivé strany privatizovali zložky polície a justície," uviedla k aktuálnym kauzám. "Spravodlivosť nemôžeme povýšiť nad zákon," dodala s tým, že v Progresívnom Slovensku nestoja na žiadnej strane, pretože nepoznajú skutkové okolnosti. "Očakávala by som, že pán Heger si uplatní právomoc a zabráni demoralizovaniu," uviedla na margo správy riaditeľa SIS. 

"Ako politici by sme sa nemali vyjadrovať ku kauzám," povedal Andrej Danko s tým, že nerozumie súvislostiam jednotlivých káuz, pretože to nebolo jeho témou. Politici by podľa neho mali hľadať riešenia a diskusia tohto typu by nemala byť zneužívaná na politický boj. "Matovič sa tak stal lídrom," uviedol Danko a pripomenul, ako robil Igor Matovič zo všetkého kriminálny čin. 

"15 rokov som robil advokáciu. Pokiaľ tieto kauzy nebudú riadne uzavreté, každý by si mal uvedomiť, že vyjadrovanie k týmto veciam ubližuje aj riadnemu vyšetrovaniu. Nemôžem čiastkovo vynášať súdy nad ľuďmi," zdôraznil s tým, že čiastkové veci sú mediálne zaujímavé, ale vyšetrovaniu to ubližuje. "Nedisponoval som takýmito informáciami, ani som takéto informácie nevnímal," priznal na záver.

"Iné zdroje vo financovaní neboli," povedal s tým, že spojitosť kauzy Dobytkár so SNS popiera. "PánaKodadu nepoznám a pána Kožucha som stretol raz v živote," povedal Andrej Danko a dodal, že nie je možné mať vedomosť o všetkých nomináciách a niesť za každú jednu zodpovednosť. "Pokiaľ ja mám informácie, tak  pani Matečná si za svojimi rozhodnutiami stála," dodal Danko.

"Bolo by to veľmi zvláštne, ak by nie," povedala Bihariová k téme či exministerka Matečná vedela o tom, čo sa na PPA deje. "Neboli ste ministerka," fľochol Danko smerom k Bihariovej s tým, že kontrolovať v štáte všetko, sa nedá. 

Politické plány nepustia

PS je najsilnejšou mimoparlamentnou stranou, aktuálne preferencie by stačili aj na parlament. "Treba stále pracovať," povedala Bihariová s tým, že si už v minulosti prešla fázou, kedy boli víťazmi volieb a do parlamentu sa nakoniec nedostali: "Snažím sa na to pozerať triezvo."  Keď prevzala stranu, tak  jej očakávania boli realistické. Aktuálny výsledok berie optimisticky.

V prieskumoch sa horšie darí Andrejovi Dankovi. "Máme to ťažké s novinármi," povedal Danko s tým, že SNS prežila rôzne veci a rôzne obdobia. "Som hrdý na to, čo sme v roku 2016 až 2020 urobili," uviedol a poznamenal, že stačí jedna veta a hodenie špiny.  "To, že sme mali 1 % bola klinická smrť," poznamenal s tým, že ich výsledok je reakciou na emócie vo verejnosti. "Remišová nevie nič o kyberbezpečnosti, Budaj o životnom prostredí," zdôraznil Danko s tým, že médiá sú voči aktuálnej vláde veľmi kritické. "Viete si predstaviť, že ja by som mal médium, ktorému by som posielal státisíce zo štátnej kasy?" spýtal sa na margo Borisa Kollára, ktorého označil za človeka spred Kyjeva. 

"My sme si tiež prešli nálepkami a stigmami," povedala Bihariová s tým, že to je súčasť politického zápasu. Bihariová si uznala vlastnú chybu v rámci komunikácie v kampani. "Máme  tie tri roky čo robiť, aby sme odbúrali nálepky toho, čo pregresívci naozaj chcú," zdôraznila, že liberalizmus je iný v ekonomike, ale aj v západných krajinách. "Chceme, aby bolo Progresívne Slovensko zelenou alternatívou voči amatérom vo vláde, ale aj skorumpovanej opozícii," uviedla šéfka progresívcov.

"Budeme podporovať protesty. Sme proti politizácii," poznamenal Danko s tým, že čaká na to, kedy budú politici súdení za to, čo dokázali a nie za mediálne výstupy. 

Súvisiace články

Najčítanejšie